Puiuțul de securist Vlad Voiculescu vrea să împlinească visul USR: Pașaport de vaccinat electronic, eventual direct în telefon

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu (USR), a dat de înțeles că ar fi de acord cu implementarea în România a unui pașaport de vaccinare în format digital – „wallet pe telefon” –, sub pretextul că libertatea de mișcare ar putea fi condiționată de anumite state de prezentarea unei dovezi de vaccinare.

Eu cred că este o idee bună să ai un document care să ateste că te-ai vaccinat. Există deja un certificat. Eu, unul, aș prefera un certificat electronic. Dacă vreți să-i spuneți pașaport… Aș prefera să intre într-un wallet pe telefon. Nu vorbim despre limitarea unor drepturi, dar există discuții la nivel european. În România nu vor exista astfel de limitări, dar în străinătate, în momentul ăsta există limitări”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu.

Deși afirmă că la noi nu este cazul, limitarea libertății pe motiv de nevaccinare ar putea deveni realitate în anumite state europene. Deocamdată, libertatea de mișcare este îngrădită, fiind condiționată de prezentarea unui test covid la intrarea în unele țări.

Nu poți să spui: nu vreau să mă testez, dar vreau să mă duc în Grecia. Dacă vrei să te duci în Grecia, te testezi. Există anumite state care pot impune restricții. Nu cred că se petrece aici”, a concluzionat ministrul userist al Sănătății.

Te vaccinezi în Uniunea Europeană, ești cetățean de categoria I, nu te vaccinezi, suferi consecințele!

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat, cu sprijinul Comisiei Europene, un document numit „Orientări privind dovada vaccinării în scopuri medicale”.

Adoptarea vine în urma concluziilor Consiliilor Europene din 10-11 decembrie 2020, respectiv 21 ianuarie 2021. Orientările au rolul de a sprijini interoperabilitatea certificatelor de vaccinare, adică uniformizarea conținutului certificatelor de vaccinare. De asemenea, ele stabilesc un set minim de date pentru fiecare certificat.

În plus, orientările pun bazele unui cadru de încredere care să asigure autenticitatea și integritatea certificatelor, cadru la care va continua să se lucreze în cadrul rețelei eHealth, inclusiv pentru a se specifica în continuare măsurile necesare de protecție a datelor și de securitate.

Comisar european: Certificatele de vaccinare, importante atât în timpul, cât şi după încheierea pandemiei

Documentul adoptat, care poate fi consultat aici, preconizează apariţia unui sistem care să poată găzdui atât certificate pe suport de hârtie, cât și digitale, asigurând flexibilitatea și compatibilitatea cu soluțiile naționale existente, precum și o protecție riguroasă a datelor cu caracter personal.

Salut adoptarea Orientărilor privind dovada vaccinării în scopuri medicale. Avem nevoie de o abordare comună asupra certificatelor de vaccinare și aștept cu interes continuarea cooperării cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a extinde acest instrument la nivel mondial. Certificatele de vaccinare interoperabile vor fi un instrument important pentru cetățeni pe atât pe parcursul, cât și după încheierea pandemiei”, a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.

Orientările sunt rezultatul discuțiilor și reflecțiilor din cadrul rețelei de eHealth, precum și al primelor consultări cu Comitetul pentru securitate sanitară, cu Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), cu Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) și cu Organizaţia Mondială a Sănătăţi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More