Putin acuză SUA că «se foloseşte de grupări teroriste» pentru a destabiliza guvernele altor țări

 

Dacă ați urmărit nesfârșitele schimburi de replici dintre Washington şi Moscova asupra războaielor de proximitate din Ucraina şi Siria, ştiți că puterea de la Kremlin are un mod unic de a descrie politica externă a Statelor Unite ale Americii.

Aceasta s-a putut observa mai ales atunci când Consiliul de Securitate al lui Vladimir Putin a elaborat un document cu titlul Despre strategia de securitate naţională a SUA. Am văzut aceasta și cu fiecare ocazie în care Rusia și-a intensificat susținerea militară a regimului Assad. La un moment dat, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a făcut următoarea declaraţie despre modul în care a caracterizat Washingtonul relaţia Moscovei cu Damascul: „La început am fost acuzaţi că furnizam arme aşa-zisului regim sângeros care persecuta activişti pentru democrație; acum este o nouă versiune – se spune că am afecta lupta împotriva terorismului. Aceasta este o prostie.”

Tot ce se poate, dar să nu uităm că Rusia nu a fost foarte deschisă să admită că interesul Moscovei în Siria este legat de terorism doar în măsura în care acesta serveşte drept unealtă occidentală pentru destabilizarea regimului Assad. Actuala conducere din Siria trebuie să rămână neclintită dacă Putin intenţionează să protejeze gheara de fier a Gazprom-ului asupra furnizării de gaze naturale în Europa.

Aceasta sugerează că, chiar dacă Rusia foloseşte ISIS drept pretext pentru a justifica trimiterea de trupe în Siria, Kremlinul este, prin definiţie, mai onest în privinţa motivelor sale decât Casa Albă. Adică: ISIS a destabilizat regimul Assad, şi întrucât Rusia are interese în păstrarea acestuia la putere, Moscova are cu adevărat un motiv pentru a eradica Statul Islamic.

Pe de altă parte, America a facilitat destabilizarea ţării de la bun început, fiind implicată în antrenarea şi înarmarea a tot felul de rebeli sirieni. A spune că unii dintre ei au fugit să lupte pentru ISIS ar fi o afirmaţie plină de bunăvoință când vine vorba de implicarea CIA în situația din Siria (o afirmaţie mai puţin binevoitoare ar fi să numim ISIS „un bun de preţ strategic al CIA”).

Aceasta înseamnă că Americii îi va păsa cu adevărat să distrugă ISIS numai atunci când Assad va fi înlăturat și va putea fi instalat un guvern-marionetă, prietenos atât cu Washingtonul cât şi cu Rhiadul. Doar atunci – presupunând că nu mai există și alte regimuri în zonă pe care Pentagonul consideră că este necesar să le destabilizeze – armata SUA va „elibera” degrabă Siria de „năpasta” ISIS.
 
Putem fi siguri că Rusia este foarte conştientă de acest joc şi lui Vladimir Putin nu îi este ruşine să dea pe față cărțile jucate de SUA, lucru pe care l-a şi făcut la o adunare pe teme de securitate a fostelor ţări sovietice, din Dushanbe, Tadjikistan.

Agenţia de ştiri Bloomberg oferă mai multe informații: „Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că lupta împotriva Statului Islamic ar trebui să fie prima prioritate a comunităţii globale în Siria, în loc de schimbarea regimului Bashar al-Assad”. „Este necesar să ne gândim la tranziţia politică în acea ţară” şi Assad doreşte să „implice forţe sănătoase de opoziţie în administraţia statului”, a declarat Putin. „Dar atenția noastră astăzi este în mod clar îndreptată asupra necesității de a ne uni forţele în lupta împotriva terorismului.”
„E necesar ca ţările «să lase deoparte ambiţiile geopolitice», precum și «folosirea directă sau indirectă a grupărilor teroriste pentru a atinge» scopuri care includ schimbarea regimului, pentru a combate ameninţarea din partea Statului Islamic”, a afirmat Putin. 
„Elementara responsabilitate de bun simţ pentru securitatea globală şi regională solicită efortul colectiv al comunităţii internaţionale.”

Primul lucru demn de remarcat aici este că de fapt Putin a dat de gol strategia SUA de a folosi terorişti cu scopul de a destabiliza regimul Assad. Astfel că, pentru cei care vor doar poanta, aceasta a fost. Ceilalţi, citiţi în continuare.

În acest moment ceea ce ar trebui să fie evident este că intenţiile lui Vladimir Putin în Siria sunt oricum vreţi dumneavoastră, dar nu neclare. Rusia susţine în mod deschis regimul Assad cu sprijin militar în efortul de a împiedica teroriştii şi extremiştii (dintre care unii au fost antrenaţi de SUA şi au primit ajutor de la Qatar) să faciliteze înlăturarea actualei puteri.

Este atât de simplu, și de fapt singurele două lucruri pe care Rusia nu le-a exprimat public în mod clar și explicit (deoarece, până la urmă. aceasta este diplomaţia internaţională – întotdeauna cineva minte în privința a ceva) sunt:
– rolul pe care gazul natural îl joacă în toată această situație;
– faptul că Kremlinul va urmări să împiedice pe oricine va dori să îl răstoarne pe Assad, așa încât dacă există „luptători pentru libertate” reali şi bine intenţionaţi în Siria, aceștia vor fi și ei atacați de ruși.

Acestea fiind spuse, SUA trebuie să se mulţumească cu noţiunea absurdă că Pentagonul nu pare că îşi dă seama ce face Rusia şi cu şi mai absurda idee că Rusia – care pare a fi singura interesată de a se lupta cu ISIS, dovadă faptul că există trupe ruseşti de teren în Siria – afectează efortul serios al SUA şi aliaţilor ei de a înfrânge radicalii islamici în Siria.

Iată ce mai spune Bloomberg:
„Martin Dempsey, preşedinte al Comitetului Şefilor de Stat Major al SUA, a spus reporterilor la Tallin, Estonia că intenţiile Rusiei în Siria sunt totuşi neclare şi este important pentru diplomaţii SUA să le înţeleagă. În timp ce Putin a spus că vrea să prevină expansiunea Statului Islamic, «una sunt explicațiile asupra scopului și alta este de fapt evoluția situației din teren, așa încât ne vom concentra asupra acestor aspecte».”

Într-adevăr, „explicând” că „scopul” tău este acela de a-ţi lua armata ta foarte puternică pentru a înfrânge o miliţie destul de numeroasă dar, prin comparaţie, foarte slab înarmată şi jalnic antrenată, „şi văzând cum se petrec lucrurile de fapt” nu este totuna. Dacă te convinge această explicație, atunci vei crede ideea în mod evident ridicolă că dacă SUA şi Rusia şi-ar uni forţele pentru a combate ISIS în Siria, atunci cumva rezultatul acestei bătălii ar fi îndoielnic.

Pentagonul ştie că această idee e prostească, dar ştie de asemenea că de îndată ce trupele americane ar ajunge la sol, nu există să nu pună pe fugă militanţii cât timp sunt acolo, astfel că în scurt timp opoziţia va dispărea cu totul, şi atunci ce vor mai face cu Assad?

Un mod mult mai direct de a analiza aceasta (doar dacă bineînţeles nu ai un 11 septembrie şi o poveste despre armele de distrugere în masă îngropate undeva în deşert ca acoperire pentru a face posibilă o invazie unilaterală) este să permiţi întregii ţări să cadă în haos până când una sau mai multe grupări extremiste vor reuşi într-un final să preia Damascul, moment în care pur şi simplu trimiţi puşcaşii marini pentru a le îndepărta, după care instalezi orice guvern ţi se pare potrivit. Între timp doar zbori pe deasupra şi bombardezi orice crezi de cuviință (cel mai bine împreună cu o coaliţie care include Europa) cu scopul ca situaţia să rămână suficient de instabilă. Dar acum acest plan nu va funcţiona, deoarece, doar dacă nu vedem o reluare a războiului sovieto-afgan, niciuna dintre grupările rebele siriene nu va fi în stare să pună pe fugă armata rusă, ceea ce înseamnă că SUA este blocată să facă ceea ce face acum: să încerce să explice de ce nu se alătură Rusiei într-o coaliţie pentru eradicarea ISIS, în timp ce lucrează să îşi dea seama ce urmează acum, din moment ce ruşii sunt oficial acolo pe teren.

Vom încheia cu următorul citat din Alexander Golts, analist militar şi redactor-șef adjunct al jurnalului online Yezhednevny Zhurnal care a afirmat pentru Wall Street Journal: „Scopul este acela de a prezenta Rusia ca parte a alianţei naţiunilor civilizate care se opun barbarismului. Dar această idee nu are multe şanse, deoarece SUA, împreună cu saudiţii şi cu alţii, îl consideră pe Assad sursa problemei”.


Citiţi şi:

Rusia face acuzații grave: SUA cunosc pozițiile Statului Islamic, dar refuză să le bombardeze

Vladimir Putin s-a adresat către elita occidentală: «Timpul jocului s-a terminat…»

 

yogaesoteric
22 decembrie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More