RAF Menwith Hill – Cea mai secretă bază militară din Europa. Ce se întâmplă sub aceste „mingi de golf” rămâne un mister

Una dintre cele mai complexe și secrete baze militare din Europa este cea de lângă North Yorkshire, Marea Britanie. RAF Menwith Hill oferă, conform informațiilor oficiale, suport în telecomunicații atât forțelor Marii Britanii cât și Agenției de Securitate Americane (NSA). Acest centru de comunicații și informații este considerat a fi cel mai mare și bine echipat din lume. Baza include 33 de clădiri tip glob în care își desfășoară activitatea 2.500 de angajați, dintre care doar 400 sunt britanici, restul aparținând de NSA. Potrivit unui studiu efectuat de Federația Oamenilor de Știință din America, un organism independent de Washington, calculatoarele de la baza RAF Menwith Hill sunt capabile să efectueze 2 milioane de interceptări pe oră.
 

Suma pe care Marea Britanie o alocă pentru susținerea centrului de la Menwith Hill, ca și pentru bazele americane de pe insulă, este confidențială ca urmare a unor acorduri de împărțire a costurilor între Marea Britanie și Statele Unite. Construcțiile din cadrul Menwith Hill se întind pe 2,21 km de teren achiziționat de către Royal Air Force în anul 1954. Patru ani mai târziu, în plin război rece, zona era închiriată de către Statele Unite ale Americii, care pun aici bazele unui centru de comunicații și monitorizare a Uniunii Sovietice.

În anul 1988, ziaristul de investigații Duncan Campbell dezvăluia într-un articol intitulat „Cineva Ascultă”, publicat în cotidianul New Statesman, faptul că americanii încă se folosesc de această bază pentru a supraveghea comunicațiile din mai multe state ale lumii, în baza programului secret ECHELON. Programul era de fapt un sistem de interceptare a comunicațiilor comerciale și private început în anii 1960 și derulat de americani în cooperare cu Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă – UKUSA.

La 5 iulie 2000, Parlamentul Uniunii Europene înființează o comisie temporară pentru a investiga dacă sistemul de interceptare a comunicațiilor din cadrul proiectului Echelon există sau nu. Capacitățile programului și implicațiile politice au fost investigate timp de un an de zile. În mai 2001, comisia a finalizat primul său raport privind sistemul Echelon, iar o delegație a Uniunii Europene merge expres la Washington DC, pentru a participa la mai multe întâlniri cu oficiali americani pe acest subiect. Toate întâlnirile sunt însă anulate de guvernul Statelor Unite, iar delegația europeană este nevoită să-și încheie călătoria prematur și fără a primi vreo explicație.

Potrivit unui corespondent BBC trimis împreună cu acea delegație pentru efectuarea unui reportaj: „Guvernul SUA încă refuză să admită că Echelon chiar există”.

Două buletine informative interne ale NSA-ului din perioada ianuarie 2011 și iulie 2012, publicate de fostul agent Eduard Snowden în data de 3 august 2015, arată că într-adevăr programul a fost unul real, a început în 1966 și a avut ca obiectiv interceptarea și colectarea datelor de la sateliții de comunicații. Nu se cunoaște dacă programul mai este activ și se desfășoară în cadrul bazei Menwith Hill.

 


Citiţi şi:

Deja prezentul şi chiar viitorul nostru, al tuturor, se va afla sub o neîncetată supraveghere (I)

«Ochiul» din Utah te urmăreşte din 2013: NSA a construit cel mai mare centru de spionaj al SUA

Cinci locuri secrete cenzurate pe Google Maps: «Secretele armatei făcute să dispară»

 

yogaesoteric
17 octombrie 2016

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More