Raport al ONU: Pesticidele nu sunt absolut necesare pentru securitatea alimentară globală. Și atunci, de ce suntem otrăviți în continuare?

 

Canalele oficiale de comunicare sunt folosite adeseori pentru a transmite obsesiv mesajul că este nevoie de cantități tot mai mari de pesticide pentru protecția față de diverșii dăunători a culturilor agricole, precum și a proviziilor de alimente, care asigură hrănirea populației planetei. Dar un recent raport al ONU arată că teoria conform căreia pesticidele sunt indispensabile pentru securitatea alimentară a națiunilor este doar un mit.

Potrivit The Guardian, raportul ONU denunță practicile corporațiilor producătoare de pesticide, acestea fiind acuzate de „negare sistematică a efectelor dăunătoare”, „marketing agresiv, lipsit de etică” și intervenții pe lângă diferitele guverne în vederea obstrucționării proceselor de introducere a restricțiilor la folosirea pesticidelor.

Raportul evidențiază că pesticidele au un impact catastrofal asupra mediului ambiant și a sănătății umane, fără să ajute cu nimic la combaterea foametei, în țările lumii a III-a. Piața pesticidelor este una în care se vehiculează sume mai mari de 50 de miliarde de dolari, an de an, în timp ce numai din cauza intoxicațiilor acute cauzate de pesticide își pierd viața circa 200.000 de persoane anual.

Hilial Elver, raportor special la ONU, a declarat că: „Utilizarea mai multor pesticide nu are nimic de-a face cu eradicarea foametei. (…) Noi suntem capabili să hrănim 9 miliarde de oameni, în ziua de azi. Producția de alimente este în creștere, dar problema principală este legată de sărăcie, inegalitate și distribuție.”

Creșterea producției de pesticide pare să ofere beneficii doar marilor companii, care le produc și le distribuie.


Citiţi şi:

Lista neagră a pesticidelor din UE: 209 dintre acestea pot reprezenta riscuri mari pentru sănătate și chiar pentru mediu

Organismele modificate genetic sunt de 125 de ori mai periculoase decât se ştia

Şapte minciuni mortale ale agriculturii industriale (I)
 

yogaesoteric
31 ianuarie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More