Raport care face legătura între fluor și IQ-ul scăzut la copii a fost făcut public după ce CDC și HHS au încercat să blocheze publicarea lui

Programul Național de Toxicologie (NTP) din SUA a publicat în luna martie un proiect de raport care face legătura între un IQ redus la copii și expunerea la fluor prenatală și a copiilor, după ce oficialii din sănătatea publică au încercat, timp de aproape un an, să blocheze publicarea acestui raport, relatează The Defender.

Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA (HHS) și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au împiedicat inițial NTP să publice raportul, conform e-mailurilor obținute printr-o solicitare în baza Legii privind libertatea de informare (FOIA).

Dar o decizie judecătorească în urma unui proces intentat de Food and Water Watch împotriva Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) a forțat publicarea raportului în luna martie.

NTP, un program condus de HHS care cercetează și raportează toxinele din mediu, a efectuat o cercetare sistematică de șase ani pentru a evalua studiile științifice privind expunerea la fluor și potențialele efecte asupra dezvoltării neurologice și asupra sănătății cognitive la oameni.

Raportul, care conține o monografie și o meta-analiză, a trecut prin două runde de evaluare inter pares de către Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din SUA.

Meta-analiza noastră confirmă rezultatele meta-analizelor anterioare și le extinde prin includerea unor studii mai noi, mai precise, cu măsuri de expunere la nivel personal.

Datele susțin o asociere consistentă între expunerea la fluor și IQ-ul copiilor”.

Aceste constatări contrazic afirmațiile goale și neștiințifice pe care oficialii americani din domeniul sănătății le-au propagat ani de zile, și anume că fluorurarea apei este «sigură și benefică». A venit timpul să eliminăm această neurotoxină din sursele noastre de apă”, a declarat Robert F. Kennedy, Jr., președintele Children’s Health Defense și consilier-șef pentru litigii.

Potrivit raportului, 8 din cele 9 „studii de înaltă calitate care analizează rezultatele cognitive sau de dezvoltare neurologică au raportat asocieri cu expunerea la fluor”.

Din cele 19 studii de înaltă calitate care au evaluat asocierea dintre fluor și IQ-ul la copii, 18 au raportat o asociere între expunerea mai mare la fluor și IQ-ul mai scăzut la copii. De asemenea, 46 din cele 53 de studii de calitate mai scăzută au găsit dovezi ale acestei asocieri.

Monografia și meta-analiza au constatat că expunerea la fluor la niveluri echivalente cu 1,5 mg/L este asociată cu un IQ mai scăzut la copii.

Potrivit NTP, „evaluarea noastră ia în considerare expunerile la fluor din toate sursele, nu doar din apă. După cum s-a discutat în monografia NTP 2022 pre-publicare, întrucât fluorul se găsește și în anumite alimente, produse dentare, în unele produse farmaceutice și alte surse, comportamentele personale sunt probabil un factor determinant important al expunerilor reale.”

Rick North, fost CEO al diviziei Oregon a Societății Americane pentru Cancer și membru al consiliului de administrație al rețelei Fluoride Action Network, a declarat pentru The Defender că „oamenii consumă cantități mari de fluor prin ceai și alte băuturi și alimente procesate preparate cu apă fluorurată, ca să nu mai vorbim de ingestia de pesticide și fluor din aerul poluat.

El a mai spus că expunerea oamenilor la fluor poate depinde de cantitatea de apă pe care o beau.

De asemenea, diferiți oameni au niveluri de risc diferite, a mai spus North. Femeile însărcinate și bebelușii hrăniți cu biberonul, de exemplu, sunt categoriile cu cel mai mare risc.

Citiți și:
Expunerea la fluoruri poate contribui la bolile degenerative ale ochilor
Anglia își otrăvește populaţia prin apă. Guvernul britanic adaugă fluor în apa de la robinet

 

yogaesoteric
5 iulie 2023

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More