Expunerea la fluoruri poate contribui la bolile degenerative ale ochilor

Încă un studiu se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi privind toxicitatea fluorului, aruncând lumină asupra modului în care acesta poate contribui la bolile degenerative ale ochilor. Descoperirile de acest gen pun din nou sub semnul întrebării necesitatea utilizării fluorurii ca agent de protecție împotriva cariilor dentare și evidențiază mai multe aspecte ale efectelor toxice și generatoare de boli ale acestei substanțe.

Fluorizarea apei este o practică atât de adânc înrădăcinată în politica de sănătate publică, încât este acceptată pe scară largă ca o strategie sigură și eficientă împotriva cariilor dentare. Cu toate acestea, de zeci de ani, un număr tot mai mare de cercetări continuă să dezvăluie latura sa întunecată – o listă lungă de simptome de toxicitate, inclusiv o legătură cu bolile degenerative ale ochilor – care determină întrebarea: este acel pahar de apă fluorurată bun de băut?

Legătura dintre fluorură și afecțiunile oculare care cauzează orbire

Un studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health (Jurnalul internațional de cercetare în domeniul mediului și al sănătății publice) a prezentat dovezi ale contribuției expunerii la fluorură la bolile degenerative ale ochilor. Echipa de cercetători din Irlanda a sondat legătura dintre expunerea la fluorură și afecțiunile oculare prin stimularea sau inhibarea căilor biologice asociate cu cataracta, degenerescența maculară legată de vârstă (AMD) și glaucomul.

Aceste afecțiuni oculare rămân principalele cauze ale bolilor oculare și ale orbirii la nivel mondial. AMD este cauzată de o interacțiune complexă de factori genetici și de mediu și este principala cauză a deteriorării ireversibile a vederii la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. Studii anterioare la om și la animale au documentat faptul că fluorura se poate acumula în concentrații mari în ochi, ducând la toxicitate retiniană.

Cercetătorii au concluzionat că fluorul inhibă anumite activități antioxidante importante, precum și că sporește stresul oxidativ. Constatările lor sugerează, de asemenea, o asociere între expunerea la fluorură și alte boli inflamatorii, cum ar fi bolile pulmonare, tulburările neurodegenerative, tulburările de neurodezvoltare și cancerul.

Pe baza dovezilor prezentate în acest studiu, se poate concluziona că expunerea la F [fluor] poate fi adăugată la lista factorilor de risc identificabili asociați cu [patogeneza] bolilor oculare degenerative”, au scris cercetătorii, adăugând că sunt necesare studii suplimentare pentru a examina legăturile descoperite în cadrul studiului.

Într-o investigație conexă, echipa a constatat, de asemenea, că expunerea la fluorură în timpul sarcinii și la începutul copilăriei poate duce la boli cronice atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Problema numită fluorizare

În SUA și în alte țări, oamenii intră cel mai frecvent în contact cu fluorura prin fluorizarea apei și prin pasta de dinți fluorurată. Alte surse includ anumite tipuri de ceai, reziduurile de pesticide din alimente, consumul de tutun, alimentele gătite în vase de gătit antiaderente acoperite cu teflon, medicamentele și inhalatoarele medicale care conțin gaze fluorurate.

Fluorul nu are nicio funcție esențială cunoscută în dezvoltarea umană, nefiind identificate până în prezent dovezi ale unei deficiențe de fluor în organism. A fost folosit cu precădere pentru a combate cariile dentare prin aplicare topică și ingestie sistemică, în ciuda faptului că nu deficiența de fluor cauzează carii.

Pe fondul unor afirmații superficiale privind rolul fluorurii în prevenirea cariilor dentare, unele documente interne din trecut s-au grăbit să sublinieze că fluorura era un produs secundar al industriei de îngrășăminte care era adăugat la tratarea apei municipale. O scădere a incidenței cariilor dentare în SUA până în 2010 – dar care s-a observat și în țările cu apă nefluorurată – a fost creditată în mare parte ca datorându-se fluorizării apei din rețeaua de alimentare.

Cu toate acestea, toxicitatea fluorurii a atras o mare atenție publică, în parte datorită unuia dintre semnele sale revelatoare – fluoroza dentară, un defect al smalțului dentar cauzat de aportul excesiv de fluor în primii opt ani de viață. Totuși, fluoroza este mai mult decât o problemă cosmetică, deoarece deteriorează permanent smalțul și demonstrează în mod clar că fluorul are un efect de toxicitate în organism.

Literatura științifică a documentat, de asemenea, efectele dăunătoare ale fluorurii asupra sănătății reproductive. Un studiu din 2014 a arătat o legătură între expunerea la fluorură și infertilitatea masculină la șoareci, datele sugerând că fluorura de sodiu afectează capacitatea spermatozoizilor șoarecilor de a fertiliza în mod normal ovulul.

Campania de fluorizare a apei din SUA și din alte țări din întreaga lume are o istorie îndelungată și a fost reevaluată în mod critic, ceea ce a condus la eforturi de eliminare treptată a fluorurii la nivel mondial.

Citiți și:
Fluorizarea apei potabile, otrăvirea globală (1)
Fluorul din apa de la robinet scade IQ-ul copiilor

 

yogaesoteric
27 martie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More