Războiul liniilor roșii se generalizează

Din ce în ce mai multe puteri beligerante recurg la practica trasării de linii roșii. Ce sunt aceste linii roșii? Avertismente și amenințări reciproce. Între Moscova și statele occidentale, între Israel și statele arabe, harta lumii este cu repeziciune redesenată prin intermediul liniilor roșii. Linii roșii care sunt sistematic încălcate. Și apoi retrasate.

Vladimir Putin a redefinit de mai multe ori în ultimii doi ani strategia de securitate a Rusiei. A făcut-o tot prin intermediul unor linii roșii pe care le-a trasat. Și pe care Kremlinul sau Occidentul le-au tot încălcat. Deplasându-ne într-un trecut mai îndepărtat de tristă amintire, ne reamintim cu groază de liniile roșii pe care reprezentanții puterilor învingătoare din cel de-al Doilea Război Mondial le-au trasat, împărțind Europa și restul lumii în hălci, cu populații cu tot, numai bune de măcelărit. Toate acele linii roșii au fost după un timp încălcate până când toate înțelegerile perfectate în anul în care s-a semnat pacea au fost anulate, ca și când nici nu ar fi existat. Apogeul l-a constituit, desigur, dărâmarea zidului Berlinului, culminând cu unificarea Germaniei și dispariția Uniunii Sovietice și a lagărului socialist. Mai nou, au fost șterse și ultimele linii roșii atunci când Germania a decis, chiar la îndemnul marilor puteri, să-și reia politica de înarmare, la fel cum de altfel s-a petrecut și în cazul Japoniei.

Alte linii roșii, ca să venim la momente mai de actualitate, s-au referit la extinderea NATO. Imediat după ce la faimosul Summit de la București, liderii occidentali, spre consternarea lui Vladimir Putin, și-au anunțat intenția de a extinde NATO printr-o viitoare aderare a Ucrainei și Georgiei. Și nu prin primirea, cum ar fi dorit liderul de la Kremlin, a Federației Ruse în cea mai puternică organizație militară și politică din istoria lumii.

Și din nou au fost trasate o serie întreagă de linii roșii, încălcate de Federația Rusă atunci când a ocupat peninsula Crimeea și, din nou, atunci când a atacat printr-o agresiune armată Ucraina. Între timp, Federația Rusă, impunând linii roșii după linii roșii a ajuns să trăiască cea mai terifiantă experiență, fiind în prezent literalmente încercuită de baze NATO. Dar și de state care recent au aderat la NATO. După ce liderul de la Kremlin și-a tras din nou răsuflarea, și-a suflecat mânecile și s-a pus din nou pe treabă, trasând alte și alte linii roșii, care vor fi și ele cu certitudine călcate.

Și tot o linie roșie este și ultima doctrină de securitate a Federației Ruse, conform căreia dacă Rusia va considera că este fundamental amenințată, fie și prin atacuri de tip clasic, va recurge pentru a se apăra la cea mai cumplită armă din arsenalul modern, cea atomică.

Să ne tragem puțin respirația și să vedem ce înseamnă, din această perspectivă, ultima linie roșie trasată de liderul de la Kremlin. Acesta pornește de la premiza că presiunea militară împotriva Federației Ruse poate deveni într-o asemenea măsură letală încât, pentru a se apăra, Moscova nu va mai avea încotro și va apăsa butonul nuclear. La ce se referă, mai exact, Vladimir Putin? Chiar cu o zi înainte ca Volodimir Zelenski să se întâlnească, din nou, cu Joe Biden și apoi cu Donald Trump. Zelenski s-a deplasat la Washington cu o agendă foarte clară. Solicitând acordul pentru a primi și a utiliza împotriva facilităților militare ale Moscovei rachete cu rază lungă de acțiune, care să-i permită să atace în profunzime teritoriul statului inamic. Și nu a primit acest acord. Washingtonul s-a înspăimântat literalmente și s-a pus în gardă după ce Putin a trasat această ultimă linie roșie.

Dar cum stă în realitate treaba din perspectiva dreptului internațional? Ce are voie să facă și ce nu are voie să facă un stat supus unei agresiuni militare cum este Ucraina? În principiu, Ucraina, pentru a se apăra, are voie să facă orice, cu excepția crimelor umanitare, utilizând așa cum crede de cuviință întreg armamentul din dotare. Iar aici punem punctul pe i. Orice stat, pentru a-și asigura politica de apărare, poate achiziționa armament, indiferent de performanțele acestuia, din orice stat al lumii dispus să-l exporte. La fel cum Federația Rusă importă armament din Iran sau din Coreea sau din alte state pe care le consideră prietene, și Ucraina are acest drept. Cu o singură condiție însă. Care, din perspectiva dreptului internațional, chiar înseamnă o linie roșie. Ca acest armament să fie plătit pe loc sau în baza unor datorii pentru care statul beneficiar își asumă răspunderea. Dacă de pildă Coreea îi livrează lui Vladimir Putin mii de drone pe gratis, Ucraina în special și statele NATO în general sunt îndreptățite să considere că Phenianul a devenit parte beligerantă în acest război. Dar și reciproca este la fel de valabilă. Dacă Statele NATO împreună sau doar în parte acordă Ucrainei o susținere militară în mod gratuit, atunci și Rusia este îndreptățită să tragă concluzia că NATO sau respectivele state au devenit parte beligerantă.

Atenție! În această logică, care până acum s-a dovedit implacabilă în istorie, nu are absolut nicio relevanță dacă rachetele furnizate Ucrainei sunt cu rază scurtă de acțiune, cu rază medie sau cu rază lungă. Nu e relevant dacă noi furnizăm, de pildă, avioane militare Ucrainei contra cost, pe care Ucraina le poate utiliza cum dorește, cu condiția să le decoleze de pe teritoriul ei. Dar dacă aeronave militare decolează de pe teritoriul României pentru a susține efortul de război al Ucrainei, atunci se încalcă, în mod evident, o linie roșie. La fel, dacă respectivele aeronave sunt livrate de România în mod gratuit. Chiar dacă nu a explicat în mod răspicat acest aspect, logica de mai sus este cea care stă la baza ultimei și celei mai amenințătoare linii roșii trasate de Kremlin. Și tot din acest motiv, și tot din această logică, Casa Albă nu i-a dat undă verde lui Volodimir Zelenski pentru a putea utiliza rachete cu rază lungă de acțiune în scopul lovirii în profunzime a teritoriului.

Citiți și:
Pentagonul, rămas fără frâne
Un al treilea război mondial amenință viitorul umanității – „Războiul nuclear preventiv” (I)

 

yogaesoteric
10 octombrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More