Războiul «va deveni pentru noi o realitate practică», declară un oficial militar chinez

Un oficial militar chinez declară că sub Donald Trump războiul ar putea „deveni o realitate practică”, după noile tensiuni apărute între SUA și China.

Cotidianul britanic The Independent face o analiză a relațiilor chinezo-americane într-un articol publicat pe pagina sa electronică, în care descrie situația din ce în ce mai tensionată dintre cele două țări, după instalarea noii administrații americane. În acest context, un înalt oficial militar chinez a spus că războiul cu SUA sub Donald Trump „nu este doar un slogan” ci tinde să devină o „realitate practică”.

Remarcile au fost publicate pe site-ul Armatei de Eliberare Populară, aparent ca răspuns la retorica agresivă față de China a noii administrații a Statelor Unite ale Americii. Este practic o opinie venită din interiorul Comisiei Centrale Militare, care este autoritatea globală a forțelor armate ale Chinei.

Declaraţia oficialului de la Departamentul Comisiei pentru Mobilizarea Apărării a fost preluată de cotidianul South China Morning Post: „Un război «în termenii președintelui» sau «războiul va începe la noapte» nu sunt doar sloganuri, ele devin o realitate practică”. Oficialul a dat ca exemplu de asemenea și desfășurările militare care au tensionat situația în Marea Chinei de Sud și de Est, precum și sistemul de apărare anti-rachetă desfășurat pentru protejarea Peninsulei Coreea, catalogându-le drept puncte regionale fierbinți. SUA ar trebui să își reconsidere de asemenea strategia sa în regiunea Asia-Pacific, a mai scris oficialul.

Donald Trump și membri ai administrației sale au exprimat în mod constant o linie dură împotriva Chinei. Trump a catalogat China drept „manipulatoare de valută”, acuzând-o că recurge la tranzacții și tactici economice necinstite. Dar cea mai semnificativă acțiune în termeni de securitate a fost decizia lui Trump de a ignora conceptul politic acceptat în mod tacit de comunitatea internațională de „o singură China”, acesta angajându-se în discuții publice cu președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, într-o mișcare care a fost catalogată extrem de neprietenoasă și antagonizantă de către Beijing.

China consideră Taiwanul ca parte a teritoriului său, iar SUA a respectat tacit acest lucru timp de zeci de ani, dar Trump a dat semnalul abaterii de la această politică. Secretarul de stat Rex Tillerson a susținut de asemenea că o blocadă navală a SUA asupra insulelor chineze artificiale din Marea Chinei de Sud, ar putea fi interpretată de către Beijing ca un act de război. Faptul că se pregătește un conflict de către China este indicat de amplasarea rachetelor nucleare balistice intercontinentale în provincia Heilongjiang, aproape de granița de nord-est, SUA fiind în acest fel în raza de acțiune a acestora.

Pe rețelele de socializare chineze au apărut imagini care arată cel mai avansat sistem de rachete balistice intercontinentale, Dongfeng-41, transferate în zona indicată, în apropiere de granița cu Rusia. Imaginile se pare că au fost publicate intenționat de către tabloidul The Global Times, ca un avertisment pentru Donald Trump, chiar dacă președintele chinez Xi Jinping s-a pronunțat recent pentru reducerea armelor nucleare.


Citiți și:

Capcana lui Tucidide: Se îndreaptă America şi China spre un război?

Cine doreşte al Treilea Război Mondial şi acţionează în sensul generării lui?

 

yogaesoteric
6 martie 2017

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More