Răzvan Haţeg, un fost cursant mediocru, a destrămat o familie şi a distrus viitorul unei fete numai ca să-şi satisfacă orgoliul şi egoismul exacerbat

Faptele sale ne arată că este un om de nimic

Vom relata succint un caz care a fost prezentat în tabăra de la Costineşti 2011, în cadrul conferinţei despre bunul simţ, precum şi felul în care cei avizaţi au înţeles (sau mai bine zis, nu au înţeles deloc) că trebuie să se transforme. Situaţia dramatică pe care v-o prezentăm a fost provocată de fostul cursant yoga Răzvan Haţeg (foto) şi, prin acest articol, sperăm să îi punem în gardă pe toţi colegii noştri, pentru a şti să ia deciziile corecte dacă vreodată vor fi puşi în situaţii asemănătoare. Sperăm de asemenea să le atragem atenţia şi să îi avertizăm la modul cel mai serios pe cei care încă pactizează cu acest fost cursant şi îl susţin în acţiunile lui stranii, egoiste, bizare, complet lipsite de bun-simţ.

De ce am scris acest articol? Cel mai bun răspuns poate fi ceea ce a scris Nicu Catrina, atunci când le-a răspuns colegilor noştri nedumeriţi de faptul că unii dintre noi iau atitudine în unele situaţii controversate şi au curajul să spună de partea cui se află:

„Atât în tradiţia indiană (spre exemplu, mesajul lui Krishna în Bhagavad-Gita), cât şi în tradiţia creştină sau budistă etc., se indică foarte clar că trebuie să avem întotdeauna curajul de a lua atitudine împotriva răului, mai ales atunci când acesta are tendinţa să prolifereze şi să pervertească tot mai multe fiinţe umane. În caz contrar – menţionează, la unison, toate tradiţiile înţelepciunii – devenim (din laşitate sau indolenţă, indiferenţă, egoism etc.) complici, tăinuitori sau părtaşi la acţiunea răului respectiv!

Analogic vorbind, într-o asemenea situaţie, este ca şi cum am asista la o crimă (sau la o tâlhărie, hoţie etc.) şi nu am face absolut nimic ca să împiedicăm acel eveniment malefic, deşi ne-ar fi în totalitate cu putinţă să facem aceasta sau cel puţin să anunţăm persoanele abilitate, care ar fi capabile să intervină la timp pentru ca acel eveniment tragic să nu se mai producă.

Aşadar, ne spune cu claritate orice tradiţie spirituală autentică, în situaţia în care asistăm la tentativele perfide ale unor fiinţe umane decăzute din punct de vedere spiritual de a deturna alte fiinţe umane de pe calea spirituală pe care ele o urmează, trebuie să fim în primul rând perfect conştienţi de faptul că intervenţia noastră oportună ar putea salva una sau mai multe conştiinţe de la alunecarea în abisul infernurilor (ca urmare a influenţării lor de către agenţii răului – fiinţele preponderent demoniace sau satanice) şi apoi să acţionăm cu curaj, fermitate, hotărâre, dar şi cu compasiune (fără să întreţinem deci niciun fel de gânduri de ură la adresa acelui om demoniac care a devenit un inconştient instrument al răului) în sensul contracarării răului respectiv.” – profesor yoga Nicu Catrina

După această scurtă introducere, să intrăm în subiectul propriu-zis.
În urmă cu câţiva ani eram o familie fericită şi unită: mama, tata şi copilul, toţi trei cursanţi yoga. Fiind angrenaţi cu toţii pe o cale spirituală, relaţiile de familie erau armonioase şi ambianţa familială era veselă, plăcută şi iubitoare, deşi trebuie să recunoaştem că nu am fost feriţi total de probleme şi conflicte inerente în general vieţii de familie. Noi, părinţii, ne bucurăm foarte mult că am reuşit să o creştem şi s-o educăm pe fiica noastră în spiritul Legilor Divine, convinşi fiind că această educaţie bazată pe spiritualitate o va conduce către o viaţă împlinită, plină de fericire şi succes. Educaţia timpurie este foarte importantă şi noi, ca părinţi, am fost de la bun început conştienţi de importanţa covârşitoare a acesteia pentru formarea şi viitorul copilului nostru. O educaţie bună îl va ajuta pe copil să ia decizii corecte, să facă alegeri inspirate şi să nu se lase influenţat de tendinţe şi obiceiuri negative.

Pe măsură ce fiica noastră creştea, începea să se intereseze de spiritualitate, cale pe care a pornit de la 6 anişori, bineînţeles că, la început, pentru a le face pe plac părinţilor. Atunci când fiica noastră a împlinit 16 ani, am observat la ea un interes crescut pentru unele iniţieri care se realizau în taberele yoghine: inducţia stărilor benefice de transă romantică, efectul ocult de paratrăznet, Indra etc. Ca orice părinte care îi doreşte doar binele copilului său, ne-am bucurat foarte mult şi am urmărit să susţinem şi să amplificăm în sufletul ei această scânteie a aspiraţiei spirituale, încurajând-o să participe la taberele yoghine şi la aceste iniţieri.
 

În acea perioadă a vieţii ei, când fiica noastră era în etapa de căutare şi de formare a propriei personalităţi, etapă specifică vârstei adolescentine, l-am cunoscut cu toţii pe Răzvan Haţeg, care era pe atunci în anul 17 la cursul de yoga. Deschişi (dar naivi) fiind, ne-am apropiat de el, l-am acceptat pe acesta cu braţele deschise în viaţa noastră şi în familia noastră. Aşa cum o să povestim în continuare, „intrarea” lui Răzvan Haţeg în vieţile noastre s-a dovedit o dezastruoasă eroare de judecată pe care am plătit-o scump, la propriu şi la figurat. El ne-a fraierit şi ne-a făcut să pierdem o mulţime de bani în afacerile pe care le derulam, o parte dintre bani fiind cheltuiţi de Răzvan Haţeg în interes propriu, iar o altă parte fiind pierduţi, nu se ştie cum, în afaceri dubioase. Pe plan personal, ne-a dezbinat familia şi a urmărit să creeze conflicte între noi toţi şi între noi şi prietenii noştri. Cea mai cumplită pierdere pe care am suferit-o din cauza lui Răzvan Haţeg este că el a îndepărtat-o de noi pe fiica noastră şi până la urmă chiar a convins-o să fugă de acasă, să renunţe la şcoală, să nu mai frecventeze cursul de yoga şi în cele din urmă să întrerupă orice legătură cu noi. Toate acestea s-au declanşat atunci când noi i-am luat telefonul mobil ca să nu mai poată ţine legătura cu el, iar ca „răspuns” fiica noastră a fugit de acasă, pentru a putea fi împreună cu Răzvan Haţeg.

Merită să precizăm că, după ce l-am informat pe Grieg despre problemele pe care le aveam şi care au fost generate de Răzvan Haţeg, el (Grieg) a intervenit în mai multe rânduri şi a urmărit să ne ajute. Totuşi situaţia nu s-a soluţionat şi de aceea Grieg ne-a propus să prezentăm această poveste sordidă în cadrul conferinţei despre bunul simţ din tabăra de la Costineşti din august 2011, pentru a face public acest caz şi a-i oferi lui Răzvan Haţeg ocazia să îşi recunoască greşelile şi să îşi ceară iertare şi, nu în ultimul rând, pentru ca fiica noastră să iasă de sub influenţa acestui personaj malefic.

Dar să ne întoarcem în timp cu două veri în urmă, când l-am cunoscut pe Răzvan Haţeg, în tabăra de la Costineşti din vara anului 2009. La început această persoană ne-a incitat cu caracterul ei care ne părea puternic şi spiritual orientat, cu poveştile pe care le spunea şi care toate păreau să aibă o tentă spirituală şi mai ales, se părea că are o legătură apropiată (atât sufletească, dar şi foarte concretă) cu Grieg – aspect care era cu atât mai fascinant pentru noi cu cât de atâţia ani de zile Grieg fiind plecat din ţară, noi nu cunoaştem alte persoane care au avut ocazia să-l întâlnească şi să fie aproape de el în aceşti ultimi ani. Am observat apoi cu timpul că Răzvan Haţeg este foarte lăudăros şi deşi se auto-ridică în slăvi pe el însuşi, totuşi el în general vorbeşte foarte urât şi critic despre toţi ceilalţi. La început aceste obiceiuri proaste ale lui nu erau pentru noi deloc evidente şi am avut tendinţa să credem fără să verificăm tot ceea ce el ne spunea. Astfel, am luat de bun faptul că el ar fi implicat în diferite acţiuni, atât de natură foarte concretă, cât şi de factură spirituală, pe care le-ar fi realizat chipurile la sugestia lui Grieg, sau cu susţinerea lui. De altfel acesta este principalul argument cu care ne-a momit şi ne-a prostit într-o primă fază acest individ, iar noi am crezut toate aceste lucruri fără să le verificăm. Se părea de altfel – şi asta ne-a indus şi mai mult în eroare – că mulţi colegi de curs aveau o părere foarte bună despre Răzvan Haţeg şi nimeni nu ne-a avertizat despre tarele acestuia, deşi ulterior a ieşit la iveală că mai erau destui care au fost păcăliţi de el şi nu suntem primii care am păţit aşa ceva.

Printre altele, Răzvan Haţeg s-a prezentat ca un veritabil specialist în anumite domenii profesionale. Aşa cum am mai spus, unii colegi care îl cunoşteau mai demult păreau să aibă un deosebit respect faţă de acesta şi de aceea noi am luat de bună lăudăroşenia lui şi ne-am decis să colaborăm cu el într-o anumită afacere. Nu ne-am pus deloc problema, atunci, la început, cum este posibil ca acest autointitulat „expert” să aibă o situaţie financiară atât de precară – de altfel, în vara respectivă, la Costineşti, noi i-am asigurat aproape zilnic masa, din prietenie şi altruism, pentru că Răzvan Haţeg locuia la cort si nu avea nici măcar bani de mâncare. El a reuşit totuşi să ne convingă (cu susţinerea prietenilor lui), că a ajutat multe firme să prospere şi noi am crezut toată această fanfaronadă pentru că el îi dădea o coloratură spirituală, ca şi cum i-ar fi ajutat pe alţii din pură generozitate.

Aşa se face că în toamna respectivă Răzvan Haţeg s-a mutat în oraşul nostru, unde a locuit chiar la noi acasă şi a fost angajat de noi în cadrul unei firme care ne aparţine. Iniţial înţelegerea pe care am avut-o presupunea să facem o firmă în parteneriat, dar Răzvan Haţeg nu dispunea de niciun fel de fonduri. Pretinzând că el este cel care vine cu o bogată experienţă de succes (în loc de contribuţie financiară), a avut tupeul să ceară 50% din câştigul acestei firme şi a cerut să fie angajat pe post de director – ceea ce nu a fost posibil, din cauză că nu a absolvit nicio facultate.

În paralel cu această afacere, el a demarat în oraşul nostru o serie de acţiuni aşa-zis spirituale, pentru care ne cerea permanent suport financiar, in cadrul unui grup pretins spiritual, care era format de mai demult în Bucureşti din aproximativ 5-6 persoane (dintre care 3-4 locuiau în aşezământ ceea ce ne-a dat şi mai multă încredere în acest grup) şi pentru care a racolat noi membri la noi în oraş. În cazul tuturor acţiunilor sale şi ale grupului pe care îl coordona, Răzvan Haţeg susţinea cu impertinenţă că are susţinerea lui Grieg, pe care afirma cu tupeu în mod mincinos că îl ţine la curent cu activităţile pe care le desfăşoară şi care chipurile i-ar fi acordat girul său în tot ceea ce întreprinde.

Este relativ dificil să sesizăm acum, privind retrospectiv, care a fost momentul când lucrurile au început să o ia pe o pantă ciudată şi aceasta probabil pentru că totul era, de la bun început, foarte strâmb, în această combinaţie cu Răzvan Haţeg. Este o certitudine faptul că el este un foarte abil manipulator şi, pentru a-şi atinge scopurile pe care le urmărea, nu a ezitat nicio clipă în a face cât mai mult rău cu putinţă, căci se pare că el acţiona după principiul „dezbină şi stăpâneşte”. Astfel, pentru ca noi şi ceilalţi care mai erau implicaţi în diferite acţiuni să nu realizăm anumite aspecte, el ne-a impus cu stricteţe obligativitatea menţinerii secretului asupra a tot ceea ce el spunea, făcea sau realizam împreună la respectivele întâlniri de grup.

Este important să menţionăm faptul că încrederea acordată lui Răzvan s-a datorat în mare parte faptului că mai mulţi colegi de-ai noştri îl respectau, iar cei din grupul de care am menţionat îl idolatrizau, îi permiteau orice şi executau tot ceea ce Răzvan spunea. De aceea noi chiar am crezut că ceilalţi ştiu ce fac, ei fiind de câţiva ani deja în grupul condus de el. Nici nu ne-am fi imaginat că un cursant yoga este în stare să manipuleze unii colegi ipostaziându-se în discipolul preferat al lui Grieg, iar toti cei care ascultau de el să urmeze de fapt fantasmagoriile pretins „spirituale” ale lui Răzvan. Ulterior s-a dovedit că de fapt toţi au acţionat într-un spirit de turmă.

În plus, el ne bârfea foarte mult pe fiecare dintre noi în faţa celorlalţi şi făcea tot felul de manevre pentru a ne convinge să nu discutăm şi să ne confruntăm reciproc. A reuşit astfel să ne strecoare multe îndoieli demoniace în suflet privitor la sentimentele celorlalţi faţă de fiecare dintre noi, la anumite fapte reprobabile pe care le povestea despre diferite persoane (dar care nu erau adevărate), otrăvindu-ne relaţiile şi instaurând o atmosferă de suspiciune reciprocă, reproşuri şi dizarmonie. Până când am reuşit să ne dezmeticim şi să discutăm între noi pentru a ne lămuri, situaţia alunecase deja foarte mult pe o pantă dezastruoasă. Atunci când mai încercam, la început timid, să îi cerem socoteală lui Răzvan Haţeg vizavi de anumite evidente greşeli pe care le făcea sau minciuni pe care le spunea, eram batjocoriţi şi discreditaţi în public şi acesta formula tot felul de ameninţări pe care le făcea să sune ca nişte sancţiuni spirituale din partea lui Grieg – şi, pentru o perioadă de timp, noi am fost intimidaţi de aceste aspecte şi nu am mai îndrăznit să luăm atitudine. O altă tehnică manipulatoare a lui Răzvan Haţeg era aceea de a face anumite afirmaţii categorice, de factură paranormală, cu foarte mult tupeu – el pretindea că citeşte aurele, că are vise iniţiatice, că are percepţii despre vieţile anterioare şi ne prezenta tot felul de astfel de informaţii într-un amalgam straniu şi foarte greu de desluşit, cu foarte multă siguranţă, care pentru noi era năucitoare şi ne-a făcut într-o primă fază să îl credem. Cel mai straniu este că se folosea de astfel de pretinse percepţii paranormale pentru a ne „monta” pe unii împotriva altora, după cum avea el chef. Cu altă ocazie, el a încercat să ne convingă să ne vindem apartamentele justificând această insistenţă a lui pe baza unor percepţii de factură paranormală.

Răzvan Haţeg, care la început ne apărea datorită naivităţii noastre ca un yoghin model, în realitate s-a dovedit a nu fi nici măcar un yoghin mediocru şi am descoperit ulterior că el nici măcar nu mai frecventa cursurile de yoga. În plus a ieşit la iveală că el este un om lipsit de bun simţ, bârfitor şi făţarnic, un mincinos şi un hoţ fără scrupule. La un moment dat, profitând de încrederea noastră, Răzvan Haţeg a golit pur şi simplu contul bancar al firmei la care îl angajasem, iar ulterior şi-a motivat gestul cu afirmaţia că are nevoie de bani pentru acţiunile pretins „spirituale” care ar fi chipurile susţinute de către Grieg – ulterior am aflat că aceasta era, desigur, o minciună sfruntată. Tot din banii firmei el şi-a cumpărat haine şi două laptopuri, pe care nu le-a restituit nici până un prezent. Ca lider al unui grup de cursanţi yoga, grup pe care l-a format cu scopul de a realiza aşa-zisele acţiuni „spirituale”, el realiza de fapt numai acţiuni dictate şi inventate de el pentru propriul interes.

În tot acest timp în care a fost angajatul şi colaboratorul nostru şi a locuit la noi în casă, pe cheltuiala noastră, Răzvan Haţeg i-a sucit minţile fiicei noastre atât prin autoritatea pe care i-o conferea statutul de lider al unui grup aşa-zis „spiritual”, cât şi prin idolatrizarea sa de către membrii acelui grup, în ciuda faptului că nici ei nu verificaseră autenticitatea afirmaţiilor sale. Astfel, Răzvan Haţeg a luat-o pe fiica noastră „sub aripa” lui şi a convins-o că el este cel mai spiritual dintre toţi, că părinţii nu mai contează, şi cel mai bine pentru ea este să asculte de el. El avea un obicei să ne vorbească de rău în faţa fiicei noastre, să îi umple capul cu tot felul de prostii, cum că noi i-am vrea răul. Toate acestea au determinat-o pe fiica noastră să se îndepărteze de noi din ce în ce mai mult. Fără a intra prea mult în detalii, trebuie să precizăm faptul că Răzvan Haţeg a sedus-o pe fiica noastră şi a început o relaţie cu ea, fiind primul ei iubit.

După ce ne-am mai dezmeticit, i-am scris lui Grieg pentru a afla care este adevărul privind statutul lui Răzvan în cadrul şcolii de yoga şi dacă Grieg este la curent cu potlogăriile pe care le face acesta în numele lui (pentru că afirma că are susţinerea lui Grieg). Aşa cum era de aşteptat, Grieg ne-a răspuns imediat şi ne-a lămurit fără niciun dubiu că nu are nimic de-a face cu toate afirmaţiile aberante şi acţiunile lui Răzvan Haţeg, el ne-a explicat că pretinsele declaraţii spirituale şi percepţii paranormale ale acestuia nu erau decât nişte minciuni pline de tupeu şi ne-a recomandat să întrerupem orice legături cu acesta şi să o ajutăm pe fiica noastră să iasă de sub influenţa lui. Noi am fost foarte mulţumiţi de clarificarea oferită de Grieg şi ne-am grăbit să punem în practică sfaturile primite, întrerupând colaborarea cu Răzvan şi solicitându-i şi fiicei noastre să întrerupă orice legătură cu el. La momentul respectiv, bilanţul financiar al colaborării noastre cu Răzvan Haţeg era o pagubă de aproximativ 100.000 RON (1 miliard de lei vechi).

Fiicei noastre i-a scris personal chiar el, Grieg, şi aceasta în repetate rânduri, pentru a-i explica cât de mult rău îi face relaţia cu Răzvan Haţeg (relaţie pe care el a numit-o „toxică”) şi pentru a o sfătui să pună punct definitiv acestei relaţii. Din păcate, fiica noastră nu ne-a ascultat nici pe noi şi nici pe Grieg şi a continuat să-i dea crezare doar lui Răzvan – acesta a reuşit relativ uşor să o prostească, de exemplu, într-o primă fază, că Grieg doar o testează pentru a vedea dacă îşi doreşte cu adevărat să fie împreună cu el (Răzvan), iar ulterior i-a băgat în cap ideea că noi vrem să o omorâm!

Timp de un an de zile de la primirea acelui sfat înţelept din partea lui Grieg, am aşteptat trezirea fiicei noastre la realitate, sperând ca ea să reuşească să se desprindă de Răzvan şi să iasă de sub influenţa sa. Dar din păcate ea nu a ţinut cont deloc de sfatul lui Grieg, menţinând în continuare legătura cu el şi relaţia amoroasă, iar pentru a reuşi aceasta avea obiceiul să îi „raporteze” lui Răzvan Haţeg (la solicitarea lui) tot ceea ce se petrecea la noi în casă. Acesta a mai pus-o pe fiica noastră să facă tot felul de TAPAS-uri şi procedee spirituale consacrate pentru a depăşi „situaţia”, în beneficiul lui. După ce ne-am convins definitiv de îndărătnicia ei, am hotărât să punem capăt posibilităţilor ei de a comunica cu acest individ infect – mai precis, i-am confiscat telefonul mobil. Eliminând toate variantele ei de a comunica cu cel pe care îl credea idolul ei, speram ca ea să înceapă să ne asculte, ceea ce ar fi însemnat în această situaţie să asculte şi sfaturile înţelepte ale lui Grieg.

Atunci, la îndemnul lui Răzvan Haţeg, fără să ne prevină în vreun fel, fiica noastră a fugit de acasă, abandonând totodată şcoala, deşi mai avea doar o lună până la încheierea anului şcolar. Imaginaţi-vă ce a fost în sufletul nostru atunci, căci ea nu ne-a dat niciun semn o bună perioadă de timp şi de-abia într-un final am aflat că se află la Bucureşti. Ulterior, fiica noastră a solicitat să fie primită în aşezământ, oferindu-i-se cazare şi masă şi deşi a primit toate aceste facilităţi, ea nu s-a dus să locuiască în aşezământ. Răzvan Haţeg nu s-a oprit la răul pe care îl făcuse deja cerându-i fiicei noastre să plece de acasă. Nu s-a mulţumit cu acest rezultat şi a determinat-o să plece şi din aşezământ, convingând-o în continuare să treacă peste toate sfaturile pe care i le-a scris Grieg cu această ocazie, avertizând-o din nou la modul cel mai serios că nu este cazul să îi dea crezare lui Răzvan Haţeg şi să se poarte în felul acesta cu părinţii ei. Din moment ce a fost voia ei să meargă în aşezământ, noi considerăm că a fost pur şi simplu răpită şi determinată prin manipulare să părăsească locul unde a fost primită şi să se mute cu Răzvan şi cu cei care îl idolatrizează în continuare.

Fiind sub influenţa lui Răzvan Haţeg, care este cel care i-a otrăvit mintea fiicei noastre învrăjbind-o împotriva noastră şi făcând-o să ne părăsească, fiica noastră a ajuns să nu mai frecventeze deloc şcoala, rămânând repetentă şi în anul şcolar actual, să nu mai meargă la cursul de yoga şi să se rupă cu totul de familia care a crescut-o. Această stare hipnotică în care trăieşte acum, crezând că aşa este cel mai bine pentru ea, este menţinută de către Răzvan Haţeg.

Grieg i-a scris fiicei noastre de mai multe ori, urmărind şi el să îi explice ce anume se petrece şi sub ce fel de influenţe a intrat şi, din unele răspunsuri pe care i le-a trimis şi care ne-au fost aduse şi nouă la cunoştinţă am putut deduce că ea i-a scris tot felul de minciuni halucinante şi abjecte despre noi, care seamănă foarte mult cu ideile lui Răzvan Haţeg, pe care deducem că i le-a inoculat cu bună ştiinţă. Grieg nu a fost nicidecum păcălit de toate aceste minciuni şi a continuat să o avertizeze foarte ferm pe fiica noastră că greşeşte şi e cazul să renunţe complet la orice interacţiune cu Răzvan Haţeg.

Iată de ce a fost nevoie ca această situaţie să fie făcută publică. Aşa cum am precizat şi în introducerea acestui articol, cazul lui Răzvan Haţeg, care dovedeşte o crasă nesimţire şi manipulează cu tupeu unii cursanţi ai şcolii noastre de yoga pentru a-şi satisface propriile interese, a fost prezentat în tabăra de la Costineşti 2011, în cadrul conferinţei despre bunul simţ. La această conferinţă a fost invitat şi Răzvan Haţeg pentru a i se oferi şansa de a-şi recunoaşte greşelile, de a conştientiza cât rău a făcut şi de a urmări de acum încolo atât să corecteze ce se mai poate corecta, cât şi să urmărească să nu mai facă atât de mult rău oamenilor.

Răzvan Haţeg a venit la acea conferinţă unde era prezentat cazul lui, dar în loc să onoreze acea invitaţie cu o stare de smerenie, de părere de rău pentru faptele lui şi de recunoştinţă că i s-a oferit şansa să-şi recunoască greşelile, el a început să-i acuze exact pe cei pe care i-a rănit aşa de mult şi de pe urma cărora a profitat cu neruşinare, inventând tot felul de minciuni şi aberaţii, care mai de care mai abracadabrante. Prin această atitudine a urmărit de fapt să transfere atenţia publicului de la faptele sale grave, spre acuzaţiile mincinoase pe care el le pregătise, trăgând astfel de timp pentru a nu mai fi nevoit să dea explicaţii despre faptele lui.

Din dorinţa lui evident malefică de a induce în eroare publicul prezent în sală şi de a se face credibil cu orice preţ, a urcat pe scena pe care a fost invitat cu o biblie în mână, intenţionând să jure evident în mod strâmb (ceea ce nu ar fi fost pentru prima dată în cazul său). Din fericire, cei care prezidau discuţiile l-au oprit pe Răzvan Haţeg să facă un gest atât de nesăbuit, dar felul în care s-a comportat scoate în evidenţă caracterul lui de manipulator pe care l-am menţionat mai sus. În plus, el i-a adus la conferinţă şi pe cei care încă sunt în cârdăşie cu el (şi care probabil o ţin ascunsă pe fiica noastră) – sărmane fiinţe care n-au înţeles scopul prezentării în public al acestui caz trist – dar pe fiica noastră nu a adus-o.

Felul în care a reacţionat Răzvan Haţeg la invitaţia primită arată un caracter malefic şi o lipsă totală de bun simţ. Chiar şi atunci când a fost invitat de către Ghidul spiritual să răspundă punctual acuzaţiilor care au fost formulate, Răzvan Haţeg a încercat prin diferite minciuni să arunce săgeţi otrăvitoare către cei care îl acuzau pe bună dreptate. O tactică veche şi infantilă de a scăpa de judecata cea dreaptă. Aceste minciuni şi acuzaţii la adresa noastră (care am fost furaţi şi păcăliţi de Răzvan), i-au oripilat pe prietenii noştri care ne cunosc de mult timp şi i-a determinat chiar să plece scârbiţi din sală.

În urma modului în care s-a comportat la această conferinţă (şi datorită faptelor anterioare care au fost semnalate despre el), Răzvan Haţeg a fost suspendat pentru cinci ani de zile de la cursurile de yoga şi nu mai are dreptul să participe la nicio activitate a şcolii noastre de yoga în aceşti cinci ani.

Deşi iată că au trecut cinci luni de la acea conferinţă, fiica noastră nu s-a întors acasă şi nici în ashram şi nu avem niciun fel de reper privind locul în care se află ea acum, ce face şi cum se simte sau măcar dacă este sănătoasă. Ştim cu siguranţă că nu a reluat şcoala şi nici nu şi-a contactat alţi prieteni. Ne-am bucurat că ne-a răspuns la unele emailuri, deşi nu avem nicio certitudine că ea este cea care a scris acele mail-uri. La întrebările noastre pline de dragoste părintească legate de cum se simte şi dacă are nevoie de ceva (haine şi celelalte lucruri personale ale ei) am primit răspunsuri pline de ură, scrise într-un limbaj mai degrabă de mahala, pline de invective şi acuzaţii halucinante la adresa noastră. Este firesc ca noi să ne facem griji pentru ea, căci putem spune că am „crescut-o în puf” şi până acum, cel puţin din punct de vedere material, ea avut tot ce şi-a dorit şi i-a fost necesar, iar acum nu ştim nici măcar în ce condiţii locuieşte. Totuşi, nu avem cum să fim siguri că ea a scris acele mesaje, care repetă papagaliceşte ideile inoculate de Răzvan Haţeg.

În acest moment, noi ca şi părinţi suntem „legaţi de mâini şi de picioare” şi nu mai avem cum să o ajutăm pe fiica noastră, iar ea trebuie să suporte consecinţele propriilor fapte, chinuindu-se într-o stare materială şi emoţională mizerabilă, stând ascunsă pe undeva, departe de toţi prietenii, rudele, colegii ei şi fără confortul cu care a fost dintotdeauna obişnuită. Pentru noi este evident cât de dezastruos se profilează viitorul ei, atât pe plan sufletesc, cât şi social, fără a putea avea o viaţă normală, fără să-şi poată continua studiile pentru a avea o calificare care să-i permită să îşi ia un serviciu bun. Chiar şi atunci când se va dezmetici, probabil ruşinea o va împiedica să recunoască ce mult a greşit şi am vrea să ştie că dragostea noastră este mereu aceeaşi şi noi o aşteptăm cu braţele deschise, oricând va dori ea să revină.

Având în vedere faptul că cele petrecute şi relatate mai sus nu ne privesc doar pe noi, se cade să tragem unele concluzii şi învăţăminte.

Un asemenea om ca Răzvan Haţeg poate oricând să facă rău oricărei fete tinere din cadrul cursului nostru, cu atât mai mult că înaintea fiicei noastre au fost şi alte fete păcălite şi prostite de Răzvan. Mai mult decât atât, el poate să-i păcălească pe oamenii care nu ştiu nimic despre antecedentele lui şi care, de bună credinţă fiind, au încredere inclusiv în cei care îl susţin pe acest individ şi nu îi verifică afirmaţiile mincinoase. De altfel, pentru noi este alarmant şi faptul că unii prieteni şi cunoscuţi de-ai noştri nu au făcut acest gest elementar de a ne avertiza atunci când au văzut că ne implicăm în afaceri împreună cu Răzvan Haţeg, deşi ei o păţiseră anterior şi au tras ponoasele în urma colaborării cu el. Tocmai pentru a nu proceda ca şi aceştia, noi vrem să semnalăm public toate aceste aspecte.

Toate acestea sunt un avertisment pentru noi toţi:
- să avem discernământ;
- să verificăm direct la sursă afirmaţiile unora care spun că fac anumite acţiuni sau cer ceva (inclusiv bani sub formă de donaţii pentru „acţiuni spirituale”) în numele Ghidului spiritual sau al spiritualităţii în general;
- să nu fim proşti de buni chiar dacă persoanele care ne cer asta sunt colegi de-ai noştri;
- să comunicăm mai bine cu Ghidul spiritual, reuşind astfel să evităm unele catastrofe care ar putea avea loc în viaţa noastră datorită lipsei de discernământ şi a credulităţii.

Este bine să ne amintim că există teste spirituale foarte serioase pentru noi toţi şi este de dorit să manifestăm o luciditate exemplară. Trebuie să fim conştienţi de faptul că unii oameni aderă la principii spirituale doar la nivel verbal sau mental, dar ei nu trăiesc conform acestor principii. Tocmai de aceea un nivel înalt de luciditate ne poate salva de dezastrele care s-ar putea produce dacă am asculta de asemenea fiinţe.
În plus este o lecţie pentru mulţi cursanţi de yoga să nu îşi facă idol dintr-un om care trece şi el la rândul său prin anumite teste spirituale precum şi să nu considere pe nimeni ca o instanţă spirituală supremă cu excepţia unui ghid spiritual autentic.

Un aforism spune: “Cei înţelepţi respectă întotdeauna „regula de aur a celor 3R “: Respect plin de demnitate faţă de sine însuşi; Respect plin de bun-simţ faţă de ceilalţi; Responsabilitate deplină a tuturor acţiunilor pe care le facem.”

În final putem încheia această relatare cu ceea ce au afirmat unii înţelepţi:

„OMUL SUPERIOR ESTE ACELA CARE ÎŞI RECUNOAŞTE ÎNTR-UN MOD LUCID ŞI RESPONSABIL TOATE GREŞELILE PE CARE EVENTUAL LE FACE. OMUL INFERIOR, LAŞ, LARVAR ŞI IGNORANT ESTE ACELA CARE DĂ ÎN PERMANENŢĂ VINA PE CEILALŢI. “

A.D.

Precizarea redacţiei yogaesoteric: Acest articol nu este anonim. Nu am publicat numele autorilor pentru a proteja identitatea tinerei despre care este vorba în articol.

Citiţi şi:

Atunci când un sărman orb îl conduce pe un alt orb, mai devreme sau mai târziu vor cădea amândoi în prăpastie…

Avo-căţelul deghizat în lup… moralist, sau cum a devenit avocatul Mihai Rapcea trompeta stridentă a unui trandafiriu şobolan «anonim»

yogaesoteric
4 februarie 2012

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More