Reacţii virulente împotriva Strategiei de Parenting a Ministerului Educaţiei

Academia Română a publicat o poziţie de o virulenţă fără precedent, faţă de proiectul de Strategie naţională de educaţie parentală. „Proiectul Ministerului Educaţiei Naţionale, de legiferare a unui sistem de educaţie parentală fără niciun specific românesc, cu implicaţii enunţate explicit împotriva familiei tradiţionale, ca nucleu al vieţii sociale, culturale, morale şi creştine, milenare a românilor, presupune o educaţie uniformă a copiilor, fără diferenţe de sex, de particularităţi antropologice şi psihologice, de mediu comunitar (rural, urban), etnicˮ, susţine Academia.

Cel mai înalt for de ştiinţă din România acuză totodată faptul că strategia a fost precedată de cercetări făcute de „instituţii internaţionale şi ONG-uri, cu fonduri private străineˮ.

Poziţia integrală a Academiei Române faţă de proiectul de Strategie naţională de educaţie parentală

„Proiectul Ministerului Educaţiei Naţionale, de legiferare a unui sistem de educaţie parentală fără niciun specific românesc, cu implicaţii enunţate explicit împotriva familiei tradiţionale, ca nucleu al vieţii sociale, culturale, morale şi creştine, milenare a românilor, presupune o educaţie uniformă a copiilor, fără diferenţe de sex, de particularităţi antropologice şi psihologice, de mediu comunitar (rural, urban), etnic.

Proiectul echivalează cu o încercare, asemănătoare celor din statele cu regimuri totalitare internaţionaliste sau globaliste, de obţinere a ceea ce s-a numit mereu «omul nou», fără familie, fără naţionalitate, fără ţară, fără identitate. În anul Centenarului Marii Uniri a românilor, când se face şi bilanţul realizărilor de excepţie ale românilor, educaţi în spiritul tradiţiilor noastre, renunţarea la aceste tradiţii ar însemna un act de trădare naţională.

Faptul că Strategia amintită a fost precedată de numeroase cercetări, făcute de instituţii internaţionale şi ONG-uri, cu fonduri private străine, nu îndreptăţeşte cu nimic ridicarea ei la nivel de «strategie naţională» a României. Acceptarea ei ar însemna dublarea învăţământului tradiţional cu unul susţinut de instituţii străine, finanţate de Statul Român cu sume imense, care ar putea fi destinate unor obiective stringente de igienizare, eficientizare şi bună administrare a şcolilor. În plus, introducerea amintitei Strategii ar agrava şi mai mult situaţia disperată a copiilor fără părinţi, care ar urma să fie educaţi într-un spirit inadecvat nevoilor noastre sociale. Publicaţiile mai mult sau mai puţin ştiinţifice pe tema educaţiei parentale sunt, fireşte, libere să exprime diferite puncte de vedere, dar ipotezele educaţionale aşa-zis «moderniste» nu pot şi nu trebuie să devină obligatorii într-un stat naţional, independent şi democratic. 

În concluzie, Academia Română consideră că proiectul de Strategie de educaţie parentală este inoportun şi inadecvat pentru învăţământul şi educaţia românilor, meniţi să-şi conserve specificul naţional în cadru european.

Biroul Prezidiului Academiei Româneˮ

Cine face parte din Biroul prezidiului Academiei Române 

Biroul Prezidiului Academiei Române este format din preşedintele Academiei Române, vicepreşedinţii şi secretarul general, acesta fiind forul care asigură conducerea operativă a Academiei. Funcţia de secretar general este vacantă. 

Componenţa Biroului Prezidiului:
loan-Aurel Pop – preşedintele Academiei Române
Bogdan Simionescu – vicepreşedinte
Victor Spinei – vicepreşedinte
Răzvan Theodorescu – vicepreşedinte
Victor Voicu – vicepreşedinte

Patriarhia şi Arhiepiscopia Romano-Catolică s-au opus de asemenea acestei strategii de parenting

Poziţia Academiei Române a venit după ce şi Patriarhia, şi Arhiepiscopia Romano-Catolică au spus că resping strategia.

Într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, Francisc Doboş, a decupat din strategie „o frază din introducerea generală care încadrează şi viciază din punctul de vedere al moralei creştine întreaga propunere de documentˮ:
„Strategia naţională de educaţie parentală are ca fundament abordarea teoretică conform căreia familia nu este inteligibilă ca realitate obiectivă, ea este mai degrabă un produs sociocultural, «o constelaţie de idei, imagini şi terminologii» creată şi recreată permanent de practicile socio-culturale.” (sursa: pg. 3 din Proiectul de Strategie Naţională de Educaţie Parentală).

La mai puţin de o lună de la punerea în dezbatere a strategiei, şi Federaţia Părinţilor şi sindicatele din educaţie au anunţat că nu susţin documentul. Argumentele lor au avut în vedere de asemenea modalitatea în care autorii proiectului definesc conceptul de familie.

„Suntem conştienţi că la nivelul societăţii avem nevoie de toleranţă, responsabilitate şi asimilarea conceptelor europene, dar nu prin impunere, ci prin dialog şi informare. (…) Pentru noi, conceptul de familie este definit în Constituţia României, nimic mai mult sau mai puţinˮ, se arată într-un comunicat semnat de preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache.

Amintim că Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică, pe 11 iunie 2018, strategia naţională de educaţie parentală pentru perioada 2018-2025. Proiectul Strategiei naţionale de educaţie parentală a fost supus consultării publice până la data de 10 iulie 2018.

Proiectul prevedea introducerea Educaţiei parentale în fişele de post ale profesorilor, asistenţilor medicali şi sociali, cu 2 ore pe săptămână alocate parentingului, care să fie incluse în normă. În plus, autoritatea propunea ca fiecare părinte să participe la cursuri de educaţie parentală, în momentul în care copilul intră într-un nou ciclu de învăţământ. 

Spre finalul perioadei de dezbatere, HotNews.ro a trimis o solicitare oficială Ministerului Educaţiei, pentru a afla în ce stadiu se afla Strategia pusă în dezbatere.

La data de 6 iulie 2018, Ministerul Educaţiei a răspuns următoarele, la solicitarea HotNews.ro: „Proiectul de strategie la care vă referiţi a fost elaborat în cadrul programului «Promovarea strategiei naţionale pentru educaţia parentală», implementat de Fundaţia Copiii Noştri (FCN), în parteneriat cu Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FO NPC) şi Organizaţia «Formation des Parents» din Elveţia şi a fost co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei. Ciorna Strategiei Naţionale pentru Educaţie Parentală a fost definitivată de către UNICEF şi Fundaţia Copiii Noştri, ca urmare a contractului de consultanţă încheiat între UNICEF şi Fundaţia HoltlS. În acest moment, proiectul «Strategiei Naţionale pentru Educaţie Parentală» a fost retras de pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale şi din consultare publică şi a fost retransmis iniţiatorilor. Dat fiind feedback-ul colectat din partea persoanelor interesate, precum şi necesitatea de a îmbunătăţi proiectul de strategie, MEN nu îşi poate asuma în actuala formă acest document.ˮ

Citiţi şi:

Strategii de (re)educare pentru epoca post-viață!

Iohannis a lansat «România Educată», așa-zisul său proiect de țară. O sumă de clișee și idei preluate de la rețeaua ONG-urilor progresist-globaliste

yogaesoteric

28 iunie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More