Record electoral bizar în SUA: Peste 300 de candidați homosexuali, lesbiene si pansexuali au câștigat alegerile la care au participat în acest an

Un număr record de candidați provenind din rândul comunității LGBTQ au câștigat cursele electorale la care au luat parte în noiembrie în Statele Unite, datele indicând faptul că scrutinul din această toamnă a înregistrat cea mai mare rată de succes la urne din istorie pentru politicienii declarați homosexuali, lesbiene sau pansexuali.

Potrivit statisticilor compilate de LGBTQ Victory Fund, un grup care antrenează, susține și militează pro candidații queer, mai mult de 1.000 de americani provenind din comunitatea LGBTQ (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali, queeri) au candidat pentru diferite funcții la nivel federal, statal și local. 334 din cei 782 de candidați despre care se știe că au luat parte la alegerile generale au câștigat cursele în care au fost implicați în noiembrie. Lesbienele au fost candidatele care au avut o rată de succes electoral de 55%, în timp ce 77% dintre candidații LGBTQ au provenit de pe listele Partidului Democrat.

LGBTQ Victory Fund a precizat că la alegerile din noiembrie 2020 au luat parte cei mai mulți candidați LGBTQ din istoria Statelor Unite, grupul de candidați fiind foarte probabil cel mai divers din punct de vedere al rasei, orientării sexuale și identității de gen.

„Într-unul dintre cele mai dure și fără precedent cicluri electorale din vremea noastră, candidații LGBTQ continuă să câștige alegeri în număr mare și în unele părți ale țării despre care se credea că e de neimaginat să o facă cu un deceniu sau două în urmă”, a declarat Annise Parker, președintele LGBTQ Victory Fund și fosta primăriţă gay din Houston.

„În timp ce candidații LGBTQ sunt semnificativ mai diverși decât candidații americani în ansamblu, trebuie să continuăm să dărâmăm barierele cu care se confruntă persoanele LGBTQ de culoare, femei și oameni trans atunci când e vorba de o candidatură la o funcție publică. Guvernul nostru trebuie să reflecte diversitatea Americii”, a afirmat Parker.

LGBTQ Victory Fund a publicat mai multe date legate de alegerile din 2020 și victoriile comunității LGBTQ, despre care un site a scris că au reprezentat un „tsunami curcubeu” de proporții istorice.

• Mai mult de 1.000 de americani LGBTQ au candidat la funcții la scrutinul din noiembrie 2020. Victory Fund a estimat că, în 2018, au existat aproximativ 432 de candidați LGBTQ pe buletinele de vot pentru alegerile generale, 244 câștigându-și cursele.

• Candidații LGBTQ au luat parte în acest an la curse electorale desfășurate la nivel federal, statal și local. Cei mai mulți candidați aparținând acestei comunități au fost în California, Texas și Florida. Alabama a fost singurul stat în care nicio persoană identificată deschis ca aparținând comunității LGBTQ nu a luat parte la vreo competiție electorală, indiferent că a fost la nivel federal, statal sau local.

• 334 din cei 782 de candidați LGBTQ despre care se cunoaște că au luat parte la alegeri s-au impus în competițiile electorale la care au luat parte. Victory Fund a sprijinit 400 dintre acești candidați.

• Dintre aceste victorii, nouă au fost la nivel federal, 139 au fost în legislativele statelor, 21 au fost judecătorești, cinci au fost pentru posturi de primar și 160 au fost victorii la nivel local (excluzând cele de primar).

• 43% dintre candidații LGBTQ care au participat la alegeri au câștigat cursele în care au fost implicați.

• Bărbații gay și lesbienele continuă să formeze majoritatea candidaților LGBTQ. Cu toate acestea, candidații bisexuali, queer și pansexuali au înregistrat cea mai mare creștere proporțională din 2018 încoace, potrivit Victory Fund. Comparativ cu 2018, numărul candidaților transgender a scăzut, dar numărul candidaților care se identifică ca genderqueer, nonbinari sau neconforme în materie de gen a crescut considerabil, de la 6 la 25, marcând o creștere de 325% față de acum doi ani.

• Candidatele lesbiene au înregistrat cel mai mare succes electoral în noiembrie, peste 55% reușind să câștige la urne. Candidații homosexuali au câștigat 41,5% din cursele la care au luat parte, iar candidații queer au câștigat 40% din competițiile electorale la care au participat. Candidații pansexuali, deși au fost doar 17 în total, au câștigat 35% din cursele lor. Candidații bisexuali au câștigat o treime din cursele electorale vizate, iar cei doi candidați asexuali care au apărut pe listele de vot nu au reușit să câștige competiția în fața rivalilor lor politici.

• Bărbații cisgen au reprezentat cea mai mare proporție dintre candidații provenind din rândul comunității LGBTQ, însă, cu toate acestea, femeile cisgen au reușit să se impună într-un număr mult mai mare la alegeri. Femeile cisgen – inclusiv candidatele lesbiene, bisexuale și queer – au câștigat 50% din cursele lor, comparativ cu 39% din candidații cisgen bărbați.

• Numărul total al politicienilor trans care și-au recunoscut în mod public orientarea și care ocupă fotolii în legislativele statale a ajuns la nouă după alegerile din acest an. (Primul pas a fost făcut de Danica Roem care a câștigat cursa pentru legislativul din Virginia în 2017, din partea Partidului Democrat).

• În total, 17% dintre bărbații trans au câștigat cursele electorale la care au luat parte, în timp ce 37% dintre femeile trans au câștigat funcțiile pentru care au candidat.

• Sarah McBride, o democrată din Delaware, se numără printre cei mai cunoscuți câștigători ai alegerilor din noiembrie. Ea a intrat în istorie ca fiind prima persoană transgender aleasă în Senatul unui stat american și este în prezent persoana trans aleasă în cea mai înaltă funcție din Statele Unite.

• Stephanie Byers, membră a comunității Chickasaw a americanilor indigeni, a câștigat cursa pentru Camera Reprezentanților din Kansas, devenind prima femeie transgender de culoare aleasă într-o legislatură de stat din SUA.

• Înainte de Election Day din acest an, cinci state – Alaska, Delaware, Louisiana, Mississippi și Tennessee – nu au ales niciodată un legislator care a recunoscut în mod deschis că aparține comunității LGBTQ.

• Doar patru candidați provenind din rândul comunității neconforme în materie de gen au candidat în 2020. Joshua Query, un legislator aflat deja în funcție în statul New Hampshire, a fost singurul dintre aceștia care a câștigat alegerile la care a luat parte.

• Cel puțin 13 candidați care se identifică în mod deschis ca genderqueer și nonbinar au luat parte la alegeri și 31% dintre ei au câștigat, potrivit datelor Victory Fund. Printre acestea se numără Mauree Turner, care a câștigat un loc în Camera Reprezentanților din Oklahoma, devenind prima persoană nonbinară aleasă în legislativul unui stat american.

• La nivel federal, doar nouă din cei 63 de candidați din rândul comunității LGBTQ care au candidat au câștigat alegerile. Cel puțin doi dintre câștigători au făcut însă istorie: Ritchie Torres și Mondaire Jones, ambii democrați din New York, au devenit primii americani de culoare, declarați homosexuali în mod deschis, care au fost aleși în Congresul de la Washington. Bloomberg a scris că următoarea sesiune a Congresului va avea „un număr record de nouă membri ai Camerei homosexuali sau lesbiene declarați”. Împreună cu cele două senatoare, democratele Tammy Baldwin și Kyrsten Sinema, una declarată lesbiană, cealaltă bisexuală, Congresul va avea un număr record de 11 legislatori homosexuali/lesbiene.

• Puțin mai mult de un sfert dintre candidații LGBTQ care au candidat la funcția de primar au câștigat. Printre ei se numără Todd Gloria, care a devenit prima persoană LGBTQ aleasă primar al metropolei San Diego. Gloria devine astfel, alături de primărița Lori Lightfoot din Chicago, singurele persoane gay de culoare care dețin primării în marile orașe americane.

• Candidații LGBTQ s-au descurcat mult mai bine pentru alegerile în diverse funcții locale, cu o rată de succes de aproape 50%. De asemenea, ei au înregistrat o rată semnificativă de succes în cursele pentru legislaturile din diferite state, unde au câștigat în proporție de 42,5%. Rata de succes a candidaților LGBTQ în diferite curse judiciare a fost și ea semnificativă, respectiv 57%.

• Cei mai mulți dintre candidații LGBTQ s-au aflat pe listele Partidului Democrat (77%), iar democrații queer au avut un succes mai mare la urne, cu 41,5% dintre ei câștigându-și cursele, comparativ cu 37% dintre cei care au candidat ca republicani.

• Republicanul gay Eddie Mannis a fost printre câștigătorii alegerilor din partea Partidului Republican, el obținând un loc în Camera Reprezentanților din Tennessee. Mannis se va alătura mai multor parlamentari republicani care au câștigat un nou mandat, printre care Tom Hannegan din Missouri, Jason Elliot din Carolina de Sud și Dan Zwonitzer din Wyoming, care a jucat un rol important în prevenirea adoptării legislației anti-LGBTQ în acel stat.

• Candidații LGBTQ aflați în funcții s-au descurcat semnificativ mai bine decât cei care au luat pentru prima dată parte la scrutin, cu 84% dintre ei câștigându-și cursele, comparativ cu 27%.

• Grupul de candidați LGBTQ din 2020 a fost cel mai divers din punct de vedere rasial din istoria SUA, potrivit datelor Victory Fund. Majoritatea candidaților LGBTQ care au candidat la funcții în 2020 au fost albi și puțin sub 42% dintre ei și-au câștigat cursele electorale în care au fost implicați, comparativ cu 36% dintre candidații LGBTQ de culoare. Candidații negri LGBTQ au câștigat aproape 40% dintre cursele lor, iar candidații de alte rase și hispanici au câștigat 54%.

• Printre candidații LGBTQ de culoare care au câștigat alegerile s-au numărat Kim Jackson, preot episcopal din Atlanta, care a devenit prima lesbiană neagră aleasă în Senatul statului Georgiei, precum și Tiara Mack, care a devenit prima persoană LGBTQ de culoare aleasă în Senatul statului Rhode Island.

• Mai mult de 57% dintre candidații LGBTQ nativi americani și nativi din Alaska s-au impus în alegerile la care au luat parte, iar unul din doi candidați LGBTQ arabi americani sau din Orientul Mijlociu au ieșit învingători. Aproape 36% dintre candidații LGBTQ care se identifică ca asiatici și asiatici din insulele Pacificului și-au câștigat alegerile.

• În Hawaii, Adrian Tam a devenit primul membru al Camerei Reprezentanților din acest stat care se identifică în mod deschis ca homosexual de origine asiatică americană. Acesta l-a învins în cursa electorală directă pe Nicholas Ochs, un lider al filialei locale a grupului Proud Boys.

În timp ce numărul de oficiali aleși provenid din rândul lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transgenderirlor și queerilor din SUA a crescut constant, doar 0,17% din aproximativ jumătate de milion de aleși din America sunt LGBTQ, potrivit Victory Institute (o organizație care este separată de Victory Fund). În 2018, Victory Institute a estimat că Statele Unite, unde comunitatea LGBTQ constituie circa 5% din populație, ar fi nevoie să aleagă încă 22.837 de candidați provenind din rândul comunității LGBTQ „pentru a obține o reprezentare echitabilă”.

Citiţi şi:
Joe Biden: Trup și suflet în slujba LGBT!
De unde vin și ce îi mână în luptă pe apologeții LGBTQ? Originile și scopul Noii Revoluții Sexuale
Ideologia LGBTQ e prioritară pe agenda corporațiilor. De la politici de incluziune la tampoane și programe artistice pentru adolescenți, totul e gay

yogaesoteric
6 ianuarie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More