Mugurii de pin – când se culeg, ce boli vindecă și cum se folosesc

Pinul face parte din familia Pinaceae, fiind o plantă originară din ţările nordice, care cuprinde peste 170 de specii de conifere. Spre deosebire de brad, pinul are o cantitate mai mare de răşină şi mai multe proprietăţi terapeutice, în special mugurii săi.

Informaţii generale despre mugurii de pin – recoltare, aspect, textură

Mugurii de pin reprezintă seminţele comestibile ale pinului. Există peste 20 de specii de pini care produc muguri comestibili. Cele mai populare soiuri de pini din care pot fi recoltaţi muguri sunt pinul mexican (Pinus cembroides), pinul de Colorado (P. edulis), pinul italian (P. pinea) şi pinul chinezesc (P. koraiensis).

Mugurii de pin se culeg primăvara, odată ce conul începe să se deschidă. Pentru a uşura procesul de recoltare, conurile sunt depozitate în saci şi lăsate la uscat la soare timp de 20 de zile. Apoi, conurile sunt zdrobite, iar mugurii de pin sunt culeşi manual, o activitate minuţioasă care poate dura destul de mult timp.

În plus, fiecare mugur este acoperit cu un alt strat de coajă care este necesar să fie îndepărtat înainte de a fi consumat. Coaja poate fi subţire şi uşor de îndepărtat, în timp ce unele coji sunt groase şi rigide.

Mugurii de pin se depozitează în locuri ferite de lumină şi umiditate, de preferat în borcane închise ermetic sau în frigider.

Aspectul şi textura mugurilor de pin

Mugurii de pin au o formă alungită de aproximativ 13 mm şi au o culoare crem deschis. În ceea ce priveşte gustul, mugurii de pin au o textură fină şi un gust dulceag, asemănător cu al untului. Uneori, aceştia sunt prăjiţi pentru a căpăta un plus de aromă, dar şi pentru a deveni crocanţi.

Ştiai că?
Uneori, consumul de muguri de pin poate altera percepţia gustului, astfel încât lăsa un gust amar în gură, începând cu următoarele 24 până la 48 de ore după ce ai mâncat un anumit tip de muguri de pin. Acest gust poate să persiste chiar şi două săptămâni, însă nu afectează sănătatea. De obicei, acest efect este pus pe seama unei varietăţi de muguri de pin chinezesc, numită Pinus armandii.

Care sunt beneficiile pentru sănătate şi valorile nutriţionale ale mugurilor de pin

Mugurii de pin pot fi folosiţi în alimentaţie, în diferite mâncăruri, datorită efectelor benefice pe care le au asupra sănătăţii organismului.

Mugurii de pin conţin numeroase vitamine, antioxidanţi şi minerale. Valorile nutriţionale pentru 100 de grame de muguri de pin sunt următoarele:
• 673 de calorii;
• 10 g proteine;
• 10 g fibre;
• 6,45 mg zinc;
• 575 mg fosfor;
• 251 mg magneziu;
• 8,802 mg mangan;
• 5,53 mg fier;
• 1,324 mg cupru;
• 16 mg calciu;
• 9,33 mg vitamina E;
• 0,8 mg vitamina C;
• 29 UI vitamina A

În plus, mugurii mai conţin acid folic, acid oleic şi un complex de vitamine B, compus din niacină (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), riboflavină (vitamina B2), tiamină (vitamina B1), piridoxină (vitamina B6).

5 beneficii ale mugurilor de pin

Iată care sunt principalele beneficii ale mugurilor de pin şi cum pot îmbunătăţi sănătatea organismului:
• Au efect energizant – mugurii de pin au un conţinut bogat de proteine şi ajută la combaterea stării de oboseală, oferind organismului un nivel crescut de energie. Totodată, fierul ajută la stocarea energiei şi ajută celulele să producă energia necesară trupului uman.
• Îmbunătăţesc sănătatea inimii – conţinutul de fibre, antioxidanţi şi minerale ajută la menţinerea sănătăţii inimii. Consumul de muguri de pin poate ajuta astfel la reducerea riscului de apariţie a problemelor cardiovasculare.
• Previn îmbătrânirea prematură – atât cuprul, cât şi antioxidanţii din mugurii de pin previn efectele nefaste ale radicalilor liberi, care duc la îmbătrânirea prematură a organismului.
• Îmbunătăţesc vederea – mugurii de pin conţin luteină, un antioxidant care ajută ochiul să filtreze razele ultraviolete, previne deteriorarea maculei şi reduce riscul de apariţie a cataractei.
• Beneficii în dietele pentru scăderea în greutate – mugurii de pin conţin acid linoleic, care stimulează producerea unui hormon numit CCK, responsabil pentru stoparea senzaţiei de foame. Astfel, creşte senzaţie de saţietate şi nu îţi mai este foame.


Citiţi şi:

Pinul. Cum poți beneficia de toate calitățile terapeutice ale acestui «copac-miracol»
Terapia perfect naturală cu seminţe

yogaeosteric
6 ianuarie 2021

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More