Recunoaștere târzie: „Vaccinul” AstraZeneca-Oxford prezintă cel mai ridicat risc de trombocitopenie dintre serurile ARNm

Cazurile de trombocitopenie sunt mai frecvente după vaccinul anti-covid de la AstraZeneca decât după cel de la Pfizer/BioNTech, chiar dacă rămân foarte rare, potrivit unui studiu publicat joi, 27 octombrie, care confirmă un risc deja luat în considerare de autoritățile sanitare, potrivit LeFigaro.

După o primă doză (a vaccinului AstraZeneca), există un risc cu 30% mai mare de trombocitopenie decât după o primă doză (a vaccinului Pfizer/BioNTech)”, rezumă acest studiu pe scară largă, publicat în British Medical Journal (BMJ).

Trombocitopenia este o afecțiune caracterizată de scăderea numărului de trombocite din sânge, ceea ce poate genera diferite complicații, inclusiv sângerări severe. După lansarea campaniilor de vaccinare anti-covid, la începutul anului 2021, s-au constatat rapid legături între vaccinurile ARNm și apariția acestor afecțiuni ale sângelui chiar dacă nu au fost recunoscute oficial.

Studiul din BMJ bazat pe date medicale de la milioane de pacienți din mai multe țări europene și din Statele Unite, confirmă că trombocitopenia este mai frecventă după vaccinul AstraZeneca. Riscul pare să fie și mai mare după prima doză.

După a doua doză, se afirmă în studiu, nu există nicio diferență între vaccinurile AstraZeneca și Pfizer/BioNTech: riscul e la fel de mare. În ceea ce privește vaccinul Johnson & Johnson, datele tind să indice un risc crescut, dar nu atât de clar încât cercetătorii să poată trage o concluzie definitivă.

Aceste riscuri ar fi necesar „să fie luate în considerare în viitoarele campanii de vaccinare și în dezvoltarea viitoarelor vaccinuri”, conchide studiul.

Citiți și:
Covid-19: De ce proteina Spike cauzează cheaguri de sânge anormale şi 200 de simptome (I)
Vaccinul AstraZeneca provoacă, de fapt, o nouă boală. Denumită „VIPIT” de cercetătorii germani, este un tip de tromboză nemaiîntâlnit până acum

 

yogaesoteric
31 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More