Meditaţia, după învăţătura isihastă

Metoda tainică a ascultării interioare isihaste în conformitate cu învăţătura Părintelui Serafim

Preambul

În multe situaţii am mai remarcat persistenţa şi chiar amplificarea la noi în ţară a fel şi fel de elucubraţii penibile care sunt (datorită ignoranţei) prezentate şi acceptate cu naivitate drept o autentică orientare isihastă. Printre acestea se află şi pseudoisihasmul de salon promovat de domnul Vasile Andru în ridicolele sale practici supranumite, în mod hilar chiar, Oratio Mentis.

Pentru că la noi în ţară au lipsit până în prezent informaţiile autentice şi valoroase cu privire la adevăratul isihasm, vă oferim o mărturie trăită pe care noi o considerăm deosebit de instructivă cu privire la practicile isihaste ale unui tânăr care a vizitat Muntele Athos şi le-a practicat cu consecvenţă sub directa îndrumare a unui călugăr isihast – Părintele Serafim. Cei inteligenţi şi intuitivi care trec uşor dincolo de lanţurile dogmelor, care închistează şi osifică, vor putea face singuri (citind această mărturie) unele paralele constructive între practicile yoga şi practicile isihaste autentice.

Sperăm ca această mărturie emoţionantă să vă ajute atât practic cât şi teoretic să puteţi distinge cât mai repede eroarea aparenţelor care se autointitulează pe nedrept  „isihasm”,  de ADEVĂRATUL ISIHASM. Cei care doresc cu adevărat să se apropie pe deplin şi cât mai repede de Dumnezeu prin intermediul practicilor ezoterice creştine, pot să folosească în mod rodnic această mărturie pentru a exersa gradat şi în paralel atât yoga cât şi isihasmul, în conformitate cu metoda autentică descrisă aici.

A atinge cu adevărat aici şi acum starea de îndumnezeire este mai presus de toate atât în yoga cât şi în ştiinţa spirituală sau în religia creştină; tocmai de aceea noi trebuie să avem în vedere că dacă mai multe căi conduc spre aceeaşi ţintă (Dumnezeu), abordarea rodnică şi înţeleaptă a două căi (yoga şi isihasmul) care sunt practicate în acelaşi timp (ajutându-ne eventual de una pentru a progresa cât mai repede şi cât mai bine pe cealaltă cale) nu poate decât să ne ajute să-l realizăm mult mai repede pe Dumnezeu. Să fim tocmai de aceea absolut siguri că niciodată Dumnezeu nu se va supăra pe noi pentru că am ajuns mult mai repede la revelarea sa în noi abordând în paralel şi cu dăruire două căi spirituale autentice.

Profesor yoga Gregorian Bivolaru

Traducere realizată de profesor yoga Gregorian Bivolaru
După Jean-Yves Leloup, „Note asupra isihasmului”

 

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More