Reflecţii electorale în ton voios. Fumigena MISA, din nou la rampă


de Maria Nicola

O nouă tură de alegeri a venit şi a trecut. Nu ştiu cum se face că, de fiecare dată, unul sau altul îşi aminteşte de MISA fie în campania electorală, fie chiar înainte de alegeri. De obicei, perioada dinaintea alegerilor este caracterizată de lansarea de fumigene de presă, şi asta ca să schimbe preocupările – uneori cam serioase – ale electoratului şi ca să contrabalanseze tendinţa unor ziarişti de a face dezvăluiri compromiţătoare despre  diferiţi candidaţi. Fumigene numim noi pe româneşte aşa-numitele „cover-up-story” (denumire în limba engleză care se referă la scandalurile inventate lansate pentru a acoperi alte scandaluri, reale, sau pentru a distrage atenţia de la evenimente foarte importante, cum ar fi alegerile, sau reuniunile Bilderberg, sau declanşarea unor conflicte armate etc.).

Cine aleargă după trei iepuri… are o problemă

Ziarul Gardianul a lansat o nouă fumigenă MISA chiar în săptămâna premergătoare alegerilor pentru Parlamentul European. Momentul a coincis cu a treia înfăţişare din procesul în care sunt judecaţi 21 de yoghini pentru un aşa-zis trafic de persoane (interpretarea procurorului Delcea asupra sistemului karma-yoga). Prin această nouă campanie, Gardianul încearcă să împuşte cât mai mulţi iepuri, dintre care primii trei ar fi:
– distragerea opiniei publice de la subiectele serioase care ar fi trebuit să-i preocupe pe oameni înainte de alegerile din 25 noiembrie;
– influenţarea opiniei publice şi a magistraţilor înainte de procesul din 23 noiembrie;
– încercarea de a forţa Biserica să acţioneze împotriva MISA.

E vorba din nou de o fumigenă, şi nu de o anchetă reală; aceasta reiese din faptul că toate subiectele aşa-zis fierbinţi scoase pe tapet de Gardianul sunt prăfuite de vechi ce sunt. Filmul erotic adus în discuţie de numitul ziar este vechi de şase ani (conform afirmaţiilor jurnaliştilor, filmul e din 2001). Mai mult, exact acelaşi film a mai constituit subiectul unui scandal gigantic în 2004, când a ţinut prima pagină a ziarelor aproape două luni. Campania îndârjită din 2004, la care a participat cam toată presa şi zeci de jurnalişti, nu a reuşit să demonstreze legătura acestui film cu MISA. Cu atât mai bizară este acum reluarea subiectului şi „descoperirea” marilor investigatori de la Gardianul, care au avut nevoie de trei ani de la vizionarea acelui film ca să inventeze un nou scandal cu aceeaşi temă.

Gardianul reia şi o altă ştire prezentată de postul Antena1 în noiembrie 2005 (nu întâmplător, tocmai în timpul Congresului European de Yoga), deci tot o ştire veche, pentru a-l compromite pe Mihai Stoian, reprezentantul MISA şi NATHA care, prin lobby-ul făcut la nivel european, a reuşit ca la conferinţa OSCE de la Varşovia din luna octombrie 2007 să existe cinci interpelări diferite la adresa autorităţilor române pentru a da explicaţii în cazul MISA. La trei dintre acestea, delegaţia României a fost invitată de moderatorii discuţiilor să răspundă pe loc şi nu a reuşit nicidecum să convingă asistenţa.

O a treia „ştire” reluată acum de Gardianul este subiectul rugăciunii Tatăl Nostru, folosind o înregistrare veche probabil de vreo 10 ani, cu vocea lui Gregorian Bivolaru. Modificarea unui cuvânt în această rugăciune este interpretată de ziarişti ca dovada absolută că MISA este o sectă, deşi formularea folosită, „pâinea […] nedespărţită” ar fi putut să-i ducă mai degrabă cu gândul la formularea consacrată „Treimea cea nedespărţită”. Nu ne propunem acum să facem această analiză, ci doar să semnalăm faptul că „ştirea” din ziarul Gardianul este un subiect care a fost prezentat in extenso în presă în 2004, deci nu aduce nimic nou.

Prin urmare, dacă toate acestea sunt subiecte vechi şi nicidecum ştiri de ultimă oră, aşa cum sunt prezentate, ce investighează oare cei de la Gardianul? Conspectează revista presei??!!

Gardianul României Mari este Tricolorul

Nici publicaţiile lui Corneliu Vadim Tudor, România Mare şi Tricolorul, nu au ratat ocazia să se ia de MISA înainte de alegeri. Astfel, vă prezentăm pentru amuzament un articol demn de rubrica Umor, apărut în Tricolorul din 15 noiembrie şi preluat apoi şi de revista România Mare.

Monica Macovei a primit ordin să reactiveze MISA pentru alegerile europarlamentare
 
Aşa cum se cunoaşte, Cozmin Guşă a fost şeful de campanie al lui Traian Băsescu. În campania electorală din 2004, MISA (Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut) a fost mobilizată de Monica Macovei şi Cozmin Guşă pentru a vota Alianţa DA la Parlament şi pe Traian Băsescu la Preşedinţie. Un număr mare dintre membrii MISA au făcut parte din echipele care s-au deplasat dintr-o localitate în alta şi au votat de mai multe ori, unii chiar în 7 secţii de votare.

Recent, Cozmin Guşă a făcu o înţelegere cu liderii MISA pentru a primi sprijinul acestora în actuala campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, ceea ce l-a panicat foarte tare pe Băsescu. Recent, arătăm în ziarul „Tricolorul” motivele pentru care Monica Macovei a fost chemată din Macedonia de către Traian Băsescu, unde îndeplinea funcţia de consilier anticorupţie al premierului macedonean Nikola Gruevski. La aceste motive se adaugă şi dorinţa lui Traian Băsescu de a recâştiga sprijinul MISA, şi cine putea să rezolve mai bine această problemă decât yoghina Monica Macovei? Încet, încet, ies la iveală planurile lui Băsescu şi ale PD de a frauda alegerile europarlamentare. La toate acestea reamintim şi documentul descoperit la Buzău prin care PD-ul se pregătea de turism electoral.”

Nu ne miră faptul că nimeni nu a îndrăznit să semneze acest articol. Aşa aiurea cum e scris, este o veritabilă provocare să determinăm numărul aberaţiilor, erorilor şi afirmaţiilor false din acest text de numai două paragrafe. Proabil singura propoziţie adevărată din acest articol este cea din introducere: Cozmin Guşă a fost şeful de campanie al lui Traian Băsescu, într-adevăr, în 2004.

În continuare se afirmă, însă: „În campania electorală din 2004, MISA (Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut) a fost mobilizată de Monica Macovei şi Cozmin Guşă pentru a vota Alianţa DA la Parlament şi pe Traian Băsescu la Preşedinţie.” În realitate, ceea ce a mobilizat MISA în 2004 să voteze cu Băsescu şi cu alianţa DA a fost atacul fără precedent împotriva şcolii de yoga MISA lansat de PSD şi comandat personal de Adrian Năstase. Reamintim că stenogramele secrete ale PSD au dovedit implicarea PSD-ului în scandalul MISA din 2004 şi faptul că acesta a fost declanşat, printre altele, pentru protejarea lui Gabriel Bivolaru, pesedistul care a devalizat BRD şi a scăpat deja din închisoare bine-mersi. Logic, cu cine era să voteze yoghinii, cu PSD-ul şi Năstase? Sau cu oricine altcineva? Ori poate tocmai cu competitorii cu şansele cele mai mari din cadrul opoziţiei? Mai avea cineva din Şcoala de yoga MISA nevoie de argumente pentru a NU vota cu PSD-ul şi Năstase?!

Nu intenţionam să comentez întregul articol, dar următoarea frază merită şi ea menţionată, şi asta pentru că este o premieră: „Un număr mare dintre membrii MISA au făcut parte din echipele care s-au deplasat dintr-o localitate în alta şi au votat de mai multe ori, unii chiar în 7 secţii de votare.” La trei ani de la alegerile din 2004, după ce nimeni niciodată nu a mai făcut astfel de afirmaţii, că ar fi existat membri MISA care au votat de mai multe ori, se face această afirmaţie gogonată, fără nici un argument şi fără nici o dovadă.

Apoi, după ce toată presa a vuit recent de ştirea că printre yoghinii MISA se vehiculează ideea de a susţine PIN-ul lui Cozmin Guşă, vine şi Tricolorul, complet defazat, şi afirmă că MISA va vota cu PD-ul, în acest sens trântind supoziţia năucitoare că preşedintele Traian Băsescu a solicitat ajutorul fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei. Care nu este nici membru PD, nici nu s-a implicat în vreo campanie electorală, şi nicidecum nu este cursantă yoga sau membră MISA.

După această succesiune de inepţii, articolul se încheie bubuitor şi triumfal cu concluzia că sigur alegerile europarlamentare vor fi fraudate. Oricum articolele din Tricolorul şi România Mare se adresează în general unor cititori neinformaţi, care nu  apelează şi la alte surse de informare, pentru că altfel nu ne imaginăm cum ar putea cineva să ia în serios producţiile acestor publicaţii. Şi niciodată ziarele în cauză nu au acceptat să publice drepturile la replică pe care Biroul de Presă MISA le-a solicitat.

Era să uit titlul articolului. Monica Macovei a primit ordin să reactiveze MISA pentru alegerile europarlamentare. Adică MISA n-ar fi o şcoală de yoga care funcţionează continuu, cu zeci de cursuri zilnic în diferite oraşe din ţară, cu simpozioane şi tabere la care participă mii de oameni de două ori pe an. În viziunea celor de la Tricolorul, MISA e o firmă de PR probabil, care se ocupă de alegeri, deşi exprimarea ar fi mai potrivită pentru dispozitive explozibile (probabil efectul pe care au vrut să-l sugereze).

„Înţelepţii MISA”, abordaţi de PSD

În cu totul alt registru se încadrează intervenţia pre-electorală a PSD-ului, care luând seama că yoghinii sunt cetăţeni cu drept de vot (care merg la vot) şi că sunt mulţi, a încercat o tatonare prudentă a terenului. Primarul Vanghelie din sectorul 5 este cu siguranţă la curent cu faptul că yoghinii sunt nişte cetăţeni oneşti şi respectabili. Aşa că, în calitate de preşedinte al organizaţiei PSD Bucureşti, Marian Vanghelie a adresat Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut, „cu devotaţiune şi respect mutual”, o epistolă extrem de politicoasă (în viziunea dumnealui) prin care îşi exprimă respectul faţă de şcoala noastră de yoga şi dorinţa de a atrage cât mai mulţi alegători din rândurile noastre. „Scrisoarea deschisă” e însoţită de două chestionare privind opţiunile electorale.

Desigur că am fi preferat ca această scrisoare să fie însoţită mai degrabă de o explicaţie privind poziţia actuală a PSD-ului, după ce conducerea acestui partid a lansat în 2004 atacul autorităţilor şi campania presei împotriva MISA. O lămurire ne-ar fi fost de folos: conducerea PSD-ului de acum se disociază oare de acţiunile predecesorilor? Este dispusă să recunoască public (şi nu doar prin stenogramele secrete) faptul că atacul la adresa MISA a fost comandat de Adrian Năstase? Este dispusă să ia poziţie şi să participe la anchetarea, eventual în cadrul unei comisii parlamentare, a diferitelor abuzuri din cazul MISA?

Până primim aceste răspunsuri, ne mulţumim cu abordarea politicoasă (mai plăcută, veţi recunoaşte, decât articolele calomniatoare) pe care o aducem la cunoştinţă şi cititorilor noştri exact în forma ei originală, fiind vorba de o scrisoare deschisă:

SCRISOARE DESCHISĂ

Distinşi concetăţeni spirituali ai Bucureştiului

Organizaţia PSD Bucureşti, unic partid social democrat de stânga din România, fidelă principiilor de comunicare şi apropiere faţă de concetăţenii Capitalei, a urmărit cu satisfacţie evoluţia, predispoziţia şi locul Misa în viaţa spirituală şi formativă a Eului uman. Sinceri să fim, iniţial, datorită unor factori socio-umani şi nu numai, Noi, am stat deoparte şi nu v-am deschis porţile spre a ne cunoaşte şi a ne sfătui asupra ceea ce ne uneşte spre binele celor care Vă urmează.

Organizaţia PSD Bucureşti, a fost mandatată să vă transmită anexat, două Chestionare, cu rugămintea ca Înţelepţii Domniilor Voastre să le analizeze şi să dispună completarea lor spre a vă cunoaşte poziţiile şi interesele.

Printre cei care Vă urmează, avem şi în rândurile Organizaţiei P.S.D. Bucureşti, iar aceştia s-au dovedit a fi printre cei mai oneşti şi curaţi sufleteşte.

Ca urmare, ne exprimăm convingerea că vom găsi în Domniile Voastre expresiile înţelepciunii şi spiritului uman, aducătoare de speranţă şi voie bună.

Vă asigurăm de întreaga noastră consideraţiune şi aşteptăm cu nerăbdare să statuăm un contact direct şi coerent cu factorii de decizie ai Înţelepciunii Domniilor Voastre.

Cu devotaţiune şi respect mutual, Vă salutăm.
P.S.D.Bucureşti
Preşedinte
Marian Vanghelie

Încheiem astfel în ton voios acest articol. Dar trebuie neapărat să precizăm că decizia de a vota cu cineva este pentru fiecare yoghin o opţiune personală, iar MISA nu este o organizaţie politică. Campania mediatică lansată de Gardianul, afirmaţiile aberante din articolul din Tricolorul şi altele asemănătoare, scrisoarea deschisă a PSD-ului, toate ne indică faptul că anumite forţe politice au început să ţină cont de MISA – şi aceasta nu pentru că ar arăta un respect real şcolii noastre de yoga, ci pentru că se tem de influenţa acesteia şi de numărul mare de yoghini. Este sugestivă, dar neadevărată, presupunerea lor că yoghinii ar putea fi folosiţi ca masă de manevră, manipulaţi pentru atingerea propriilor scopuri ale diferiţilor politicieni. Cum bine scandau miile de yoghini la un marş pe străzile Bucureştiului, în iunie 2004, noi doar „Vrem să facem yoga, lăsaţi-ne în pace!”

Citiţi şi:

Răspunsuri de bun-simţ la întrebări fierbinţi

Noi comenzi de presă instigă opinia publică şi Biserica împotriva MISA

yogaesoteric
28 noiembrie 2007

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More