Relatări privind trezirea energiei Kundalini
O autobiografie bogatã în detalii descriptive este cea a lui SWAMI MUKTANANDA, maestru al tradiţiei indiene sidha-şilor, care a atras numeroşi discipoli occidentali. El semnala mişcãri involuntare ale trupului, încremenire în posturi ciudate, curgeri puternice de energie prin corp, modalitãţi neobişnuite de respiraţie, lumini şi sunete interioare, viziuni şi audiţii terifiante (voci, sunete) şi multe alte extraordinare fenomene mistice. De exemplu, în timpul meditaţiei simţea parfumuri, gust de nectar şi experimenta deseori extazul.
Dar semnala şi efecte secundare neplãcute. “Tot trupul îmi era înfierbântat, şi capul îmi era greu. Fiecare celulã a corpului meu începea sã geamã”. El a observat în mod special cã zona sa analã era strãbãtutã de durere. Mai mult, a menţionat cum era din când în când copleşit de dorinţã sexualã – confesiune fãcutã şi de practicanta sufitã, Irina Tweedie. Conexiunea dintre stimularea forţei vitale şi a energiei sexuale a fost recunoscutã de toate tradiţiile ezoterice, în special de tantrism şi taoism.
Perfecţionarea experienţei Kundalini a lui Swami Muktananda a durat câţiva ani şi a culminat atunci când el a trecut dincolo de astfel de experienţe pentru a se stabili permanent în “perfecta pace şi stãpânire de sine”.
În stadiile incipiente ale trezirii lui Kundalini, Swami Muktananda era adesea contrariat şi temãtor, neavând nici un control asupra mişcãrilor trupului. Posturile erau realizate cu stângãcie şi îi apãreau lumini orbitoare în cap. O vreme, el a crezut cã e pe cale sã înnebuneascã. E uşor de imaginat diagnosticul pe care l-ar fi primit dacã ar fi cerut ajutorul unui psihiatru şi nu al unui guru (maestru spiritual). Dar, odatã dificultãţile iniţiale depãşite, totul a decurs perfect, şi ulterior, devenind maestru, a putut sã ajute mulţi oameni în drumul lor spiritual.
Altã biografie care ne vorbeşte despre o trezire spontanã a lui Kundalini este cea a lui GOPI KRISHNA, profesor şi administrator în Kashmir. Copil fiind, Gopi Krishna a avut diverse experienţe psihice. Cu toate acestea a devenit un agnostic, dar a practicat consecvent meditaţia timp de mai mulţi ani. Nu a avut trãiri mistice de nici un fel pânã în 1937, când la vârsta de 34 de ani a experimentat o trezire spontanã a lui Kundalini, care i-a transformat radical viaţa. De atunci a rãmas permanent cu conştiinţa treazã ca un câmp luminos, crescând şi descrescând misterios. Apoi, în anul 1943, a trãit o puternicã experienţã Kundalini care a condus la Samadhi. El a descris aceastã stare astfel: “Am simţit distinct o incomparabilã senzaţie de beatitudine în toţi nervii, mişcându-se de la vârful degetelor de la mâini şi picioare şi alte pãrţi ale trunchiului cãtre coloanã, unde, concentratã şi intensificatã, a urcat pânã în regiunea superioarã a creierului, fãcându-mã sã simt şi mai bine torentul beatific şi frenetic al unei extrem de rare secreţii nervoase radiante. În absenţa unei denumiri adecvate, am numit-o nectar …”.
Aceastã senzaţie inefabilã dispãrea când el îşi concentra atenţia asupra ei, dar continua sã curgã cu o şi mai mare intensitate când o ignora. Pe neaşteptate, simţea un şuvoi de luminã lichidã, murmurând ca o cascadã, intrând în creier prin canalul spinal. Trupul începea sã tremure şi era înconjurat de un halou de luminã. Devenea una cu mediul înconjurãtor şi se simţea copleşit de extaz.
Acestea au fost urmate de sentimente de teroare, de slãbiciune, şi de indiferenţã faţã de ceilalţi. Simţea gust amar în gurã, gâtul îi era uscat, pârjolit şi îşi simţea frecvent trupul strãpuns de nenumãrate ace fierbinţi. Suferea de insomnie. În întuneric distingea o luminã roşiaticã înconjurându-l. Din timp în timp supota mari dureri de spate. Avea impresia cã Kundalini opera în mod greşit şi cã ar putea muri. Odatã ce procesul Kundalini s-a trezit în el, Gopi Krishna a fost complet la discreţia lui. A trebuit sã treacã ani pentru a ajunge la starea de echilibru fizic şi calm interior. Deja Kundalini stabilizatã, Gopi Krishna a obţinut extraordinare daruri mentale pe care le-a perfecţionat gradat, creativitate mentalã şi linişte desãvârşitã.
Also available in: Français