Relaxarea în practica yoga
În practica yoga, relaxarea este extrem de importantă, deoarece prin intermediul ei se obţin armonizarea şi echilibrarea energiilor trezite şi amplificate în timpul practicării diverselor tehnici (asana-e, pranayama, etc.). De aceea, acest aspect nu trebuie neglijat. Cu cât învăţăm să ne relaxăm mai mult şi mai profund, cu atât rezonanţa cu energiile benefice, sublime din Macrocosmos va fi mult mai facilă.
Menţinând această stare de relaxare timp mai îndelungat, vom putea remarca, cu timpul, că devenim fiinţe calme, liniştite, în viaţa cărora stresul îşi pierde puterea. Cu toţii remarcăm că suntem supuşi, mai mult sau mai puţin, în funcţie de mediul şi persoanele cu care venim în contact, la diferite surse de stres. Aceasta este, din nefericire, condiţia omului modern: contractat, grăbit, angoasat, permanent neliniştit şi stresat.
A sosit timpul să înţelegem că viaţa nu este o fugă permanentă, o sursă a neliniştii, ci dimpotrivă, o sursă a fericirii şi împlinirii noastre ca fiinţe umane.
Lăsaţi-vă timp pentru a vă relaxa. Alungaţi orice gând care vă urmăreşte şi orice sursă de stres. În fond, fericirea noastră depinde numai de noi. Relaxaţi-vă, gândiţi-vă la ceva frumos, amintiţi-vă cât de fericită este acea scânteie divină din noi înşine, de care poate că am uitat, dar care nu încetează nici o clipă să ne lumineze viaţa. De fapt, în esenţă suntem fiinţe perfecte, a căror conectare cu Fericirea Supremă este permanentă. Nu ne rămâne decât să redescoperim acest străvechi adevăr.
Relaxarea yoghină profundă (SHAVASANA)
Aşezaţi-vă la sol, culcat pe spate, cu capul orientat către nord sau est. Mâinile sunt uşor depărtate de trunchi iar picioarele sunt uşor depărtate între ele.
Concentraţi-vă atenţia asupra piciorului stâng. Începeţi relaxarea pornind de la vârful degetelor, deconectând, pe rând, toate grupele musculare. Vor apărea uşoare vibraţii şi senzaţie de căldură şi pierderea conturului piciorului. Comparaţi starea piciorului stâng, relaxat cu cea a piciorului drept, nerelaxat încă. Relaxaţi apoi în aceeaşi manieră piciorul drept. Urmează relaxarea mâinii stângi şi a mâinii drepte. Relaxaţi apoi, pe rând, musculatura feselor, a pelvisului, abdomenului, plexului solar, muşchii spatelui, umerilor şi pieptului, gâtul, bărbia, obrajii, limba, globii oculari, fruntea.
Veţi remarca o stare de pierdere a senzaţiei de contur corporal, uşoară stare de încălzire, vibraţii uşoare însoţite de o senzaţie de dilatare a conştiinţei. Corpul vă este moale şi greu. Căutaţi să-l priviţi de sus, ca pe o haină pe care aţi lepădat-o. Vă simţiţi expansionat la nesfârşit în beatitudinea cosmică şi conştientizaţi astfel plenar senzaţia de integrare şi unificare a fiinţei dvs. cu întregul Univers.
Reveniţi apoi uşor din starea de relaxare profundă. Vă veţi simţi mult mai bine şi mult mai fericiţi.