Rețetă. Cum să prepari sare vegetală

 

Sarea este ascunsă în majoritatea alimentelor. Nu este de mirare că ajungem să consumăm dublu sau chiar triplu față de cât este recomandat, adică cel mult cinci grame. Medicii avertizează însă că persoanele care exagerează riscă să facă boli cardiovasculare, pietre la rinichi sau osteoporoză. Însă corpul poate fi „păcălit” cu ajutorul condimentelor.

Sarea este principala sursă de sodiu din alimentaţie. Iar dacă cei mai mulţi dintre noi ştiu că trebuie consumată cu moderaţie, puţini ştiu, însă, că în toate alimentele există sare.

„Sare iodată în pâine, sare iodată în orice aliment pe care îl cumperi din magazin, pentru că este obligatoriu. Sare iodată în conservă, sare, sare, sare! Dacă vă uitaţi pe etichetele alimentelor pe care le cumpărăm marea majoritate au sare!”, a spus medicul apifitoterapeut Mirela Stranț.

„Consumată în cantităţi mari, provoacă boli cardiovasculare, ateroscleroze, hipertensiune, favorizează pierderea calciului din oase, apariţia osteoporozei, a reumatismului, a gutei şi nu în ultimul rând a cancerului”, a adăugat medicul apifitoterapeut Ruxandra Constantina.

Elena şi Cătălin au urmat cursuri de specializare în detoxifiere, nutriţie şi dezvoltare personală. De patru ani, au adoptat o alimentaţie echilibrată. Au renunţat mai întâi la carne, apoi la zahăr şi la sare. Cu ce au înlocuit-o? Cu sarea vegetală.

„Am experimentat cu plantele uscate să văd care îmi dau cel mai bine senzaţia de sărat şi care îmi satisfac acest gust, pentru că şi eu aveam poftă de sărat foarte, foarte mare. În loc să pun sare, puneam cimbru uscat sau busuioc uscat sau leuştean. După mai multe săptămâni am văzut că nu îmi mai era aşa poftă de sare ca înainte, că sarea obişnuită nu prea îmi mai place la gust, este mult prea puternică pentru mine”, a spus Elena Marin.

Astfel, au testat toate condimentele şi au găsit reţeta ideală de sare vegetală.

Rețeta pentru sare vegetală:

– 2 linguriţe de mărar uscat;
– 3-4 linguriţe de frunze uscate de ţelină;
– 3 linguriţe de leuştean uscat;
– 1 1/2 linguriţă de ceapă galbenă uscată;
– 1 linguriţă de usturoi pudră uscat;
– 1 linguriţă de rădăcină uscată de ţelină;
– 1 linguriţă de cimbru uscat.

Este foarte important să respectaţi cantităţile indicate! Altfel, sarea va avea un gust amar şi nu va mai putea fi folosita. Pentru reţeta de sare vegetală, aveţi nevoie de un deshidrator. Preţul unui deshidrator performant cu nouă tăvi poate ajunge la 2000 de lei.

Vegetalele trebuie ținute în deshidrator timp de opt ore, la 41 de grade. Nu toate se vor usca însă în acelaşi timp. De exemplu, cele cu frunze verzi vor sta mai puţin în aparat. Dacă nu aveţi un aparat în care să deshidratați legumele, nu vă faceţi griji! Le puteţi cumpăra gata uscate.

Apoi trebuie să folosiţi o râşniţă de cafea pentru a le transforma în pudră. Amestecaţi pudrele obţinute după cantităţile indicate şi veţi obţine o sare vegetală sănătoasă. Nu trebuie să folosiţi multă în mâncare, pentru că are o aromă puternică şi poate schimba gustul preparatelor.

„La început poate o să vi se pară ciudat, dar vă veţi obişnui şi veţi vedea că nu veţi mai avea nevoie de sare adăugată din sarea normală de bucătărie!”, a spus Elena.

Așadar, alternativa la sare sunt condimentele aromate care conțin o cantitate moderată de sodiu.

„Variantele naturale ar fi verdeţurile: busuiocul uscat, chimenul, leuştean uscat, rădăcina de ţelină, frunzele de ţelină”, a spus Cătălin Pârvan.

„Putem să menţinem aroma şi savoarea alimentelor şi să nu ne pierdem interesul şi plăcerea pentru mâncat înlocuind adaosul de sare naturală sau sare de bucătărie cu acele condimente aromate de tip mărar, pătrunjel, coriandru, care conţin o cantitate moderată de sodiu, de sare”, a adăugat medicul apifitoterapeut Ruxandra Constantina.

Există însă şi alte variante sănătoase pentru a înlocui sarea de masă din supermarketuri.

„Sarea naturală, cea marină, de Himalaya sau chiar sarea brută, gemă, provenită din saline este o substanță sănătoasa și absolut indispensabilă funcționării normale a corpului. Această sare naturală nu este numai clorură de sodiu cum este sarea de masă, de bucătărie. Este o combinație de aproximativ 80-90 de minerale foarte benefice sănătății”, a explicat medicul apifitoterapeut Ruxandra Constantina.

Persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare, boli de rinichi sau chiar osteoporoză trebuie să excludă sarea din alimentație, iar condimentele sunt cea mai bună soluție. Și rețineți: atunci când vă este poftă de ceva sărat, organismul are de fapt nevoie de minerale, nu neapărat de sodiu.


Citiți și:

Organismul are nevoie de elemente minerale naturale. Aflaţi ce trebuie să mâncaţi ca să fiţi sănătoşi

Otrava cel mai adesea nebănuită pentru copii: Chipsurile, pline de prafuri și chimicale

Un deliciu indispensabil în bucătărie: untul vegetal (reţetă)
 

yogaesoteric
10 februarie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More