Veste îngrijorătoare pentru consumatorii de miere: trei sferturi din aceasta conţine o toxină periculoasă, conform unui studiu de amploare

 

Pesticidele neonicotinoide au fost găsite în miere, pe fiecare continent. Un studiu desfășurat la nivel global, care a testat concentraţia de chimicale din miere, a scos la iveală amploarea expunerii albinelor la pesticide.

În urma studiului realizat de o echipă de cercetători de la mai multe universităţi din lume, s-a ajuns la concluzia că trei sferturi din mierea analizată conţine cinci neonicotinoide comune, chimicale utilizate în pesticide, scrie Science News.

„La scară globală, contaminarea este surprinzătoare”, a precizat Edward Mitchell, biolog la Universitatea Neuchâtel din Elveţia şi co-autor al acestui studiu. Mai mult decât atât, urme ale acestor chimicale s-au găsit şi în mierea provenită din insule izolate, cu puţină agricultură.

Mitcehll, împreună cu echipa sa, au analizat 198 de mostre de miere din întreaga lume. Prezenţa pesticidelor a variat în funcţie de regiune – 86% dintre mostrele din America de Nord conţineau cel puţin una dintre cele cinci neonicotinoide folosite în mod uzual în agricultură, iar în continentul sud-american doar 57% conţineau pesticide.

Din fericire, nivelurile de pesticide erau sub limita stabilită de risc pentru sănătate. Totuşi, dacă nu se iau măsuri clare împotriva acestor pesticide, mierea poate fi contaminată pe viitor în concentraţii de neonicotinoide peste nivelul maxim admis. În ceea ce priveşte concentraţia de pesticide din România, nivelul este unul mediu raportat la întreaga lume (harta de mai jos).

f

E.A.D. Mitchell et al/Science 2017

Neonicotinoidele au câştigat popularitate în anii ʼ90, în parte pentru că afectează sistemul nervos al dăunătorilor şi nu au acelaşi efect asupra oamenilor. Aceste chimicale sunt controversate, întrucât pot afecta şi sistemul nervos al albinelor şi au existat dispute în ceea ce priveşte motivul declinului populaţiilor acestora, pesticidele fiind un factor luat deseori în considerare.

Insectele intervin în polenizarea a peste 90% dintre cele mai importante 100 culturi de pe Terra. Însă, în ultimii ani, roiurile de albine au cunoscut un declin accentuat şi sunt afectate de un sindrom denumit „colapsul coloniilor de albine”. Acest fenomen misterios determină dispariția sau moartea unor roiuri întregi.

Pesticidele identificate ca având un rol în acest fenomen îngrijorător au fost interzise în Uniunea Europeană din 2013, dar o parte dintre statele membre au obţinut de-a lungul timpului derogări.
Noul studiu arată un grad mai mare de extindere a contaminării, pesticidele ajungând și în mierea provenită din regiuni izolate.


Citiți și:

Albinele îi părăsesc pe oameni

Lista neagră a pesticidelor din UE: 209 dintre acestea pot reprezenta riscuri mari pentru sănătate și chiar pentru mediu
 

yogaesoteric
10 februarie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More