Reţete pentru regimul Ohsawa

Grâu copt


Se spală foarte bine grâul şi se pune în tigaie cu sare şi apă, atât cât să-l acopere. Se lasă la foc tare până se evaporă apa, după care se amestecă continuu. Este foarte important ca focul să fie puternic, pentru ca bobul să fie crocant şi nu tare. Se coace până câhnd grâul îşi schimbă uşor culoarea şi este uşor de mestecat. Ideal într-un astfel de caz este folosirea unei tigăi de teflon sau a unui ceaun de fontă.

Hrişcă şi mei copt
Se procedează analog, cu precizarea că trebuie coapte fără a fi umezite în prealabil.

Supă de orez cu găluşte de grâu
Dintr-o cantitate mică de făină de grâu integral, apă şi sare se face o cocă moale (mai moale decât cea pentru turtiţe) şi se lasă la înmuiat 15-25 minute. Din aceasta se fac găluştele de mărime mică, care se pun în apă clocotită cu sare. Se fierb circa 10 minute, după care se adaugă orez sau făină de orez.

Terci de grâu şi orez
Se pune apă cu sare la fiert. Când clocoteşte, se toarnă, în ploaie, făină din grâu integral şi făină de orez, până obţineţi consistenţa dorită. Atenţie! Şi grâul şi orezul se umflă la fiert, astfel încât va trebui să lăsaţi compoziţia mai moale. Se fierbe circa 20-30 minute.

Turtiţe din grâu
Se macină fin grâul (cu ajutorul unei râşniţe mecanice sau electrice), până devine ca o făină. Se face o cocă din apă, sare şi făină de grâu complet. se lasă circa două ore la înmuiat, după care se fac turtiţe care se coc în tigaie, fără ulei, la foc mic. Se recomandă ca turtiţele să fie cât mai subţiri. Se procedează analog pentru hrişcă. De asemenea, se pot face turtiţe şi din amestecul făinii de grâu cu făină de hrişcă. Se pot face şi din făină e grâu complet în care se încorporează câtva linguri de orez fiert. Se face un aluat mai moale în acest caz. Sugerăm şi următoarele combinaţii: orez fiert cu făină de grâu copt, mei sau hrişcă coapte, grâu fiert cu făină ed orez copt şi hrişcă fiartă cu făină de hrişcă sau grâu. Evident, însă, că cea mai mare eficacitate o au atunci când nu sunt tratate termic.

Următoarele reţete oferă avantajul că se evită fierberea cerealelor.

Terci de hrişcă
Se macină hrişca, până se obţine o făină fină. Se toarnă apă clocotită (puţin sărată) peste ea şi se amestecă.

Hrişcă inmuiată
Se spală hrişca. Se toarnă apă clocotită (puţin sărată) peste ea. Se lasă la înmuiat, până când bobul de hrişcă devine moale.

Pâine „harică”
Această pâine este consumată de călugării isihaşti: făina completă de grâu se amestecă cu apă, formându-se o pastă moale; se lasă la înmuiat două ore. Se fac turtiţe foarte subţiri şi se lasă să se usuce la soare.   

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More