Revine propunerea de constituire a unei armate unice europene

de Mihai Vasilescu

Într-un discurs asupra politicii externe din noiembrie 2006,  Kurt Beck, liderul Partidului Social Democrat din Germania a solicitat crearea unei armate unice europene. În viziunea lui, aceasta ar trebui să reprezinte o „putere globală” pentru menţinerea păcii, după modelul NATO. Privind situaţia actuală de la nivel mondial este evident cât de eficient s-a dovedit a fi NATO în menţinerea păcii. Însă oricât de absurdă ar fi constituirea unei armate pentru a menţine pacea, ea este un alt pas spre crearea statului unic european, prevăzut a avea un singur preşedinte, un singur guvern, o singură monedă, o singură bancă, o singură armată etc.

Majoritatea comentariilor din presă s-au axat pe problema relaţiei dintre această nouă armată şi NATO. Dr. Pál Dunay, expert în securitate la Stockolm International Peace Research Institute este printre puţinii care au subliniat că principala problemă nu este relaţia cu NATO, ci tocmai ideea de armată unică.  „Problema nu este cu NATO ca atare”, a mai adăugat el, „ci cu faptul că NATO este mai degrabă un instrument al SUA.”

Ideea nu este nouă. În 1950, „Planul Pleven”, prezentat în Parlamentul francez, cerea crearea unei armate europene, controlată de Consiliul European al miniştrilor Apărării, de un ministru european al Apărării şi de un Comandant suprem. Planul prevedea chiar şi un buget european pentru Apărare, dar în final nu a fost aprobat de Parlamentul francez. În locul lui a fost creată însă Comunitatea euopeană a cărbunelui şi oţelului (ECSC), unul din precusorii Uniunii Europene de astăzi.   

În 2003, preşedintele Franţei, Jacques Chirac, cancelarul Germaniei, Gerhard Schröder şi politicieni din Belgia şi Luxemburg, care se opuneau invadării Irakului de către SUA, au propus un comandament militar european separat de NATO. NATO a afirmat atunci că aceasta va fi o ameninţare directă faţă de Alianţă şi relaţiile transatlantice, aşa că pe moment s-a renunţat la planul de constituire a unei armate unice europene. 

După cum se vede, acesta este însă un obiectiv care revine periodic pe agenda mai marilor Europei, semn că este un element important în planul de constituire a unui stat supranaţional unic pe teritoriului acestui continent.

Citiţi şi:

Fostul preşedinte german Roman Herzog: UE şi-a însuşit toate puterile parlamentului naţional

Europarlamentarul Nigel Farage: pentru a supravieţui, statul unic european va căuta să obţină controlul total

yogaesoteric
6 februarie 2009

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More