Rezonanţa în practica yoga

Prin conştientizarea fenomenelor de rezonanţă, efectele practicii yoghine pot creşte înmiit

În sistemul yoga, toate procedeele şi tehnicile yoghine au la bază principiul rezonanţei. Fiecare procedeu yoghin angrenează, atunci când este corect executat, fenomene de rezonanţă nuanţate cu diferite energii benefice din Macrocosmos. Prin atenţie şi conştientizare, yoghinul poate amplifica foarte mult efectele tehnicilor yoghine. Aceste efecte apar întotdeauna numai prin angrenarea unor fenomene de rezonanţă, atât în cazul posturilor corporale (asana-e) şi al diverselor tehnici hatha-yoga, cât şi în cazul tehnicilor de concentrare sau meditaţie.

De exemplu, atunci când realizează o anumită postură corporală – asana – fiinţa umană intră în rezonantă cu un focar benefic energetic corespunzător formei respective a corpului său şi prin acordare la vibraţia specifică acestui focar, poate astfel să beneficieze de acel tip de energie. În acelaşi mod, în cadrul tehnicilor de pranayama sau în cazul tehnicilor meditative, în funcţie de focarul energetic la care se raportează practicantul, el “se încarcă” cu acea energie şi o modulează în mod conştient în funcţie de scopul pe care şi-l propune.

Ţinând cont de multitudinea de frecvenţe de vibraţie care există în Macrocosmos, apare întrebarea câte oare dintre aceste frecvenţe putem percepe noi? Evident că, doar cu cele cinci simţuri (văzul, auzul, simţul tactil, gustul şi mirosul) nu putem percepe decât un spectru foarte limitat de frecvenţe. În afara acestui spectru putem percepe şi alte frecvenţe doar prin extinderea limitelor simţurilor obişnuite, prin dezvoltarea capacităţilor aşa-zis paranormale de percepţie (intuiţie, clarviziune, claraudiţie, telepatie etc.).

O altă modalitate ar fi folosirea proprietăţii unei frecvenţe de a genera armonice superioare. Orice multiplu întreg al unei frecvenţe este o armonica superioară a acelei frecvenţe. Prin urmare, o fiinţă umană vibrând pe o anumită frecvenţă generează în timp armonici superioare (care teoretic pot tinde la infinit) – intrând astfel în rezonanţă cu cele mai înalte frecvenţe de vibraţie existente în univers.

Din punct de vedere fizic există desigur atenuări specifice armonicilor superioare, corelate şi cu distanţa şi mediul de propagare şi practic de la o anumită armonică superioară amplitudinea ar tinde la zero. Dar s-a demonstrat experimental că în cazul undelor subtile (cum ar fi cele ale gândului) nu se produce nici un fel de atenuare corelată cu distanţa sau mediul de propagare.

În acest caz, rezonanţa devine astfel cheia ascunsă pentru explicarea tuturor fenomenelor paranormale, a tuturor experienţelor extraordinare în practica yoga.

În practica yoga, rezonanţa este percepută ca un proces de iniţiere şi amplificare a unor vibraţii, conştient sesizate în fiinţă, produse sub acţiunea unor energii vibratorii care provin din anumite niveluri de manifestare ale universului. Dacă yoghinul îşi menţine focalizată atenţia, pentru a sesiza cât mai fidel posibil punerea la unison a propriului său univers lăuntric cu un anumit focar energetic din macrocosmos, atunci fenomenul de rezonanţă are mari şanse să se producă, stimulând în fiinţa oricărui aspirant uluitoare experienţe spirituale, pline de revelaţii inedite.

Continuitatea procesului de rezonanţă în universul lăuntric al yoghinului va fi menţinută, însă, numai datorită concentrării sale neîntrerupte. Amplitudinea vibraţiilor energetice induse şi resimţite atunci de yoghin, veritabile unde purtătoare de armonie, sens şi informaţii, este maximă în cazul egalităţii acestor frecvenţe, tinzând spre infinit dacă se păstrează constanţi factorii ce declanşează rezonanţa. Esenţială, aici, va fi mereu atenţia focalizată asupra fenomenului respectiv.

Yoghinul perseverent descoperă cu încântare şi bucurie că rezonanţa este un fenomen constant, foarte uşor sesizabil, pe care metodologiile yoga autentice caută să-l folosească numai într-un sens benefic, creator şi echilibrant, contribuind la desăvârşirea şi integrarea fiinţei în armonia universală cosmică. Cunoscându-se astfel cât mai plenar pe ea însăşi, fiinţa umană va putea cunoaşte, prin rezonanţă, întregul univers care o cuprinde, ceea ce îi va permite să cuprindă şi ea, la rândul ei, universul esenţializat la nivelul propriului ei microcosmos.

yogaesoteric.net

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More