România, ca membru NATO, intră în lupta împotriva ISIS

Stoltenberg: Alianța se va alătura coaliției anti Statul Islamic, dar nu va participa la lupte

NATO se va alătura coaliției internaționale împotriva grupării jihadiste Stat Islamic, a anunțat în data de 25 mai a.c. secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, cu câteva ore înaintea summitului de la Bruxelles, la care a participat pentru prima oară președintele american Donald Trump, transmite AFP.

Această decizie, cerută de mult timp de SUA, care conduc coaliția împotriva SI, „va trimite un mesaj politic puternic de unitate în lupta împotriva terorismului”, a dat asigurări Stoltenberg.

„Aceasta nu înseamnă că NATO se va angaja în operațiuni de luptă”, a precizat secretarul general, conform Agerpres. Devenind membru deplin al coaliției, NATO va beneficia de o platformă mai bună pentru a se coordona cu aceasta, a explicat el.

Statele membre ale NATO au decis, pe 24 mai, la Bruxelles, să adere oficial la coaliția internațională condusă de SUA contra grupării jihadiste Statul Islamic. Cum era de așteptat, decizia în acest sens a fost anunțată în mod oficial la reuniunea liderilor Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles care a avut loc în ziua următoare.

Acest gest, menit să-i facă pe plac președintelui Trump, care a cerut în mod repetat sporirea angajamentului NATO în lupta împotriva terorismului, reprezintă totodată o decizie politică, întrucât toate cele 28 de state membre ale Alianței fac deja parte în mod individual din coaliția împotriva SI, iar NATO contribuie deja la lupta antiteroristă prin schimbul de informații și instruirea forțelor locale din Irak și Afganistan.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat anterior că „nu au existat deloc discuții privind angajarea Alianței într-un rol combatant”, în cazul în care se va alătura oficial coaliției. În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc pe 25 mai la Bruxelles, el a afirmat că NATO trebuie să facă mai mult în lupta împotriva terorismului după atacul de la Manchester.

Atentatul comis în data de 22 mai la finalul unui concert de muzică pop din Manchester, în care au fost ucise 22 de persoane și rănite alte 59, între care numeroși copii, a fost un subiect abordat de către toți liderii într-un fel sau altul în cadrul reuniunii de la noul sediu al NATO de la Bruxelles.
 
Președintele american Donald Trump, care s-a arătat foarte critic la adresa Alianței, a pledat la summit ca NATO să facă mai mult împotriva terorismului și ca europenii să aloce mai multe fonduri în domeniul apărării. Statele Unite, care conduc coaliția internațională din 2014 ce acționează împotriva SI în Irak și Siria, au cerut de peste un an ca NATO să devină membru cu drepturi depline al acestei coaliții.

Citiți și:
Atentatul de la Manchester Arena putea fi prevenit? Controale de securitate superficiale, premoniția avută de un român cu o lună înainte, ignorată
NATO și Noua Ordine Mondială (I)

yogaesoteric
22 iulie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More