România, cobaiul SUA – „Nu există nimic mai important decât securitatea copiilor noștri”

Fapt de necontestat, România nu mai este o țară suverană, nu este doar colonie corporatistă și piață de desfacere pentru reziduurile occidentale, România a ajuns laborator experimental al firmei globalist-imperialiste „SUA, UE, NATO & Asociații”. Vă prezentăm dovada celor afirmate redând opinii care acuză fără putință de tăgadă actuala conducere a „țării” de: distrugerea economiei naționale și de/prin trădare de țară. Vă sună cunoscute acuzațiile? Reamintiți-vă de mascarada decembristă de la Târgoviște. Atunci acuzatorii au mințit, acum acuzațiile sunt valabile pentru toate administrațiile postdecembriste, dar mai ales pentru cea actuală. Nu ne-a ajuns Cernobâlul? Vă prezentăm două articole apărute la care vă rugăm să cugetați și să nu tăceți.

România, cobaiul SUA în construirea de centrale nucleare cu tehnologie încă netestată și neautorizată în Europa

Potrivit cercetărilor făcute de Stanford și Universitatea British Columbia, reactoarele modulare mici vor genera de fapt mai multe deșeuri radioactive decât centralele nucleare convenționale, se arată într-un articol publicat în Stanford News. Printre cele trei reactoare modulare analizate în studiu se numără și cel de la „NuScale”, care urmează a fi amplasat, pentru prima oară, în România.

Reactoarele modulare produc de nouă ori mai multe deșeuri radioactive

Deșeurile radioactive rezultate de la reactoarele modulare mici nu sunt nici pe departe atât de insignifiante cum încerca directorul general al Nuclearelectrica să-i convingă pe locuitorii din Doicești. În fapt, conform celui mai recent studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, acestea vor genera de cel puțin 9 ori mai multe deșeuri radioactive decât centralele nucleare convenționale.

Rezultatele noastre arată că majoritatea proiectelor de reactoare modulare mici vor crește efectiv volumul deșeurilor nucleare care necesită gestionare și eliminare, cu factori de 2 până la 30 pentru reactoarele din studiul nostru de caz”, a spus autorul principal al studiului, Lindsay Krall, fost bursier postdoctoral la Centrul pentru Securitate și Cooperare Internațională al Universității Stanford și cercetător la Compania suedeză de gestionare a combustibilului nuclear și a deșeurilor.

Aceste constatări sunt în contrast puternic cu beneficiile de reducere a costurilor și a deșeurilor pe care susținătorii le-au revendicat pentru tehnologiile nucleare avansate”, a spus Lindsay Krall. Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat fluxurile de deșeuri nucleare de la trei tipuri de reactoare modulare mici dezvoltate de Toshiba, „NuScale” și „Terrestrial Energy”, iar rezultatele au fost șocante.

Mai mic și mai periculos

Oamenii de știință au explicat că energia se produce într-un reactor nuclear atunci când un neutron împarte un atom de uraniu în miezul reactorului, generând neutroni suplimentari care continuă să împartă alți atomi de uraniu, creând o reacție în lanț. Dar unii neutroni scapă din miez și lovesc materialele structurale din jur, cum ar fi oțelul și betonul, iar aceste materiale devin radioactive atunci când sunt activate de neutronii pierduți din miez. Studiul a concluzionat că, din cauza dimensiunilor lor mai reduse, reactoarele modulare mici vor experimenta mai multe scurgeri de neutroni decât reactoarele convenționale, iar această scurgere crescută va afecta cantitatea și compoziția fluxurilor lor de deșeuri.

Cu cât se scurg mai mulți neutroni, cu atât este mai mare cantitatea de radioactivitate creată de procesul de activare a neutronilor. Am descoperit că reactoarele modulare mici vor genera de cel puțin nouă ori mai mult oțel activat cu neutroni decât centralele electrice convenționale. Aceste materiale radioactive este necesar să fie gestionate cu atenție înainte de eliminare, ceea ce va fi costisitor”, a afirmat, Rod Ewing, profesor la Departamentul de Științe Geologice din Stanford, Şcoala de Ştiinţe ale Pământului, Energiei şi Mediului, unul din autorii studiului.

Probleme imposibil de rezolvat

Allison Macfarlane, profesor și director al Școlii de Politici Publice și Afaceri Globale de la Universitatea Columbia, din Marea Britanie, co-autor al studiului, a atras atenția că unele modele de reactoare modulare mici necesită combustibili și agenți de răcire exotici din punct de vedere chimic, care pot produce deșeuri greu de gestionat pentru eliminare, din cauza tratamentelor chimice costisitoare, necesare înainte de eliminare. Mai mult, autorii studiului au avertizat că există o problemă cu radiația pe termen lung de la combustibilul nuclear uzat. Estimarea a fost că, după 10.000 de ani, radiotoxicitatea plutoniului din combustibilii uzați evacuați din cele trei module de studiu va fi cu cel puțin 50% mai mare decât plutoniul din combustibilul uzat convențional.

(Sursa)

*******

Minireactoarele nucleare „NuScale” nu sunt încă autorizate în Europa

În 2020, compania „NuScale Power” a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear de la Comisia de Reglementare Nucleară. Autorizarea a fost pusă sub semnul întrebării, deoarece în martie 2020 un grup de experți independenți a găsit vulnerabilități în proiect. Compania a făcut o serie de modificări pentru a remedia vulnerabilitățile, iar în iulie 2020 a fost emis un raport favorabil pentru certificare. Însă Edwin Lyman, un fizician de la Union of Concerned Scientists, a spus că defectele de design au afectat credibilitatea „NuScale”. Cofondatorul „NuScale”, a spus: „Dacă ar exista într-adevăr un defect fatal, ACRS (comitetul consultativ al Comisiei de Reglementare Nucleară SUA – n.r.) nu ar fi publicat un raport favorabil”.

În Europa, aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate. Pe lângă România, compania americană „NuScale Power” a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Europa de Est.

Cea mai recentă tehnologie nucleară civilă din Europa va fi în România. Pe lângă energie curată, prin intermediul acestui parteneriat se vor crea zeci de mii de locuri de muncă în SUA și în România. Mâine voi pleca pentru a participa la COP26, iar joi alături de Secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, vom finaliza acordul anunțat de cei doi șefi de stat. În august 2020, „NuScale” a intrat în istorie drept prima și singura tehnologie de tip SMR care a primit, până în acest moment, aprobarea de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – o etapă crucială în construirea și implementarea acestei tehnologii S.M.R.”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu (demolatorul a ceea ce a mai rămas din economia românească – n.r.).

Până acum, „NuScale” nu a construit niciun mini-reactor nuclear în SUA sau în vreo altă țară din lume. Cu toate acestea, compania precizează că prima centrală comercială „NuScale” cu 12 module este planificată să fie construită pe un șantier la Laboratorul Național Idaho. Acesta va fi deținut de Utah Associated Municipal Power Systems (U.A.M.P.S.). Între timp, se pare că cea construită în România ar putea fi prima.

„… un viitor net zero?”

Statele Unite și România anunță astăzi planurile de a construi o centrală mică de reactoare modulare (S.M.R.) în România, în parteneriat cu U.S. NuScale Power, aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte critică a Europei. Parteneriatul va aduce tehnologia S.M.R. în România, poziționând tehnologia SUA să fie lider în cursa globală pentru implementarea S.M.R. Acordul comercial va include o uzină NuScale cu șase module, care va crea inițial peste 3.700 de locuri de muncă în SUA și România, inclusiv posibile locuri de muncă din sindicate, cu potențialul de a crea 30.000 de locuri de muncă în SUA și România pe măsură ce proiectul crește. Implementarea tehnologiei S.M.R. va contribui important la un sector energetic decarbonizat și un viitor net zero.” (Casa Albă – comunicat, 2 noiembrie 2021).

În 2019, „NuScale Power”a anunțat că a semnat un memorandum de înțelegere cu Societatea Națională „Nuclearelectrica SA”, o companie energetică românească, pentru a face schimb de informații comerciale și tehnice privind Tehnologia nucleară inovatoare „NuScale”. Scopul acordului a fost de a evalua dezvoltarea, acordarea de licențe și construcția unui reactor modular mic (S.M.R.) „NuScale” pentru o potențială soluție similară pe termen lung în România.

Nu există nimic mai important decât securitatea copiilor noștri”

În 2019, după ce „Nuclearelectrica” a semnat memorandumul cu compania americană, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat că România nu este cazul să meargă spre instalarea de tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare, pentru că nu există nimic mai important decât securitatea:

Am susținut și voi susține mereu cooperarea româno-americană în domeniul energetic. Această cooperare poate da multă substanță parteneriatului nostru strategic. Cred că prezența și preocuparea companiilor românești pentru a fi la curent cu ultimele dezvoltări tehnologice este necesar să fie încurajată și salutată atunci când ea există. Nu voi susține însă niciodată ca în țara noastră să se instaleze tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare în cazul în care se va pune vreodată o astfel de problemă. Nu există nimic mai important decât securitatea copiilor noștri. Cred că după ce se construiesc câteva reactoare de acest fel în țara producătoare și funcționează o perioadă, ne putem gândi și noi, serios, la așa ceva” (Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei).

De ce România este prima pe lista „experimentului” nuclear și nu SUA?

În ianuarie 2021, Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare (US-TDA) și S.N. „Nuclearelectrica” S.A. (S.N.N.) au anunțat acordarea unui grant nerambursabil în valoare de 1.277.115 dolari pentru finanțarea costului serviciilor de asigurare a asistenței tehnice aferente identificării și realizării unei evaluări preliminare a unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR în România. Această microcentrală nucleară nu va înlocui reactoarele de la Cernavodă, ci va fi amplasată în altă locație.

Energia nucleară este una dintre alternativele propuse pentru decarbonizare. Întrebarea firească ce se pune este: cât de sigură este această tehnologie și mai ales de ce România este prima pe lista „experimentului” nuclear și nu SUA? Poate ar fi bine ca subiectul să fie mai dezbătut în România și nu transmis prin comunicate de presă sterile pe diverse site-uri oficiale prin care populația nu prea are interes să caute.

„NuScale Power” dezvoltă o nouă centrală nucleară cu reactor de apă ușoară modulară pentru a furniza energie pentru generarea de electricitate, încălzire centrală, desalinizare și alte aplicații de căldură. Tehnologia funcționează cu ansambluri de combustibil cu uraniu slab îmbogățit bazate pe proiectele existente de reactoare cu apă ușoară. Acest design revoluționar de reactor modular mic (SMR) prezintă un „NuScale Power Module” gata din fabrică, capabil să genereze 60 MW de energie electrică folosind o versiune mai sigură, mai mică și scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apă sub presiune. Designul scalabil al „NuScale” – o centrală electrică poate găzdui până la 12 module de putere individuale – oferă beneficiile energiei fără carbon și reduce angajamentele financiare asociate cu instalațiile nucleare de dimensiunea gigawați. „NuScale” are sediul central în Portland, Oregon.

(Sursa)

Citiți și:
Experimentul Doicești. Reactoarele NuScale sau cum devenim cobai de dragul șpăgii către americani
Conducerea Nuclearelectrica, în corzi. Nu există studii geologice pentru reactorul american de la Doicești

 

yogaesoteric
12 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More