România nu îndeplinește niciun criteriu pentru a adopta moneda euro, însă problema este dacă are vreun rost să aderăm la această zonă

România nu îndeplinește niciun criteriu din cele patru pentru a adopta moneda euro, conform raportului de convergenţă pe 2020 publicat în 10 iunie de Comisia Europeană (CE).

Profesorul Mircea Coşea a comentat, pentru cititorii DC News, această informaţie:

„Noi știam acest aspect, că nu sunt îndeplinite condiţiile, însă acum ni s-a transmis oficial. Condiţiile nu sunt îndeplinite, ele au fost parţial îndeplinite până acum câtva timp după care s-au deteriorat. Problema nu e asta, ci dacă noi suntem decişi sau nu să aderăm la zona euro. Pentru că, în condiţiile actuale, se ridică probleme foarte mari în legătură cu zona euro, pe de o parte şi, pe de altă parte, există în această situaţie de criză posibilitatea ţărilor care au altă monedă decât euro, aflate în UE, să aibă anumite avantaje, prin jocul pe care-l pot face la cursul de schimb.

Noi, spre exemplu, avem nevoie foarte mare de forţare a exportului. Pentru că, deşi nu se prea vorbeşte, marea problemă a României este balanţa comercială. Dar nu este vina oamenilor care nu pot sau nu vor să facă. Ci este diferenţa de competitivitate. Leul, faţă de euro, nu poate să aibă un avantaj de competitivitate pe piaţă, deci mărfurile care vin în România din UE vor fi întotdeauna mai competitive. De ce? Pentru că avem un leu care ar putea să fie depreciat de manieră strategică pentru a forţa exportul. Acest aspect s-a mai petrecut. Este cazul Elveţiei atunci când s-au luat creditele în franci elveţieni în România. La acel moment existau informaţii că scăderea francului este temporară, pentru raţiuni de export şi sigur era necesar ca acest produs să fie vândut la bănci cu foarte mare grijă.”, a explicat, pentru cititorii DC News, profesorul Mircea Coşea.

E necesar ca discuţia să-şi modifice parametrii

„În momentul de faţă, o discuţie despre trecerea la euro e necesar să-şi modifice parametrii. Sunt foarte mulţi analişti preocupaţi de trecerea cât mai rapidă la euro, dar mie mi se pare că în acest moment este necesar ca situația să fie analizată cu mai multă grijă pentru că trecerea la euro în momentul acesta ar duce la necazuri extraordinar de mari pentru economia României.

Gândiţi-vă cum vor evolua preţurile, tarifele, pensiile, salariile. Toate acestea se vor da peste cap şi vom repeta situaţia pe care au trăit-o ţările occidentale când au făcut acest pas şi care a durat mai mult de un an. A fost o debandadă totală din perspectiva raportului între venituri şi preţuri”, a declarat Mircea Coşea.

Citiți și:

Năstase: Criza Uniunii Europene – «Dezamăgire după aderare. Chiar un regret că am aderat»

Sub paravanul unor instituții internaționale sunt disimulate politicile marilor puteri coloniale actuale

yogaesoteric

25 octombrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More