Românii, primul loc din Uniunea Europeană la capitolul „îmi place să le spun celorlalți ce să facă”

Românii sunt europenii care doresc cel mai mult să dețină puterea asupra altora, arată cel mai recent Eurobarometru despre valorile și identitățile cetățenilor UE. Altfel spus, aproape jumătate dintre noi își doresc să fie șefi sau să aibă putere asupra celorlalți.

Dintre toate națiunile din Uniunea Europeană, românii sunt cei mai dornici să le spună celorlalți ce să facă, arată Eurobarometrul „Valorile și identitățile cetățenilor UE”.

41% dintre români au răspuns că e important pentru ei să fie cei care le spun celorlalți ce să facă.

42% au declarat că această valoare este relativ importantă pentru ei. Doar 16% dintre români nu își doresc să le spună celorlalți ce să facă. 1% nu au nicio idee.

La nivelul UE, doar 22% dintre respondenți sunt dornici să dețină putere asupra celorlalți. 35% acordă o oarecare importanță acestui aspect, în timp ce 41% nu valorizează deloc puterea.

Analiza socio-demografică arată că nu pare să existe nicio diferență relevantă între bărbați și femei, grupe de vârstă și nici între persoanele care locuiesc fie în zonele rurale, fie în orașe mici, mijlocii sau mari, sau dacă sunt sau nu mulțumiți de viață, menționează Eurobarometrul.

Realizatorii sondajului menționează că dorința de putere este diferită în funcție de nivelul de educație.

Nivelurile de educație au impact. Dintre respondenții care au încetat să mai studieze înainte de a împlini 15 ani, 28% spun că e important să dețină puterea, comparativ cu 24% dintre cei care au studiat până la 16 sau 19 ani, 19% dintre respondenții care încă studiază și 18% din respondenții care au încetat să mai studieze când aveau 20 de ani sau mai mult”, precizează documentul.

Respondenții care nu au niciodată probleme cu plata facturilor sunt înclinați să fie de acord cu declarația propusă într-un procent similar cu cei care au probleme financiare de cele mai multe ori (20% față de 19%). Totuși, cei care se confruntă cu dificultăți financiare din când în când sunt mai predispuși să-și dorească putere asupra celorlalți (27%).

Respondenții din partea dreaptă a spectrului politic sunt mai înclinați (27%) să prețuiască puterea decât cei de centru (22%) și de stânga (20%).

Respondenții care consideră că religia este importantă pentru ei sunt mai susceptibili să spună că prețuiesc puterea (28%) decât cei care spun că religia nu este importantă pentru ei (15%).

În mod interesant, aproape două treimi (64%) dintre respondenții care pun valoare pe bogăție își doresc și putere, arată Eurobarometrul „Valorile și identitățile cetățenilor UE”.

Citiți și:
Românii refuză valorile globaliste – Peste 65% dintre români ar vota un partid naţionalist, care promovează valorile religioase şi susţine familia tradiţională
De ce românii care ajung directori în multinaţionale devin vătafi şi îşi trădează conaţionalii?

 

yogaesoteric
18 mai 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More