Rusia intenţionează să aibă până anul viitor o rublă „digitală” capabilă să facă plăţi internaţionale

Rusia a declarat că intenţionează să aibă până anul viitor o rublă „digitală” capabilă să facă plăţi internaţionale şi, de asemenea, doreşte să extindă numărul de ţări care acceptă cardurile bancare în stil Visa şi Mastercard care sunt administrate de banca sa centrală, transmite Reuters.

Odată cu sancţiunile occidentale care exclud Rusia din părţi mari ale sistemului financiar global, Moscova caută modalităţi alternative de a efectua plăţi cheie atât în ţară, cât şi în străinătate.

Guvernatorul băncii centrale a ţării, Elvira Nabiullina, a declarat că banca intenţionează ca tranzacţiile reale cu ruble „digitale” să fie posibile anul viitor şi că moneda digitală ar putea fi utilizată în unele tranzacţii internaţionale.

Rubla digitală se numără printre proiectele prioritare. Am creat destul de repede un prototip… acum facem teste cu bănci şi anul viitor vom avea treptat tranzacţii pilot”, a declarat Nabiullina Camerei inferioare a Parlamentului Rusiei.

Rusia, la fel ca multe alte ţări din întreaga lume, a dezvoltat bani digitali în ultimii doi ani pentru a-şi moderniza sistemul financiar, a accelera plăţile şi a scăpa de ameninţarea ca monedele cripto precum bitcoin să câştige influenţă.

Unii experţi ai băncilor centrale au sugerat, de asemenea, că noile tehnologii ajută ţările pentru a putea trata mai direct între ele, făcându-le mai puţin dependente de canalele de plată dominate de Occident, cum ar fi sistemul SWIFT.

Bahamas a fost primul stat care a lansat o monedă digitală naţională în 2020, în timp ce China este țara cu cea mai avansată dintre economiile majore care a efectuat o lansare în masă a unui yuan digital la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din acest an.

Nabiullina a mai spus că Rusia intenţionează să extindă numărul de ţări care acceptă cardurile bancare MIR ale băncii centrale, o alternativă la Visa şi MasterCard, care s-au alăturat altor firme occidentale şi au suspendat operaţiunile în Rusia.

MIR şi UnionPay din China sunt printre puţinele opţiuni rămase ruşilor pentru a efectua plăţi în străinătate, deoarece băncile ruse au fost izolate de sistemul financiar global, ca răspuns la ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea militară specială” din Ucraina.

Eforturile Occidentului de a închide posibilele rute pentru eludarea sancţiunilor au continuat. Cea mai mare platformă de schimb de criptomonede din lume, Binance, a declarat că dezactivează conturile cetăţenilor ruşi şi ale companiilor cu sediul acolo care deţin active echivalente cu peste 10.000 de euro (10.900 de dolari). Cei afectaţi vor putea în continuare să-şi retragă banii, dar acum li se va interzice să facă noi depozite sau să tranzacţioneze, o măsură conformă cu sancţiunile Uniunii Europene, a spus Binance.

Citiți și:
Marea ruptură: lumea A şi lumea B
O călătorie prin labirint

 

yogaesoteric
2 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More