Rusia își dorește un alt sistem internațional

Obiectivele punctuale ale înfruntării armate din Ucraina sunt, pe lângă ajutorul pentru locuitorii Donbasului, stoparea extinderii NATO, demilitarizarea și denazificarea, dar pentru Rusia această operațiune militară specială este „un război esențial”, subliniază un politolog de la Moscova.

Serghei Karaganov a fost consilier prezidențial pentru Elțîn și Putin, iar acum este președintele de onoare al Consiliului pentru politică externă și de apărare al Rusiei.

El este cunoscut ca artizanul câtorva concepte esențiale ale politicii externe a Moscovei. Doctrina care-i poartă numele, privitoare la drepturile etnicilor ruși care trăiesc în străinătate, fundamentează teoretic și intervenția în cele două regiuni din Donbas. Și tot el a fundamentat conceptul Marea Eurasie, în care se înscrie actualul parteneriat „fără limite” cu China.

Exegeții occidentali îl consideră un „șoim” al politicii externe, așa cum îl caracterizează și ziaristul Bruno Maçães de la săptămânalul britanic The Statesman, care i-a luat recent un interviu despre conflictul din Ucraina.

Prin operațiunea militară specială din Ucraina, afirmă Karaganov, Rusia nu urmărește să refacă, în spirit iredentist, fostul imperiu sovietic, ci să stăvilească expansiunea NATO spre Est. Încadrată în acest context, acțiunea din Ucraina, este considerată de ruși una preventivă, căci apropierea accentuată a Ucrainei de NATO ar fi dus în trei-patru ani în mod inevitabil la un război de proporții mult mai mari.

Iată de ce „Kremlinul a decis că dacă este nevoie de luptă, să luptăm pe teritoriul altcuiva”, explică el. Dar, accentuează politologul, „adevăratul război este împotriva expansiunii occidentale”.

Serghei Karaganov

Care va fi rezultatul acestei confruntări? Va fi împărțirea Ucrainei, afirmă Karaganov. Și „să sperăm că la sfârșit va mai rămâne un stat numit Ucraina”.

Iar dacă Rusia va avea sentimentul că pierde războiul, „există o posibilitate sigură de escaladare”. Adică se va trece de la ceea ce Vestul numește acum război proxy (prin intermediari) în Ucraina, la „un fel de război între Occident și ceilalți”. Prin „ceilalți” se înțelege în primul rând Rusia, dar și China, și nu numai. „Există o probabilitate mare de ciocnire directă”, avertizează Karaganov.

Și atunci se va pune problema dacă articolul 5 din Tratatul de la Washington va funcționa. „Dar, mă întreb, și împotriva unei țări nucleare precum Rusia?”, continuă raționamentul  politologului rus. „Nu cred că America ar putea interveni”, estimează el. „Articolul 5 nu presupune obligații automate”.

Dar Ucraina „nu știu dacă va supraviețui” și, în caz afirmativ, nicidecum în actuala sa configurație. După părerea lui Karaganov, „o parte din Ucraina va deveni un stat prieten cu Rusia, alte părți pot fi împărțite. Polonia va prelua cu plăcere unele părți din vest, poate și românii și maghiarii o vor face”. (O opinie similară a exprimat recent și Serghei Naraskin, șeful Serviciului Rus de Informații Externe).

Rusia va câștiga, indiferent ce ar însemna această victorie, dar victoria n-ar însemna cucerirea întregii Ucraine, ci un guvern pro-rus la Kiev și securitate reală pentru Donbas. În schimb, „o non-victorie sau o presupusă înfrângere a Rusiei” ar duce la o escaladare și „există zeci de locuri în lume în care s-ar produce o confruntare directă cu Statele Unite”.

Cu alte cuvinte, pentru Moscova, de soarta conflagrației din Ucraina depinde într-o măsură covârșitoare evoluția vieții internaționale în anii care vin. „Facem parte dintr-un eveniment uriaș din istorie”, afirmă Karaganov. Un eveniment în care se includ prăbușirea definitivă a sistemului internațional postbelic, prăbușirea sistemului economic mondial și încheierea globalizării în actuala sa formă.

Rusia va fi mai aproape de un regim autoritar dur și în fața „predominanței copleșitoare a Chinei, este necesar să poată fi într-o poziție puternică față de China”. Iar „democrația în forma sa actuală nu va supraviețui în majoritatea statelor europene”.

Ne dorim foarte mult să construim un alt sistem internațional decât cel care a apărut după prăbușirea Uniunii Sovietice, care sistem acum este în colaps”, declara Karaganov într-o altă împrejurare.

Citiți și:
Think tank american: Art. 5 din tratatul NATO nu protejează automat statele membre atacate
Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîșkin: există informații că Washingtonul și Varșovia lucrează asupra unui plan de stabilire a unui control politico-militar al Poloniei asupra „teritoriilor sale istorice” din Ucraina
România are de câștigat de pe urma războiului din Ucraina

 

yogaesoteric
19 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More