Rusia pregăteşte un ghimpe în coasta americanilor, similar Crizei Rachetelor din ʼ62

 

Moscova ar putea contracara în curând instalarea de baze militare în apropierea frontierelor Federaţiei Ruse de către SUA şi aliaţii lor europeni prin construirea unor uzine de armament în imediata apropiere a Statelor Unite ale Americii, scria în iunie 2017 portalul rusesc Life News, apropiat de serviciile secrete de la Moscova.

Potrivit Life News, Ministerul de Externe rus a prezentat spre aprobare preşedintelui Vladimir Putin un plan cu propuneri privind dezvoltarea cooperării cu ţările din regiunea respectivă în perioada următoare. Acest program acordă un rol important Serviciului Federal pentru Cooperarea Tehnică Militară, mandatat cu dezvoltarea relaţiilor cu mai multe ţări din America Latină, în primul rând cu Venezuela, Brazilia şi Peru, după cum a relatat şi Agerpres.

Serviciul a fost însărcinat cu organizarea unui sistem complex de aprovizionare cu piese de schimb şi componente a acestor ţări care importă armament din Rusia, a declarat portalului citat o sursă apropiată dosarului. Este vorba de mentenanţa echipamentelor şi tehnicii importate şi de crearea unor capacităţi de reparaţii necesare pe teritoriul clientului.

În plus, Moscova ia în considerare construirea unor uzine de armament pe teritoriul unora dintre ţările Americii Latine. Problema „organizării producţiei de arme şi tehnică militară precum şi de componente individuale ale acestora cu transfer de tehnologie” este în prezent studiată de Serviciul Federal pentru Cooperarea Tehnică Militară de la Moscova, notează Life News.

În perioada 2008-2011, Rusia a vândut peste 3.000 de rachete de tipul „sol-aer” în această regiune, conform unor experţi occidentali. Unul dintre principalii clienţi este în mod tradiţional Venezuela, dar preţul scăzut la petrol, de care depinde 100% bugetul acestei ţări, îi fac pe partenerii „bolivarieni” ai Moscovei mult mai puţin solvabili decât în trecut. De exemplu, în epoca defunctului Hugo Chavez, Venezuela cumpăra arme ruseşti în valoare de până la 2 miliarde de dolari pe an.

Dar cooperarea militaro-tehnică între Moscova şi Caracas nu va fi redusă din cauza crizei economice grave, asigură Rusia.

Pentru a atrage şi mai mult ţările din regiune, Moscova ia în considerare livrări de arme şi de echipamente la preţurile interne din Rusia. Această iniţiativă urmăreşte ca potenţialii clienţi să aibă posibilitatea de a evalua calitatea produselor ruseşti şi de a comanda mai mult armament. În acest sens este vizată în special Brazilia, una din cele mai mari economii mondiale, care dispune de cea mai importantă armată în regiune. Brazilia recurge în mod tradiţional la echipamentele militare din SUA, însă, în ultimul timp, Ministerul Apărării brazilian a dat de înţeles tot mai clar că este dispus să colaboreze cu Rusia, manifestându-şi interesul pentru sistemul de rachete antiaeriene Pantziri-S1 (SA-22 Greyhound, în clasificarea NATO).

Brazilia nu efectuează operaţiuni active împotriva vreunei părţi, dar are probleme cu reţelele de crimă organizată şi cartelurile de droguri, spune expertul militar rus Dmitri Iurov, adăugând că Rusia ar putea livra arme de combatere a terorismului în Brazilia. El estimează că Rusia ar putea pătrunde şi pe piaţa elicopterelor din această ţară, propunând brazilienilor aparate de tipul MI-35, Mi-28, Ka-226. Expertul citat mai spune că Moscova ar putea propune Braziliei şi roboţi militari care au trecut cu succes testul de luptă în operaţiunile antiteroriste din Siria.


Citiți și:

China, Rusia şi SUA sunt într-o cursă a înarmării cu armament militar dotat cu inteligenţă artificială

Răspunsul lui Putin dat unui jurnalist BBC

Putin: Rusia va răspunde «la un moment dat» insolenței SUA

 

yogaesoteric
24 ianuarie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More