S-a reuşit stocarea unui sistem de operare pe calculator în… ADN-ul uman!
Cât costă o asemenea tehnologie şi de ce cred oamenii de ştiinţă că este utilă?
Oamenii de ştiinţă au dezvoltat ceea ce pretind că este cea mai eficientă tehnică de stocare a datelor realizată vreodată, chiar în interiorul ADN-ul uman. Pentru a stoca datele în ADN acestea au fost convertite în stringuri binare de 1 şi 0, iar ulterior au fost comprimate într-un singur fişier şi divizate în stringuri binare scurte. Pentru a alege aceste stringuri şi pentru a le reaşeza la locul prestabilit, cercetătorii au creat un algoritm denumit „fântână ADN”.
Utilizarea ADN-ului ca mediu de stocare nu este ceva nou, tehnica a fost dezvoltată încă din 2012 de către cercetătorii de la Universitatea Harvard, care au reușit să comprime o carte de 53.400 de cuvinte în codul genetic al moleculelor de ADN sintetic, iar apoi le-au recitit folosind secvenţierea ADN-ului. Însă acum este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au reuşit să stocheze un film, un sistem de operare pe calculator, precum şi un card cadou de la Amazon într-o mică părticică de ADN.
„ADN-ul nu se va degrada în timp precum casetele audio sau CD-urile, fiind cea mai sigură formă de stocare”, susţine Yaniv Erlich de la Universitatea Columbia, unul dintre principalii arhitecţi cibernetici ai acestui ultim experiment reuşit.
Inclusiv cei de la Microsoft sunt implicaţi în aceste cercetări, voci din cadrul companiei declarând faptul că, cel puţin teoretic, astfel de stocări de date sunt de 20 de ori mai eficiente decât cele clasice. Totuşi, cel puţin în zilele noastre, stocarea în ADN este extrem de costisitoare şi dificil de realizat la scară largă. Crearea şirurilor binare costă 7.000 de dolari iar alţi 2.000 de dolari trebuie investiţi pentru citirea datelor.
Citiţi şi:
Experții UNESCO cer un moratoriu asupra editării ADN-ului uman și a eredității
Creierul uman are o structură formidabilă și s-a descoperit că el ar putea memora o cantitate de date ce este echivalentă cu întregul internet
Experimentele ştiinţifice arată că ADN-ul începe ca o undă cuantică, nu ca o moleculă
yogaesoteric
6 martie 2018
Also available in: Français