Sacralizarea corpului fizic

„O ofrandă de iubire, provenită din partea unui suflet care tânjeşte după Mine şi care Îmi este oferită cu inima plină de devoţiune, indiferent că este vorba de o frunză, de o floare, de un fruct sau de apă, Eu o voi mânca.”  (Bhagavad-Gita)

Nu este suficient ca adeptul să creadă în învăţătura tantrică fundamentală potrivit căreia lumea corporală nu este altceva decât Realitatea divină, ci el trebuie să o realizeze efectiv. Numai atunci va putea fi eliberat de constrângerile realităţii schimbătoare a formelor finite. Pentru a putea realiza – în termeni tantrici budişti – esenţa nirvana-ică a lumii şi a propriului nostru corp, el trebuie să anticipeze sau să recreeze puritatea sau integritatea perfectă a stării de nirvana aici şi acum. Acesta este faimosul principiu teologic imitatio Dei, emulaţia divinului în viaţa noastră prezentă. După cum au afirmat în nenumărate rânduri înţelepţii indieni din vechime, noi devenim ceea ce contemplăm cu o intensitate suficient de mare, şi de aceea trebuie să ne alegem obiectele contemplării cu ceea mai mare atenţie.
 
Acest principiu esoteric este ilustrat în legenda tradiţională a discipolului lipsit de talent, care nu putea urma nici cele mai simple instrucţiuni de meditaţie. El era incapabil să citească sau să studieze vreo scriptură, ori să reţină vreo mantra. Într-o ultimă încercare de a-şi ajuta discipolul retardat, guru-ul său l-a întrebat la ce i-ar place cel mai mult să se gândească. Băiatul a zâmbit cu gura până la urechi i-a răspuns maestrului că el se gândeşte întotdeauna la vaca lui preferată, lucru care îl face foarte fericit. Imediat guru-ul l-a încuiat pe băiat într-o cameră şi i-a spus să nu se mai gândească la nimic altceva decât la vaca lui. Când guru-ul l-a controlat, două zile mai târziu, el l-a găsit pe băiat într-o contemplare profundă. Nici măcar nu se atinsese de hrana ce îi fusese lăsată lângă uşă. Maestrul a mai aşteptat 2-3 zile, după care şi-a strigat discipolul, încercând să-l trezească din meditaţia lui. Răspunsul a fost doar un „Muuu” puternic, care a răsunat în cameră. Guru-ul şi-a dat seama că discipolul său a contemplat vaca cu o intensitate atât de mare încât devenise una cu ea. El ştia că acum va fi uşor să-l înveţe să-şi focalizeze fiecare gând asupra Divinului, pentru a-l realiza cu o intensitate la fel de mare.
 
Practicanţii tantrici îşi pregătesc contemplarea Realităţii supreme invitând zeitatea tutelară (ishta-devata), fie ea feminină sau masculină, să pătrundă în corpul lor. Pentru aceasta, ei trebuie mai întâi să se purifice şi să îşi sacralizeze corpul şi locul de practică, prin vizualizarea spaţiului interior şi exterior ca fiind perfect curat şi golit de impurităţi. Această vizualizare intensă este însoţită de recitarea unor mantra-e speciale şi de realizarea unor gesturi simbolice (mudra-e).
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More