Salutul yoghin al Soarelui – Surya Namaskara

de profesor de yoga Gregorian Bivolaru

Vă prezentăm o formă foarte accesibilă şi totodată uşor de asimilat a exerciţiului yoghin tradiţional Surya Namaskara (Salutul Soarelui). Acest exerciţiu are avantaje deosebite, în care sunt incluse profundele efecte benefice legate în primul rând de dinamizarea amplă, globală a întregii fiinţe şi trezirea însoţită de amplificarea armonioasă a aspectului masculin, solar (HA), yang, (+) al fiinţei celui care îl practică.

Ce este de fapt „Salutul yoghin al Soarelui” (Surya Namaskara)?

În limba sanscrită, Surya înseamnă Soare, iar Namaskara înseamnă a saluta plin de devoţiune şi dragoste. Surya Namaskara este un minunat ansamblu de exerciţii yoga care pregătesc foarte bine fiinţa pentru practica asana-elor (pe care totodată le completează într-un mod specific). Surya Namaskara tonifică întreaga musculatură corporală şi face să apară o anumită accelerare dublată de o amplificare armonioasă a respiraţiei şi a ritmului cardiac, fără a provoca însă stări de oboseală sau de pierdere a suflului.

Discutând la obiect, Surya Namaskara este o succesiune aproape neîntreruptă de 12 mişcări, repetate de mai multe ori la rând cu scopul de a ne pune în acţiune întregul sistem muscular pentru a îl „încălzi” şi condiţiona în vederea efectuării cu o maximă eficienţă a asana-elor în Hatha Yoga. Salutul Soarelui este în acelaşi timp un excelent exerciţiu de „punere în formă” şi mai ales din această cauză el este ceva mai rapid şi dinamic în comparaţie cu posturile yoga obişnuite (asana-ele). În egală măsură însă, Salutul Soarelui poate constitui un ansamblu de exerciţii separate care pot fi practicate cu succes în afara şedinţei de hatha yoga propriu-zise.
 
În mod tradiţional, yoghinii din India realizează Salutul Soarelui ca procedeu de „încălzire” dimineaţa, chiar la răsăritul soarelui, înainte de asana-e. Încă de la început, este necesar să subliniem că aici nu este vorba de nici un fel de „rugăciune păgână” cum ar putea fi tentate să creadă fiinţele umane habotnice şi dogmatice. De asemenea, este bine să se ştie că Surya Namaskara nu este un straniu ritual hindus deghizat.Cum putem învăţa foarte uşor Surya Namaskara?

 
La prima vedere, dacă privim în mod superficial ilustraţiile acestei tehnici, am putea crede că aici este vorba despre ceva foarte complicat, dar analizând totul cu atenţie realizăm că de fapt această complexitate nu este decât aparentă. În realitate, acest ansamblu de exerciţii este compus din numai 6 mişcări simple care se reiau apoi în sens invers, formând prin dublare suita de 12 mişcări. Pentru ca să-l învăţăm cât mai repede, este foarte bine să începem cu mişcările 1,2,3 şi 4, după care vom asimila cu mai multă uşurinţă poziţiile (mişcările) 10, 11 şi 12. Imediat după aceasta, vom învăţa mişcările de la 5 la 9. Atunci când le vom cunoaşte şi pe acestea foarte bine, va fi de ajuns doar să le intercalăm la locul lor în cadrul ansamblului de exerciţii, care astfel va fi complet.
 

Citiţi continuarea

 

 yogaesoteric

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More