Scandalul Pegasus ajunge în Parlamentul European. Cum își spionează UE propriii comisari

Parlamentul European urmează să înființeze o comisie de anchetă după scandalul provocat de folosirea software-ului Pegasus, folosit de guvernele UE pentru a spiona personalități europene, politicieni, jurnaliști, aleși.

Gravitatea scandalului Pegasus nu poate fi subestimată”, a declarat eurodeputata liberal olandeză Sophie in’t Veld (Renew), care urmează să fie raportorul comisiei.

„Comisarii UE sunt vizați, poate de guvernele UE”

Comisia va urmări să afle dacă utilizarea programelor spion a încălcat legislația UE și drepturile fundamentale. Raportul ar urma să fie adoptat peste un an, spune grupul Renew. „Faptul că și comisarii UE sunt vizați, poate de guvernele UE, nu face decât să agraveze o situație deja gravă. Este necesar să ajungem până la capăt”, a spus ea.

Comisarul european pentru Justiție, belgianul Didier Reynders, ar fi unul dintre oficialii europeni spionați cu ajutorul programului Pegasus. Software-ul producătorului israelian NSO Group este capabil să citească toate datele de pe telefoanele mobile infectate. De asemenea, poate porni camera și microfonul dispozitivului fără ca utilizatorul să observe.

Scandalul a cunoscut o nouă întorsătură în Spania, unde mișcarea de independență catalană a acuzat guvernul că a folosit acest software pentru a spiona telefoanele mobile a zeci de lideri ai săi între 2017 și 2020, scrie Le Parisien.

Într-o Europă democratică, nu ar fi cazul să existe loc pentru spionaj”, a protestat europarlamentarul catalan Carles Puigdemont, în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles. Fostul președinte regional, care a fugit în Belgia pentru a scăpa de justiția spaniolă după tentativa de secesiune a Cataloniei din octombrie 2017, nu a fost spionat direct, dar multe dintre rudele sale, inclusiv soția sa, au fost. Puigdemont a cerut acțiuni legale împotriva guvernului spaniol, care a negat orice acțiune de spionaj.

Comisia Europeană își declină competența

Întrebată, Comisia Europeană a declarat că nu are competență să se ocupe de activitățile de informații ale statelor membre. „Ne bazăm pe justiția independentă pentru a se ocupa de acțiunile guvernelor lor”, a spus un purtător de cuvânt.

Parlamentul European a respins argumentul. „Chestiunea este europeană și miza este europeană. Nu putem lăsa acest aspect la latitudinea statelor membre, care vor înăbuși scandalul”, a denunțat europarlamentarul ecologist german Hannah Neumann, în cadrul unei alte conferințe de presă organizată de grupul Verzilor.

Este necesar să ne înarmăm (…), să dezvoltăm un cadru normativ european pentru a preveni continuarea acestui scandal și să stabilim ce poate sau nu poate fi folosit”, a adăugat omologul său spaniol Diana Riba i Giner. Verzii din Parlamentul European cer interzicerea programelor spion.

Citiți și:
Snowden numeşte scandalul legat de spyware-ul Pegasus drept „povestea anului”
Secretul a ieșit la iveală: Poliția Federală germană a cumpărat programul spion „Pegasus”

 

yogaesoteric
1 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More