Scandalurile Ponta-Năstase se ţin lanţ
După scandalul „Trofeul calităţii”, un nou scandal: primul ministru al României este acuzat că şi-a obţinut doctoratul prin plagiat
de George Preda
De la revenirea la putere a PSD prin numirea primului ministru „marionetă” Victor Ponta, scandalurile se ţin lanţ. Dintre acestea, cele mai răsunătoare sunt legate de „cuplul” Năstase-Ponta, în contextul în care fostul premier, Adrian Năstase, totodată mentor al actualului june prim ministru, a fost condamnat la doi ani de închisoare în celebrul scandal de corupţie legat de dosarul „Trofeul calităţii”.
Susţinătorii lui Năstase, reajunşi la putere, au tras toate sforile posibile şi au numit în unele funcţii „cheie” diferite personaje care să asigure, printre altele, scoaterea „basma curată” a (deja doveditului) infractor Adrian Năstase, condamnat în două dosare de ÎCCJ. Desigur că jocurile puterii şi diversele cercuri de interese sunt destul de încâlcite, mai ales pentru publicul neavizat, dar unele manevre sunt totuşi deosebit de evidente.
Reamintim în acest context imensul scandal creat în jurul dosarului „Trofeul calităţii”, în care în esenţă este vorba de strângerea ilegală de fonduri pentru campania electorală din 2004 a fostului premier Adrian Năstase, sub paravanul unei competiţii publice pentru firmele de construcţii. După numirea lui Victor Ponta prim ministru, la conducerea Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), care era parte civilă în acest proces reclamând un prejudiciu în valoare estimată de 1,6 milioane de euro, a fost numit un susţinător al lui Adrian Năstase, Constantin-Adrian Balaban Grăjdan, care s-a grăbit să declare că ISC nu are chipurile niciun prejudiciu şi se retrage din proces.
Pentru a se ajunge aici au fost necesare o serie de manevre elaborate: a doua zi după numirea lui Ponta în funcţia de prim ministru, la prima şedinţă de guvern, care a avut loc pe 8 mai, s-a emis o hotărâre de guvern prin care se decidea ca ISC să treacă în subordinea guvernului şi ca directorul ISC să fie numit şi destituit de primul ministru. Pe 11 mai a fost demisă conducerea ISC, iar pe 18 mai a fost numit la conducerea acestei instituţii omul lui Năstase, Constantin-Adrian Balaban Grăjdan. Cu promptitudine, acesta a emis imediat, în 22 mai, o adresă către DNA (Departamentul Naţional Anticorupţie, care a anchetat cazul) prin care declară, în numele ISC, că prejudiciul adus instituţiei este în realitate nul (!!!), altfel spus chipurile dintr-o dată ISC nu mai are pagube şi de aceea se retrage din dosar. Această manevră, realizată în faza finală a procesului, este o evidentă încercare disperată de a-l salva pe Năstase, cu atât mai mult cu cât presa a reuşit să afle despre o convorbire telefonică a celor doi (Năstase şi Grăjdan) în noaptea anterioară. Pentru a arunca praf în ochii publicului şi a încerca să acopere această manevră jalnic de evidentă, Ponta l-a destituit ulterior pe Grăjdan. Deţinând recordul în „scurtimea” timpului cât a ocupat postul de director al ISC, respectivul şi-a jucat bine rolul şi a prestat prompt servicii noului guvern, dovedindu-şi astfel aservirea faţă de Năstase şi marioneta sa, Ponta. Deşi ulterior ISC a revenit în proces, se pare că Năstase este considerabil avantajat de conexarea unor acte la acest dosar, care susţin ideea că nu ar fi existat prejudicii.
Pe de altă parte, guvernul Ponta şi servitorii săi au lansat unele „fumigene” – scandaluri fabricate pentru a distrage atenţia de la acest gen de scandaluri reale, precum cel menţionat mai sus. În aceeaşi perioadă, s-a făcut mare vâlvă pe tema persoanelor date în urmărire generală de Poliţia Română şi s-a mediatizat în mod bizar cazul profesorului de yoga Gregorian Bivolaru, chipurile „cel mai căutat infractor din România”, care în realitate ar trebui să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie şi în plus este singurul român care are azil politic în Suedia, tocmai pentru a fi protejat împotriva abuzurilor statului român. Evoluţia recentă a cazului Bivolaru demonstrează în mod terifiant că Ponta nu este decât instrumentul prin care Năstase vrea să se răzbune împotriva liderul MISA, pentru că deşi el (Năstase) este cel care a comandat „operaţiunea Christ”, totuşi Năstase dă vina pe MISA şi pe Bivolaru pentru eşecul său politic şi tot el este cel care vrea să se răzbune.
În ultimele zile a izbucnit un nou scandal care îi are în centru pe Ponta şi Năstase şi care este descalificant şi ruşinos pentru premierul român şi deopotrivă pentru fostul premier, adică pentru cei doi, Ponta şi Năstase. Astfel, presa internaţională a revelat faptul că aşa-zisa teză de doctorat al lui Ponta (care l-a avut conducător de doctorat pe Năstase) este în realitate un plagiat. Conform definiţiei academice a termenului, chiar şi numai câteva fraze copiate din alte lucrări sunt suficiente pentru a încadra o lucrare în categoria ruşinoasă a plagiatului. În cazul lui Ponta însă, este vorba de 130 de pagini copiate din alte trei cărţi ale unor jurişti români, publicate cu câţiva ani înainte ca Ponta să-şi „scrie” teza. În loc să reacţioneze demn sau inteligent, atât Ponta, cât şi mentorul său, Adrian Năstase, au pus eterna placă a văicărelii – altfel spus, dau vina pe preşedintele Băsescu, care chipurile ar fi fabricat acest scandal. Indiferent de responsabilitatea pe care o poate avea sau nu Băsescu în scoaterea la lumină a plagiatului lui Ponta (şi aceasta în presa internaţională, ca să fie şi mai usturător pentru el), faptele sunt fapte şi Ponta se pare că şi-a obţinut în mod ilicit titlul de doctor, deoarece în România, ca în majoritatea ţărilor de pe glob, plagiatul este ilegal. Ponta a declarat în plus, în mod penibil, gratuit şi ridicol că el „nu ţine la titlul de doctor” şi că poate să renunţe la el oricând, dovedind astfel – aşa cum ar spune toţi cei care şi-au obţinut titlul de doctor după ani muncă, cu eforturi şi sacrificii – că el într-adevăr n-a muncit deloc pentru acest doctorat. De parcă titlul de doctor e ceva la care să poţi renunţa, dacă la un moment dat nu mai ai chef să fii doctor. E vorba totuşi de o gravă încălcare atât a legislaţiei în vigoare, cât şi a celor mai elementare reguli etice şi morale. În mod normal, Ponta ar trebui să îşi prezinte demisia şi nu să fie tot el cel care face scandal! Mentorul său, Adrian Năstase, ar fi trebuit să fie primul care să se sesizeze şi să sancţioneze acest plagiat şi ar fi trebuit să facă aceasta chiar din faza elaborării lucrării de doctorat. În loc să facă aceasta, Năstase a sărit în apărarea lui Ponta, cu declaraţii ridicole care aruncă praf în ochii publicului necunoscător (chipurile, limbajul juridic este rigid şi termenii nu pot fi înlocuiţi, de aceea există 130 de pagini identice cuvânt cu cuvânt).
Ne întrebăm, este oare posibil ca Ponta şi Năstase să aibă tupeul şi nesimţirea încât să rămână pe scena politică după acest scandal descalificant? Cunoscând personajele, nu ne-ar mira deloc această opţiune a lor.
Citiţi şi:
Premierul Ponta execută cu docilitate răzbunarea lui Adrian Năstase împotriva MISA
Gregorian Bivolaru solicită dezminţirea ştirilor mincinoase publicate în presă în ultimele zile. El se află în Suedia, ca azilant politic
yogaesoteric
20 iunie 2012