Schimbarea modului în care lumea produce, consumă și gândește despre alimente
Programul 2030 al Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă reprezintă baza politicilor guvernamentale de restricționare a agriculturii și de schimbare a sistemelor alimentare în diferite părți ale lumii.
Iată cum explică Alex Newman, un jurnalist internațional premiat, care relatează despre această problemă de peste un deceniu.
Agenda este un plan de acțiune elaborat de Organizația Națiunilor Unite (ONU) pentru a atinge 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD). Aceste obiective au fost adoptate de toate statele membre ale ONU în 2015. Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite de la acea vreme, Ban Ki-moon, s-a referit la Agenda 2030 ca fiind „declarația globală de interdependență”, a spus Newman într-un interviu recent în cadrul emisiunii „Crossroads” de la Epoch TV. „În opinia mea, a fost un atac direct la declarația noastră de independență (…). În loc să fim națiuni independente, acum vom fi cu toții interdependenți.”
Agenda 2030 „acoperă fiecare element al vieții umane, fiecare element al economiei”, inclusiv redistribuirea globală a bogăției nu doar în cadrul națiunilor, ci și între națiuni, a comentat Newman. „Agenda afirmă în mod explicit că este necesar să schimbăm modul în care consumăm și producem bunuri”, a adăugat el. Obiectivul numărul doi al Agendei 2030 se referă în mod specific la nutriție, a spus Newman.
În septembrie 2021, Organizația Națiunilor Unite a găzduit Summitul sistemelor alimentare, care a subliniat necesitatea de a valorifica puterea sistemelor alimentare pentru a atinge toate cele 17 obiective de dezvoltare durabilă până în 2030, se arată într-un comunicat al ONU.
„Toată lumea, de pretutindeni, este necesar să acționeze și să lucreze împreună pentru a transforma modul în care lumea produce, consumă și gândește despre alimente”, se arată în declarație.
Preluarea terenurilor agricole
Agenda de dezvoltare durabilă a apărut în 1976, când Organizația Națiunilor Unite a încercat să o definească în cadrul unei conferințe desfășurate la Vancouver, Canada, potrivit lui Newman.
Conferința, prima a ONU privind așezările umane, cunoscută sub numele de Habitat I, a adoptat Declarația de la Vancouver, un raport cu recomandări pentru statele membre.
Newman citează un fragment din acest raport:
„Terenul nu poate fi tratat ca un activ obișnuit controlat de persoane fizice și supus constrângerilor și ineficiențelor pieței. Proprietatea privată a terenurilor este, de asemenea, un instrument major de acumulare și concentrare a bogăției și, prin urmare, contribuie la nedreptatea socială.”
Newman a declarat că el crede că, în cele din urmă, Organizația Națiunilor Unite dorește să elimine proprietatea privată asupra terenurilor. „Vedem că aceasta se petrece peste tot în lume. Nu se petrece doar în Olanda.”
El consideră că se duce un război împotriva fermierilor și a crescătorilor de animale, în special a celor care sunt independenți sau nu fac parte din sistem.
„Vor să îi alunge pe micii fermieri, chiar și pe fermierii de talie medie, de pe pământurile lor și să aducă totul sub controlul acestor – nu cred că există un alt termen pentru asta – parteneriate public-private fasciste.”
Newman a citat câteva exemple pentru a-și ilustra punctul de vedere: Regimul chinez forțează fermierii să se mute în megaorașe, iar Comisia pentru valori mobiliare și burse (SEC) din Statele Unite a propus o nouă regulă care ar putea duce la falimentul fermierilor mici și mijlocii.
În martie 2022, SEC a propus un regulament care ar impune companiilor cotate la bursă să raporteze emisiile de carbon și alte informații legate de climă, precum și informații similare de la toate companiile cu care fac afaceri.
Această măsură ar avea ca efect obligarea tuturor firmelor din lanțul de aprovizionare al unei societăți cotate la bursă să raporteze emisiile de carbon și datele referitoare la climă.
Senatorii americani republicani Tim Scott (Carolina de Sud) și John Hoeven (Dakota de Nord) au fost în fruntea a 30 de parlamentari care au cerut SEC să își abroge propunerea, calificând-o drept o „depășire a reglementărilor”.
„Impunerea unei reglementări excesive asupra fermierilor și crescătorilor de animale depășește autoritatea conferită de Congres SEC”, au declarat senatorii într-o declarație. „Această cerință extinsă de raportare ar reprezenta o povară semnificativă pentru micile ferme de familie.”
Federația American Farm Bureau Federation a afirmat într-o declarație că norma propusă ar putea impune „costuri semnificative” fermierilor, deoarece aceștia nu au echipe de ofițeri de conformitate sau avocați, precum marile companii. De asemenea, ar putea scoate din afaceri fermierii mici și mijlocii și ar putea forța companiile de prelucrare a alimentelor să caute produse agricole brute în afara Statelor Unite, se arată în declarație.
Centralizarea aprovizionării cu alimente
„Când controlezi aprovizionarea cu alimente, controlezi totul”, a spus Newman. „Una dintre schemele care le plăcea comuniștilor era să creeze penurie și să creeze dependență. Atâta timp cât există oameni independenți care sunt capabili să aibă grijă de ei înșiși, nu este nevoie ca guvernul să-ți conducă viața și să controleze tot ceea ce faci”, a spus Newman. „Americanii sunt un bun exemplu”, a continuat Newman. „Atâta timp cât producția de alimente este foarte dispersată și se află în mâinile unor producători independenți, va fi foarte dificil să convingi oamenii să se supună voinței tale.”
Ideea de a folosi mâncarea ca armă a fost o marcă a regimurilor comuniste timp de 100 de ani, a explicat Newman. „Este, de asemenea, o marcă înregistrată a acelorași oameni care promovează în mod deschis Agenda 2030 a Națiunilor Unite, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și chiar Forumul Economic Mondial.”
Cei care „au pus la cale distrugerea controlată a aprovizionării noastre cu alimente (…) vor să o restructureze complet” pentru a obține un control total și centralizat asupra acesteia, deoarece le oferă putere absolută asupra tuturor celor aflați sub jurisdicția lor, a declarat Newman.
De exemplu, regimul chinez și mega-corporațiile au format un parteneriat public-privat pentru a centraliza controlul asupra aprovizionării cu alimente, a declarat Newman.
A fost similar cu Germania nazistă, unde, pe hârtie, companiile private dețineau afacerile și, în aparență, își conduceau operațiunile, dar, în cele din urmă, ele primeau ordine de la guvern, a explicat Newman.
În Statele Unite, indicatorii ESG sunt folosiți pentru „a prelua controlul asupra sectorului de afaceri, asupra companiilor individuale, și a le pune în slujba obiectivelor a ceea ce eu numesc clasa prădătoare – oamenii care se află în spatele Forumului Economic Mondial și în spatele Națiunilor Unite”, a declarat Newman. ESG reprezintă criteriile de mediu, sociale și de guvernanță, care evaluează companiile în funcție de măsura în care îndeplinesc criteriile de sustenabilitate.
Centralizarea aprovizionării cu alimente este doar o componentă a agendei lor, dar una foarte importantă care, alături de energie și alte elemente, le permite să controleze omenirea, a adăugat el.
Implicarea Forumului Economic Mondial
În ianuarie 2021, Forumul Economic Mondial (World Economic Forum) și guvernul olandez au lansat o nouă inițiativă numită Food Innovation Hub. Hub-ul, care implică mai mulți parteneri din sectorul public și privat, este o platformă importantă menită să folosească tehnologia și inovarea pentru a transforma sistemele alimentare, se arată în comunicatul WEF.
Food Innovation Hub a primit finanțare multianuală din partea guvernului olandez și a înființat un secretariat de coordonare globală pentru a coordona eforturile hub-urilor alimentare regionale și pentru a se coordona cu procesele și inițiativele alimentare globale, cum ar fi Summitul ONU privind sistemele alimentare.
Secretariatul global pentru produse alimentare va avea sediul în Wageningen, în Olanda, în inima ecosistemului agroalimentar olandez, și va conduce dezvoltarea unor centre de inovare alimentară la nivel global și regional, potrivit site-ului Invest in Holland. „Activitatea acestor centre regionale este deja în curs de desfășurare, cu peste 20 de organizații care conduc inițiativa în Africa, ASEAN (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est), Columbia și India, precum și în centrul european.”
Ramon Laguarta, CEO al PepsiCo, declarație în cadrul WEF:
„Alimentația este una dintre cele mai importante pârghii pe care le putem folosi pentru a îmbunătăți mediul și sănătatea societății. Cu investiții adecvate, inovații și o colaborare solidă, agricultura ar putea deveni primul sector din lume care să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. (…) Descătușarea acestui potențial va necesita colaborări ambițioase și precompetitive între diferite părți interesate pentru a transforma sistemul alimentar – exact ceea ce aceste hub-uri sunt menite să promoveze.”
Printre soluțiile susținute de WEF pentru reducerea emisiilor globale de gaze cu efect de seră se numără înlocuirea alimentelor provenite din agricultura animală cu forme alternative de proteine, cum ar fi insectele și proteinele cultivate în laborator, potrivit unei cărți albe din 2019 comandate de WEF.
Ca răspuns la această recomandare, au apărut mai multe start-up-uri în domeniul agriculturii de interior, inclusiv Ÿnsect, „prima fermă verticală de insecte complet automatizată din lume, capabilă să producă 100.000 de tone de produse din insecte pe an”, potrivit unui raport WEF.
În martie, Ÿnsect, cu sediul în Franța, a achiziționat producătorul american de viermi de făină Jord Producers pentru a-și extinde operațiunile în Statele Unite și a intra pe piața americană a furajelor pentru pui, potrivit unui comunicat al companiei.
Cum pot oamenii să oprească preluarea alimentelor
Dacă oamenii vor să împiedice ca aprovizionarea cu alimente să fie folosită drept instrument de control, este necesar să găsească surse alternative de hrană la nivel local, a spus Newman. „Este nevoie să construiască o relație cu fermierii locali din comunitatea lor, să meargă la piața locală, să negocieze cu fermierii locali, să încheie un acord, cum ar fi livrarea de produse proaspete de sezon de la fermele locale pentru 100 de dolari pe săptămână”, a spus el.
„Pentru că dacă le dăm controlul asupra întregii rezerve de alimente, vă garantez că va fi folosită ca o armă pentru a vă lua libertatea, pentru a vă face să faceți gesturi pe care altfel nu le-ați face, pentru a submina suveranitatea națiunii dumneavoastră, indiferent dacă locuiți în Statele Unite sau în altă țară, și, în cele din urmă, pentru a priva oamenii de terenurile lor private și de libertate. (…) Dacă dețineți terenuri agricole, nu vă vindeți acestor oameni. Urmăresc să-i mituiască pe fermieri pentru a le vinde pământul.”
Citiți și:
Sinistra agendă Rockefeller a sistemului alimentar – ei l-au creat și acum tot ei vor să-l distrugă și să-l înlocuiască cu ceva și mai rău
Ce poate fi verde într-o agendă politică roșie?
yogaesoteric
23 septembrie 2022