Se acreditează teoria că Inteligența Artificială este deja „conștientă”, cu avertismentul că este posibil generatoare de dictaturi nesfârșite

Ilia Sutskever, director de cercetări la compania americană OpenAI, a scris recent într-o postare pe Twitter că „s-ar putea ca rețelele neurale mari să fie ușor conștiente în prezent”. Ar fi puțin spus că aceasta este o poziție mai puțin obișnuită, paradigma acceptată de cercetătorii din domeniul AI fiind că, deși s-au făcut progrese majore în ultimele decenii, inteligența artificială nu este nici pe departe capabilă să experimenteze lumea în mod conștient.

Nu este clar ce l-a motivat pe Sutskever să facă această postare și el nu a oferit clarificări sau informații suplimentare privind afirmația sa. Însă știm că acesta este preocupat de mulți ani de inteligența artificială generală (AGI), care se referă la AI ce operează la un nivel uman sau super-uman. De exemplu, el a declarat în timpul apariției sale în documentarul iHuman din 2019 că AGI „va rezolva toate problemele pe care le avem în prezent”.

Însă el a avertizat apoi că acest tip de inteligență artificială are de asemenea „potențialul de a crea dictaturi cu o stabilitate nesfârșită”.

Acest tweet pare să fie prima ocazie în care Sutskever, care a cofondat OpenAI în 2015 alături de Elon Musk și Sam Altman, actualul CEO al companiei, afirmă că mașinăriile conștiente ar fi sosit deja.

Și mai bizar este faptul că OpenAI a fost fondată ca o organizație non-profit ce avea scopul de a limita amenințările reprezentate de AI înainte de a anunța că demarează cercetări care să creeze inteligență artificială avansată. Musk a părăsit OpenAI în 2019, după ce s-a aflat că grupul a creat un generator de „fake news”, despre care unii credeau că este prea periculos pentru a fi lansat.

Elon Musk anunțase că părăsește organizația deoarece nu este de acord „cu unele dintre lucrurile pe care echipa de la OpenAI” vrea să le facă, afirmând că nu mai a avut nicio legătură cu grupul de peste un an. La doar o lună după plecarea lui Musk, reprezentanții OpenAI au anunțat că organizația nu mai este una non-profit, trecând la un model de „profit limitat”, relatează Futurism.com.

Citiți și:
Spaima unui fost director Google: Dezvoltatorii de inteligență artificială creează un zeu
Liderii mondiali deja au decis: Următorul pas sinistru în Inteligența Artificială este augmentarea oamenilor

 

yogaesoteric
15 aprilie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More