Spaima unui fost director Google: Dezvoltatorii de inteligență artificială creează un zeu

Un avertisment cumplit

Conform unui fost director executiv al Google, singularitatea se apropie. Ba mai mult, el spune că aceasta reprezintă o amenințare serioasă pentru omenire.

Mo Gawdat, fostul director de afaceri al organizației Moonshot a Google, care la vremea respectivă se numea Google X, a lansat avertismentul său într-un interviu pentru The Times. În acesta, a spus că el crede că este inevitabilă implementarea unei inteligențe generale artificiale (AGI), genul de inteligență artificială atotputernică și conștientă, precum Skynet din SF-ul „Terminator” – și că, odată ce va fi prezentă, omenirea s-ar putea foarte bine să se trezească în fața unei apocalipse provocată de mașinării super puternice.

De-a dreptul speriat

Gawdat a declarat pentru The Times că a avut această revelație înspăimântătoare pe când lucra cu dezvoltatorii de inteligență artificială de la Google X, care construiau brațe robotizate capabile să găsească și să ridice o minge mică. După o perioadă de progres lent, Gawdat a spus că un braț a apucat mingea și părea să o țină în fața cercetătorilor într-un gest care, pentru el, îl făcea să pară că se dădea mare.

Și deodată mi-am dat seama că acest aspect este cu adevărat înfricoșător. M-a înghețat complet”, a spus Gawdat.

Realitatea este că noi creăm un zeu”, a adăugat el.

Pericole reale

În industria tehnologică nu ducem lipsă de cei care se tem de IA – Elon Musk a avertizat în repetate rânduri lumea cu privire la pericolul pe care îl reprezintă IA, de exemplu, că într-o zi va putea cuceri lumea. Dar acest tip de perspectivă speculativă trece oarecum cu vederea pericolele și daunele reale legate de o IA pe care am construit-o deja.

De exemplu, algoritmii de recunoaștere facială și de predicție a poliției au provocat prejudicii reale în comunitățile defavorizate. Nenumărați algoritmi continuă să propage și să consolideze rasismul instituțional în general. Acestea sunt probleme care pot fi rezolvate prin supraveghere și reglementare – dar nu ați ști aceasta dacă, la fel ca Gawdat, considerați dezvoltarea IA ca fiind nașterea inevitabilă a unui zeu răzbunător.

Mo Gawdat este un super geek din Silicon Valley care crede că ne confruntăm cu o amenințare apocaliptică din partea inteligenței artificiale. Fostul director executiv al Google îi povestește lui Hugo Rifkind cum o tragedie umană i-a modelat modul în care vede viitorul și ce ar fi necesar să facem în continuare.

Mo Gawdat, în vârstă de 54 de ani, fotografiat la Londra. „La 29 de ani aveam toate pentru care alții muncesc o viață întreagă să le obțină

Citiți și:
Viața după moarte. Un şef de la Google a trăit-o şi a scris o carte. Iată ce ce ne împărtășește el…
Raymond Kurzweil: „Oamenii vor deveni hibrizi până în 2030”

 

yogaesoteric
1 martie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More