«Se cuvine să fim foarte clari că UE are în vedere să obțină bani de aici, nu să bage bani aici!»

După ce, în urmă cu 26 de ani, în cadrul unui interviu, Ilie Șerbănescu îi spunea lui Mirel Curea ce avea să se petreacă cu România în următorii 25 de ani, mai recent, în cadrul emisiunii Dosare de presă, pe evz.ro, cunoscutul analist economic vorbește despre viziunea lui despre România. Care nu este deloc îmbucurătoare. Dimpotrivă.

Economistul Ilie Șerbănescu consideră că, după pandemia de coronavirus va veni o criză economică „care va tunde tot. Va fi uitat coronavirusul complet, dar ea va fi pornit de la coronavirus”.

Cunoscutul publicist a vorbit în emisiunea Dosare de presă despre România. Ce va urma după mult trâmbițata criză economică?

„România nu va reuși să supraviețuiască impactului acestei crize. Este greu să explic foarte simplu, dar e o imagine greșită, după părerea mea, nereală, că în România există o singură economie. Asta spun doar statisticile.”

„În România există două economii. Una este economia străină, care are toate pârghiile strategice și toate avantajele. Și, foarte important, n-are decât o singură treabă: SĂ FACĂ PROFIT. Toate angaralele (nume generic dat obligațiilor în muncă impuse țărănimii în Evul Mediu, în Moldova și în Țara Românească – n.n.)… ea nu plătește nicio angara. Pentru că ea nu suportă armată, servicii secrete, ordine publică, sector bugetar, pensii, sănătate, educație. Toate astea le suportă economia cealaltă. Toată povara e pe aceasta. Care sunt niște întreprinderi de trei parale, din care să dea Dumnezeu să nu, dar eu cred că cel puțin 100.000 vor dispărea” – Ilie Șerbănescu.

Previziunea cunoscutului analist economic despre România este una devastatoare. Ilie Șerbănescu consideră că România va fi împărțită de marile puteri. Pentru că economia românească nu va reuşi să facă față crizei economice.
„Este un impact pe care n-are cum să-l depășească. Asta e părerea mea. Și atunci va deveni o problemă. Nu știu în ce măsură Uniunea Europeană va băga bani ca s-o salveze, că va fi nevoie să fie salvată. Se cuvine să fim foarte clari că UE are în vedere să obțină bani de aici, nu să bage bani aici!

Eu prevăd că nu va reuși această chestiune și atunci există pericolul ca toți cei care au interese pe aici, dintre cei care sunt acum, cel puțin cei trei care au fost dintotdeauna în istoria României, să împartă România. Simplu. Simplu. Simplu.

Sunt niște semne îngrozitoare din punctul ăsta de vedere. Vă spun unele chestiuni…

România, eu o spun deschis așa, sub forma asta, n-are voie să-și lege provinciile între ele cu mijloace moderne.

Investițiile germane nu depășesc, în general, Arcul Carpatic.

Americanii implicați aici au un coridor, așa: Deveselu – Craiova – Mihail Kogălniceanu – și ieșitul la mare. Pentru americani nu prea există Ardeal. Pentru nemți și americani nu există Moldova.

Iar Rusia este întotdeauna aici, gata să își ia partea. Rusia a ajuns într-o stare, în momentul de față, în care e un fel de mireasă. Ea e curtată de toți. Ea nu e necesar să facă nimic. Se va alege cu ceva, indiferent ce va face.

E complicată ecuația Germania – Rusia. A existat dintotdeauna. Ei 20 de ani au colaborat și s-au bătut între ei. Cam aceasta este ponderea. Și după aia au luat-o de la început, împărțind ce aveau în preajmă” – Ilie Șerbănescu.

Colonizează și divide!

Ilie Șerbănescu: „Nu știu dacă e un ton pesimist. Știți care a fost problema României? Că au fost dintotdeauna vreo trei. Căci, dacă ar fi fost unul singur, poate situaţia era diferită… Dacă, de pildă, acum ar fi unul singur, să zicem America sau Germania. Te-ar stoarce, domnule, ca pe o lămâie, dar nu i-ar lăsa și pe ceilalți. Așa, sunt toți! E hărtăneală! Nu poți să reziști la așa ceva.”

Mirel Curea: „Nu vedeți ce fac austriecii cu pădurile? Am ajuns așa, suntem un fel de, să mă ierte oamenii care se uită la noi, un fel de WC public al Europei. Aduc deșeuri și ne taie pădurile. Ne iau aerul cu deșeurile, ne iau aerul cu defrişarea pădurilor.”

Ilie Șerbănescu: „Asta e colonie. Asta înseamnă colonie. Că nu o recunoaștem, asta e cu totul altceva”.

Mirel Curea: „Domnule profesor, vă mulțumesc din suflet. Este o onoare că ați acceptat să ne vedem. Și este o bucurie ieșită din comun. Adică mi se pare chestia asta cu un tâlc, cu o semnificație atât de zdravănă… Faptul că ne revedem după 25 de ani și că după 25 de ani vă pot spune, cu tristețe: «Domnule profesor Șerbănescu ați avut dreptate!».”

Ilie Șerbănescu: „Domnule, ai un avantaj (Mirel Curea, n.e.). Peste 25 de ani nu mai e posibil. Cel puțin din punctul meu de vedere.”

Sursa: Anonimus.ro

Citiţi şi:

Ilie Șerbănescu: «UE pentru România este satana în persoană» 

Ilie Șerbănescu: «Occidentul a preluat România în NATO şi UE şi, în numai zece ani, cu o viteză inimaginabilă la scară istorică, a terminat-o!» 

yogaesoteric

23 noiembrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More