Se interzice candidatura şi dreptul de a ocupa funcţii publice pentru cei care au fost condamnaţi penal: „Fără penali pe buletinul de vot”

Două iniţiative legislative de mare interes au fost adoptate în Camera Deputaților la începutul lunii octombrie. Acestea prevăd interdicţia de a candida şi a fi alese în funcţiile de senator, deputat, respectiv de primar, preşedinte al Consiliului judeţean, consilier judeţean, consilier local pentru persoanele care au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea, informează Stiri.tvr.ro.

Proiectele modifică Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

Nu au dreptul de a depune candidaturi şi nu pot fi alese persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, condiţiile prevăzute la articolul 37 din Constituţia României pentru a fi alese şi persoanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia post condamnatorie sau dezincriminarea”, prevede textul adoptat la cele două proiecte.

Diana Stoica, deputat USR, a subliniat că prin iniţiativele legislative se interzice candidatura şi dreptul de a ocupa funcţii publice pentru cei care au fost condamnaţi penal, iar adoptarea actului normativ este „o victorie pentru copiii din România”.

Proiectul a început iniţial din dorinţa de a proteja copiii. Am văzut cu toţii cum anul trecut un primar care a întreţinut relaţii sexuale cu o fată de 13 ani vreme de trei ani a fost reales într-o funcţie. (…) Cu tristeţe spun că, după ce trece această lege, suntem singurul partid care nu este nevoit să dea oameni afară. Avem deputaţi care au abuzat copii, avem primari care au abuzat de copii şi totuşi ei în continuare, dacă nu va trece această lege, vor putea ocupa funcţii publice şi să fie aleşi în fruntea comunităţilor şi a ţării”, a afirmat Stoica.

Deputatul Cătălin Teniţă (REPER) consideră că, în urma adoptării proiectelor, a devenit reală sintagma „fără penali pe buletinul de vot”.

Din păcate, suntem o ţară în care copiii sunt abuzaţi mai mult decât în alte ţări. Din păcate, cifrele arată că un copil din cinci are risc de abuz până când ajunge la 18 ani. (…) Este foarte important să înţelegem un aspect: nu avem nevoie de aleşi locali sau aleşi în Parlament care să fi abuzat copii, nu avem nevoie de oameni corupţi, avem nevoie de oameni integri”, a transmis Teniţă.

Partidul AUR și-a exprimat vehement intoleranța faţă de penali și pedofili, indiferent dacă ocupă funcţii publice sau nu.

Aş vrea să accentuez următorul aspect: această iniţiativă legislativă este una într-un fel formală. Ea nu tratează cauzele pentru care avem o asemenea statistică, un asemenea risc al copiilor de a fi abuzaţi sexual. Este necesar să tratăm sistemic problema, să mergem la cauze şi să vedem că una dintre cauze este tocmai sexualizarea agresivă a copiilor”, a spus deputatul Alin Coleşa.

Raluca Turcan a amintit că a iniţiat acum cinci ani un proiect ce prevedea interdicţia candidaturii în funcţiile de parlamentar pentru persoanele condamnate definitiv pentru fapte de corupţie săvârşite cu intenţie sau nu.

Au trecut ceva ani de atunci. Vă daţi seama câte tertipuri parlamentare s-au folosit pentru ca această iniţiativă să nu devină realitate……. (…) Corupţia sărăceşte, corupţia îi face pe tinerii şi oamenii merituoşi să părăsească această ţară. Corupţia îi face pe oamenii cinstiţi, pe oamenii integri să fie dezamăgiţi de tot ceea ce înseamnă decizie în România. Textul acesta a fost preluat şi de colegii din USR şi se aplică şi la nivelul administraţiei publice locale. Deci, per ansamblu, cred că astăzi s-a făcut un pas mare înainte pentru ca în instituţii cheie să acceadă oameni integri”, a spus Turcan.

Citiți și:
Alertă de gradul zero!
De ce ne facem că nu știm?

 

yogaesoteric
3 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More