Secretele Acordului de Liber Schimb Transatlantic

 

Lipsă de transparenţă, instanţe private de arbitraj, alimente manipulate genetic pentru Europa – preconizatul Acord de Liber Schimb Transatlantic (TTIP) se află la răscruce. Dar Europa nu trebuie să renunţe la standardele proprii, consideră Jens Thurau pe Deutsche Welle.

În fond nu este o idee rea. SUA (320 de milioane de locuitori) cad de acord cu UE (510 milioane de locuitori) asupra unor standarde comerciale comune. Pe drept cuvânt, mai ales şefa executivului german, Angela Merkel, subliniază că într-o lume multipolară, în care Asia – cu precădere China – şi America de Sud capătă o pondere tot mai mare, nu cade rău ca aşa-numita lume veche să fie cât mai unită cu putinţă. De la bun început s-a exprimat ideea ca Acordul de Liber-Schimb TTIP să aibă efecte şi dincolo de SUA şi UE, în sprijinul unor valori cum ar fi liberalismul şi democraţia. Efectele sale ar urma să fie resimţite în întreaga lume, o lume care abia mai reuşeşte să convină reguli comune în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Reguli mai bune pentru toţi?

Dar va avea Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii acest efect? Va asigura reguli mai clare şi mai bune pentru toţi? O examinare mai atentă a acestuia arată că nu prea pare să fie aşa. Europa are standarde ridicate, de exemplu în cazul produselor chimice. Alimentele nu sunt manipulate genetic şi nici furajele. Dar SUA vor să-şi exporte mai facil produsele – care, în domeniul agricol, sunt modificate genetic – fiindcă piaţa internă a devenit de multă vreme prea neîncăpătoare pentru fermierii americani. În schimb, SUA se oferă să menţină pe mai departe deschisă piaţa internă pentru industria auto europeană, ofertă de care ar profita mai ales fabricanţii germani.

Cam acestea erau detaliile cunoscute înainte de dezvăluirile făcute în luna mai de Greenpeace. Informaţiile despre Acordul TTIP au fost făcute publice cu mare parcimonie de unii negociatori şi tot mereu sub protecţia anonimatului. Niciodată negru pe alb. De ce? La ce bun această secretizare excesivă a unui acord cu implicaţii atât de mari, care ar fi trebuit să fie pe deplin transparent de la început? În caz contrar, apare bănuiala că se urmăresc în primul rând reguli mai profitabile pentru marile concerne multinaţionale. Răul a fost deja făcut, iar această bănuială este deja foarte răspândită, documentele publicate de Greenpeace întărind-o cu certitudine, câtă vreme atestă că SUA insistă categoric în favoarea unor instanţe de arbitraj private, în faţa cărora concernele vor putea trage la răspundere ţări întregi dacă li se opun. Între juriştii europeni, o atare perspectivă ar fi inimaginabilă.

Acordul aflat în curs de negociere „va păstra, nu va relaxa regulile noastre solide de protecţie a consumatorilor, a sănătăţii şi mediului şi va pune SUA şi UE în poziţia de a promova reguli mai solide în întreaga lume” a adăugat sursa citată, reluând astfel punctul de vedere exprimat anterior de Comisia Europeana tot ca reacţie la aceasta scurgere de informaţii.

Greenpeace Olanda a obținut o parte din textul secret al negocierilor dintre UE și SUA privind parteneriatul TTIP şi a demarat analizarea documentelor. Cele treisprezece capitole, reprezentând aproximativ 50% din textul integral al negocierilor, au fost obținute cu condiția protejării anonimatului sursei. Aceste restricţii fac ca textul să nu poată fi încă integral publicat, însă acesta a fost prezentat rețelei de investigații aparținând publicației germane Süddeutsche Zeitung.

O primă analiză a documentelor a confirmat îngrijorările societății civile cu privire la riscurile privind standardele de mediu și de sănătate. Un alt motiv de îngrijorare confirmat se referă la intențiile de deturnare a proceselor legislative în favoarea corporațiilor și a forțelor de lobby aferente acestora.

Ca urmare, în urma studierii documentelor, Greenpeace Olanda susține că negocierile TTIP în forma actuală trebuie oprite, pentru a face loc unui proces transparent de consultare publică.

SUA şi UE fac front comun împotriva Greenpeace

Drept răspuns, Statele Unite au acuzat organizaţia nonguvernamentală Greenpeace că interpretează greşit informaţiile despre un proiect de Acord Transatlantic de Liber-Schimb (TTIP) pe care acest ONG a reuşit să-l obţină, în pofida eforturilor SUA și ale UE de a-l păstra secret, şi care este considerat de Greenpeace ca o dovadă a faptului că oficialii europeni ar fi dispuşi să facă celor americani concesii în privinţa respectării standardelor comunitare de protecţie a consumatorilor şi mediului, cum ar fi, de exemplu, cele legate de organismele modificate genetic.

Greenpeace a publicat la începutul lunii mai a.c. 248 de pagini dintr-un document despre care afirmă că reprezintă o parte a proiectului de acord negociat de UE şi SUA. În opinia sa, informaţiile prezentate confirmă temerile că acest acord comercial ar conduce la o dereglementare generalizată de care vor putea profita marile companii, în detrimentul respectării normelor europene privind sănătatea consumatorilor şi mediul. În replică, un purtător de cuvânt al US Trade Representatives (USTR), organismul american ce poarta negocierile cu UE, a declarat conform agenţiei France Presse că „interpretările făcute pe marginea acestui document par a fi în cel mai bun caz înşelătoare şi în cel mai rău caz total eronate”.

Negociat de doi ani în cel mai mare secret, acordul TTIP are ca obiectiv eliminarea barierelor vamale şi de reglementare pentru crearea unei vaste zone de liber schimb între UE şi SUA.

Conform documentelor publicate de Greenpeace, TTIP ar duce la eliminarea acelor prevederi din protecția consumatorilor care blochează organismele modificate genetic și carnea tratată cu hormoni prin înlăturarea principiului preventiv al UE care impune o prudență în reglementare atunci când există îndoieli științifice cu privire la adecvarea unui produs pentru consumul uman.

Aceleași documente sugerează că autoritățile de la Washington au amenințat UE că vor bloca eforturile destinate facilitării exporturilor de autoturisme europene dacă, în schimb, Europa nu acceptă să permită vânzarea mai multor produse agricole americane.

Se vor menţine principiile europene?

Aşa stând lucrurile, asigurările guvernului german şi ale ministrului Agriculturii Christian Schmidt, potrivit cărora vor fi menţinute principiile europene şi nu vor fi permise importurile de alimente modificate genetic sau tratate cu hormoni, nu valorează prea mare lucru. A devenit cât se poate de evident că partea americană este interesată tocmai de aceste domenii în mod special.

Lumea a devenit tot mai sătulă de jocuri politicianiste şi în Germania, dar şi în restul Europei, având sentimentul că politicienii nu mai sunt în stare să ţină piept pretenţiilor tot mai mari ale concernelor, că le dau satisfacţie eludând parlamentele şi nesocotind voinţa cetăţenilor.

Este adevărat că TTIP e încă departe de a fi decis şi că numai jumătate din prevederi au fost negociate. Dar se impune, în sfârşit, mai multă transparenţă. Europa nu are voie să renunţe la standardele sale. Dacă TTIP va eşua în cele din urmă, eşecul va trebui să fie acceptat.


Citiţi şi:

Imperialismul economic american în mişcare disperată prin intermediul TTIP

UE și SUA pun la cale, în secret, un tratat prin care multe drepturi fundamentale ale oamenilor vor fi anulate, totul în beneficiul corporațiilor

 

yogaesoteric
11 septembrie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More