Secretele întunecate ale companiei Pfizer

 

De-a lungul timpului, compania Pfizer – care astăzi livrează pe întregul glob un vaccin ARNm anti-covid – s-a aflat în centrul a numeroase scandaluri, fiind acuzată de comercializare ilegală a medicamentelor, de comercializare a unor medicamente periculoase care au ucis zeci de persoane, de reclame înșelătoare, precum și de multe alte infracţiuni.

Pfizer a devenit cea mai mare companie farmaceutică din lume în mare parte prin achiziționarea concurenților săi. În ultimii zeci de ani a efectuat trei mega-achiziții: Warner-Lambert în 2000, Pharmacia în 2003 și Wyeth în 2009. Apoi, în 2015, Pfizer a anunțat un acord de 160 miliarde de dolari pentru a fuziona cu Allergan și a-și muta sediul în Irlanda pentru a evita taxele SUA, dar ulterior a fost nevoită să abandoneze planul.

Pfizer a evoluat, de asemenea, printr-un marketing agresiv – o practică pe care a început-o în anii 1950 prin reclamele în reviste medicale. În 2009, compania a fost obligată să plătească o amendă record de 2,3 miliarde de dolari pentru a soluționa procesele federale după ce una dintre filialele sale a comercializat ilegal un analgezic numit Bextra. Împreună cu marketingul îndoielnic, Pfizer se află de zeci de ani în centrul controverselor privind prețurile sale, inclusiv un caz de stabilire a prețurilor care a început în 1958.

În domeniul siguranței produselor, cel mai mare scandal al Pfizer a implicat valve cardiace defecte, care au dus la moartea a peste 100 de persoane. În timpul anchetei, informațiile au ieșit la iveală sugerând că firma a indus în eroare în mod deliberat autoritățile de reglementare cu privire la pericole. De asemenea, pe lista de scandaluri se află o luare de mită în 2012; evitarea fiscală masivă; și procese care susțin că în timpul unei epidemii de meningită din Nigeria, în anii 1990, compania a testat un nou medicament riscant pe copii, fără acordul părinților acestora.

Probleme privind siguranța produselor

La mijlocul anilor ’80, organizațiile de supraveghere, cum ar fi Public Citizen Health Research Group, au acuzat că medicamentul Pfizer numit Feldene, prescris pe scară largă, a creat un risc ridicat de sângerare gastro-intestinală în rândul persoanelor în vârstă, dar guvernul federal, în ciuda rapoartelor despre decese, a refuzat să pună restricții asupra acestuia. Un articol din iunie 1986 despre Feldene, publicat în revista The Progressive, era intitulat „Moartea din rețeta medicală”.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la rapoartele despre zeci de decese legate de valvele cardiace făcute de divizia Shiley a companiei Pfizer. În 1986, când numărul morților a ajuns la 125, Pfizer a încheiat producția tuturor modelelor de valve. Cu toate acestea, până în acel moment au fost implantate la zeci de mii de oameni, care se temeau că dispozitivele lor ar putea să se fractureze și să se defecteze în orice moment.

În 1991, un grup de lucru al FDA a acuzat că Shiley nu a furnizat informațiile despre problemele de siguranță autorităților de reglementare pentru a obține aprobarea inițială pentru valvele sale. O investigație din 7 noiembrie 1991 din Wall Street Journal a afirmat că Shiley falsificase în mod deliberat înregistrările de fabricație referitoare la fracturile valvelor.

Confruntat cu acest scandal în creștere, Pfizer a anunțat că va cheltui până la 205 milioane de dolari pentru a soluționa zecile de mii de procese intentate împotriva sa. Chiar și așa, Pfizer s-a împotrivit respectării unui ordin al FDA de a notifica pacienții cu privire la noile descoperiri, că există un risc mai mare de fracturi fatale la cei care au supapa instalată înainte de vârsta de 50 de ani.

În 2004, Pfizer a anunțat că a ajuns la o soluționare de 60 de milioane de dolari privind un proces de acțiune colectivă intentat de utilizatorii Rezulin, un medicament pentru diabet dezvoltat de Warner-Lambert, care îl retrăsese de pe piață cu puțin timp înainte ca firma să fie achiziționată de Pfizer în 2000. Retragerea a avut loc după ce zeci de pacienți au murit din cauza insuficienței hepatice acute despre care se crede că este cauzată de medicament.

În 2004, ca urmare a dezvăluirilor despre efectele secundare periculoase ale analgezicului Vioxx, Pfizer a fost de acord să suspende publicitatea televizată pentru un medicament asociat numit Celebrex. În anul următor, Pfizer a recunoscut că un studiu clinic din 1999 a constatat că pacienții vârstnici care luau Celebrex aveau un risc foarte mare de probleme cardiace.

În 2005, Pfizer a retras de pe piață un alt analgezic, Bextra, după ce FDA a avertizat cu privire la riscurile cardiovasculare și gastro-intestinale ale medicamentului. În 2008, Pfizer a anunțat că alocă 894 milioane de dolari pentru soluționarea proceselor intentate în legătură cu Bextra și Celebrex.

Controverse legate de prețurile medicamentelor

Pfizer a fost în centrul controverselor privind prețurile sale de mai bine de 50 de ani. În 1958 a fost una dintre cele șase companii farmaceutice acuzate de Comisia Federală pentru Comerț (FTC) de stabilirea prețurilor la antibiotice. Compania a fost, de asemenea, acuzată că a făcut declarații false la Oficiul de Brevete și Mărci din SUA, pentru a obține un brevet privind tetraciclina.

În 1961, Departamentul de Justiție a depus acuzații împotriva lui Pfizer, American Cyanamid, Bristol-Myers și a directorilor superiori ai celor trei companii. Doi ani mai târziu, FTC a decis că cele șase companii numite în plângerea sa din 1958 conspiraseră într-adevăr să stabilească prețurile la tetraciclină. Comisia a constatat, de asemenea, că „mâinile necurate și reaua-credință au jucat un rol major” în eliberarea brevetului de tetraciclină către Pfizer.

În 1964, FTC a ordonat celor șase companii să își reseteze prețurile și i-a cerut firmei Pfizer să acorde o licență de producție pentru tetraciclină oricărei companii care a solicitat-o. În 1967, un juriu federal i-a găsit vinovați pe Pfizer, American Cyanamid și Bristol-Myers și s-au aplicat amenzi de maximum 150.000 de dolari, însă plata a fost întârziată în timp ce companiile urmăreau un recurs.

Pfizer, împreună cu celelalte mari companii farmaceutice au fost ulterior vizate într-o serie de procese introduse de procurorii generali de stat și de alte părți care au contestat practicile de stabilire a prețurilor din industrie. În 1996, Pfizer a fost una dintre cele 15 mari companii farmaceutice care au fost de acord să plătească mai mult de 408 milioane dolari pentru a soluționa un proces de acțiune colectivă.

În 2000, pe fondul unor critici pe scară largă față de prețul ridicat al medicamentelor pentru SIDA, Pfizer s-a oferit să doneze guvernului din Africa de Sud o aprovizionare de doi ani cu medicamentul Diflucan în valoare de 50 de milioane de dolari. Cu toate acestea, în 2003, după achiziționarea Pharmacia Corp., Pfizer a renunțat la planul companiei de a licenția medicamentul SIDA Rescriptor pentru distribuție la prețuri reduse în țările sărace.

Scandaluri legate de marketing

După cel de-al Doilea Război Mondial, Pfizer a provocat un scandal când a ocolit rețelele tradiționale de distribuție a medicamentelor și a început să comercializeze produsele sale (în special antibioticul Oxitetraciclină) direct către spitale și medici, recurgând la o utilizare fără precedent a reclamelor în Journal of the American Medical Association.

Un articol din Saturday Review din 1957 denunța compania pentru tactici precum difuzarea de reclame pentru antibioticele sale care afișau numele medicilor care se presupune că aprobă produsul, dar care s-au dovedit a fi fictivi. În 1991, Pfizer a plătit un total de 70.000 dolari către 10 state pentru a soluționa taxele legate de publicitatea înșelătoare pentru apa de gură Plax.

În 1996, Administrația pentru Alimente și Medicamente a solicitat companiei Pfizer să nu mai facă declarații medicale neautorizate și înșelătoare pentru antidepresivul său Zoloft. În 2000, FDA i-a avertizat pe Pfizer și Pharmacia, co-marketeri ai medicamentului pentru artrită Celebrex, că reclamele pe care le difuzau pentru medicamente erau false și înșelătoare. Doi ani mai târziu, FDA a ordonat companiei Pfizer să înceteze difuzarea unei serii de reclame, despre care agenția a spus că sugerau în mod înșelător că medicamentul pentru scăderea colesterolului produs de Pfizer (Lipitor) este mai sigur decât produsele concurente.

În 2004, filiala Warner-Lambert a lui Pfizer a fost de acord să plătească 430 milioane de dolari pentru soluționarea acuzațiilor penale și civile potrivit cărora compania a plătit medicilor să prescrie medicamentul pentru epilepsie (Neurontin) pacienților cu afecțiuni pentru care medicamentul nu a fost aprobat.

În 2009, Pfizer a fost de acord să plătească 2,3 miliarde de dolari pentru soluționarea acuzațiilor penale și civile legate de comercializarea necorespunzătoare a Bextra și a altor trei medicamente. Suma a fost un record pentru o soluționare a fraudelor în domeniul sănătății. John Kopchinski, un fost reprezentant de vânzări Pfizer, a cărui reclamație a ajutat la declanșarea anchetei federale, a declarat pentru New York Times: „Întreaga cultură a Pfizer este condusă de vânzări și, dacă nu ați vândut medicamente ilegal, nu ați fost văzut ca un jucător în echipă.”

În 2011, Pfizer a fost de acord să plătească 14,5 milioane de dolari pentru a rezolva acuzațiile federale potrivit cărora a comercializat în mod ilegal Detrol, un medicament pentru vezica urinară. De asemenea, în iulie 2012, Pfizer a fost de acord să elimine afirmațiile legate de sănătatea sânilor și a colonului din publicitatea sa pentru multivitaminele Centrum, ca parte a unui acord de soluționare a unui proces intentat de Center for Science in the Public Interest, care a acuzat firma că afirmațiile sale nu erau întemeiate.

Mită și plăți necorespunzătoare

În 1976, Pfizer a fost una dintre numeroasele companii care a dezvăluit că a făcut plăți îndoielnice către oficialii guvernamentali străini. Compania a spus că aproximativ 265.000 de dolari au fost plătiți oficialilor din trei țări.

În august 2012, Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare a anunțat că a ajuns la o tranzacție de 45 de milioane de dolari cu Pfizer pentru a rezolva acuzațiile conform cărora filialele sale, în special Wyeth, au mituit medicii din străinătate și alți profesioniști din domeniul sănătății pentru a crește vânzările medicamentelor.

Probleme privind poluarea mediului

În 1971, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) din SUA a cerut Pfizer să pună capăt practicii sale îndelungate de aruncare a deșeurilor industriale din uzina sa din Groton, Connecticut, în Long Island Sound. Compania a fost acuzată că aruncă aproximativ 4 milioane litri de deșeuri în fiecare an prin această metodă.

În 1998, Pfizer a fost de acord să plătească o sancțiune civilă de 625.000 de dolari pentru poluarea mediului în unitățile sale de cercetare din Groton, Connecticut. În 2002, New Jersey a amendat Pfizer cu 538.000 de dolari pentru că nu a monitorizat în mod corespunzător apele uzate evacuate din uzina sa din Parsippany.

În 2008, Pfizer a fost de acord să plătească o penalitate de 975.000 de dolari pentru soluționarea acuzațiilor federale conform căreia a încălcat Legea Aerului Curat la fosta sa fabrică din Groton, Connecticut, în perioada 2002-2005.

Încălcări ale drepturilor omului

Se pare că Pfizer s-a angajat în practici discutabile și în străinătate. În 2000, Washington Post a publicat o investigație majoră în care acuza Pfizer că a testat un nou antibiotic periculos numit Trovan pe copiii din Nigeria, fără a primi consimțământul corespunzător de la părinții acestora. Experimentul a avut loc în timpul unei epidemii de meningită din 1996 în această țară. În 2001, Pfizer a fost trimis în judecată în fața instanței federale americane de către treizeci de familii nigeriene, care au acuzat compania că folosesc copiii drept cobai umani.

În 2006, un grup de medici nigerieni a concluzionat că Pfizer a încălcat dreptul internațional. În 2009, compania a fost de acord să plătească 75 de milioane de dolari pentru soluționarea unor procese derulate în instanțele din Nigeria. Cazul SUA a fost soluționat în 2011 pentru o sumă nedivulgată.

Probleme legate de siguranța angajaților

În 2010, un juriu federal a acordat 1,37 milioane de dolari unei foste cercetătoare de la Pfizer, care a susținut că s-a îmbolnăvit din cauza unui virus modificat genetic la un laborator al companiei și a fost concediată pentru că a ridicat probleme de siguranță.

Citiţi şi:

Doctor francez despre vaccinul anti-covid de la Pfizer: N-am văzut niciodată o frecvență atât de ridicată de efecte secundare la un vaccin!

Nu cred în altruismul și spiritul filantropic al marilor companii farmaceutice! Detalii despre vaccinuri experimentate pe subiecți umani

Vaccinurile anticovid-19 ARNm de la Pfizer și Moderna se bazează pe o tehnologie cu totul nouă și comportă «riscuri unice și necunoscute»

 

yogaesoteric
18 februarie 2021


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More