Șeful CNCD dă verdictul final în cazul pașapoartelor de vaccinare: Se pot solicita astfel de condiții tocmai pentru a se proteja sănătatea publică

Președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a comentat controversa privind pașaportul celor care se vaccinează, arătând beneficiile pe care aceștia le-ar putea avea.

Este posibilă o astfel de măsură? El este de părere că da: „conform legilor UE, se pot impune restricții și se pot solicita astfel de condiții tocmai pentru a se proteja sănătatea publică”, a spus Csaba. Este discriminare? Ţineţi-vă bine, este de părere că nu!
Subiectul este puțin nuanțat. La nivelul UE avem Directiva 38 din 2004 privind dreptul la libera circulație și dreptul de ședere în UE, una dintre excepții – când poți impune restricții, este tocmai sănătatea publică.
 
Art. 29 spune clar că sunt boli care justifică măsuri de restricționare a liberei circulații, boli cu potențial pandemic, așa cum sunt definite de OMS, boli infecțioase contagioase. Potrivit legilor UE, statele membre au și posibilitatea legală să impună restricții ale libertății de circulație și a dreptului de ședere pentru a proteja sănătatea publică.
 
Solicitarea de teste sau de certificate de vaccinare nu va fi neapărat o formă de discriminare. Suntem într-o perioadă de vaccinare și este necesar să punem accent pe transparență și pe informare cu privire la procesul de vaccinare, ca populația să aibă încredere și să decidă informat dacă se vaccinează sau nu, să insistăm pe aceste aspecte de informare. Astfel, conform legilor UE, se pot impune restricții și se pot solicita astfel de condiții tocmai pentru a se proteja sănătatea publică.
 
Să fim calmi și să ne străduim a informa populația corect cu privire la procesul de vaccinare și la condițiile de deplasare si de transport”, a explicat Asztalos Csaba.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More