Șeful ONU: Este necesar să îndurăm prețurile mari la combustibili pentru binele planetei
Suferința scumpirii energiei este necesar să fie îndurată, deoarece o extindere a utilizării combustibililor fosili ar fi o „nebunie” și ar amenința obiectivele climatice mondiale, susține secretarul general ONU.
Dacă țările „devin atât de preocupate de deficitul imediat în aprovizionarea cu combustibili fosili încât neglijează sau renunță la măsurile de reducere a utilizării combustibililor fosili”, rezultatul va fi un dezastru climatic garantat, a declarat Antonio Guterres într-un discurs pre-înregistrat, adresat participanților la Summit-ul Sustenabilității organizat de publicația The Economist.
Războiul din Ucraina a aruncat în aer prețurile la cărbune, petrol și gaze pe plan mondial. Țările se străduiesc să înlocuiască sursele de aprovizionare cu energie din Rusia, prohibite ca urmare a sancțiunilor la care regimul Putin a fost supus de comunitatea internațională.
Gutteres se teme că această goană după surse alternative ar putea „pune capac” obiectivelor climatice stabilite prin Acordul de la Paris, informează BBC.
Bătrânul socialist portughez din fruntea ONU a adresat un apel patetic tuturor țărilor lumii să renunțe la cărbunele „stupid” până în 2040 și să suporte fără să se plângă costurile pe care acest sacrificiu le presupune.
Guterres a deplâns faptul că progresele limitate înregistrate la reuniunea COP26 de la Glasgow, din toamna lui 2021, sunt insuficiente pentru a evita „o schimbare climatică periculoasă”.
Liderul ONU a avertizat că, pentru a se atinge obiectivele stabilite de „experți”, ar fi nevoie de o reducere a emisiilor de carbon la jumătate până în anul 2030.
În schimb, se plânge Guterres, tendința este ca ele să crească cu 14%.
„Problema nu a fost rezolvată la Glasgow. De fapt, se înrăutățește.”
Războiul din Ucraina agravează situația, spune șeful ONU, dat fiind că țările lumii tind să acopere penuria energetică prin recurgerea la cărbune sau prin importuri de gaz lichefiat.
Agenția Internațională a Energiei a propus un decalog de măsuri pentru a reduce cererea de combustibili fosili.
Printre acestea se numără:
– încurajarea mersului pe jos sau cu bicicleta,
– reducerea vitezei maxime pe autostradă,
– interzicerea circulației mașinilor în orașe duminica,
– circulație alternativă (ca pe vremea lui Ceaușescu) în restul săptămânii,
– folosirea trenului în loc de avion etc.
Citiți și:
Monștrii rațiunii față cu încălzirea globală
Green Deal (economia decarbonizată) conduce omenirea spre o criză catastrofală iar populația va începe lupta pentru supraviețuire
România este un caz aproape unic la nivel european: a închis centrale, fără să pună nimic în loc
yogaesoteric
25 iunie 2022