Semnal de alarmă: începe criza economică reală

Tot mai mulţi specialişti în economie au atras atenţia asupra pericolului iminent al declanşării unei noi crize economice, cel mai probabil la jumătatea anului viitor, unii dintre experţi argumentând, cu date oficiale, că „economia noastră va deveni una dominată de monopoluri, exclusivităţi şi rente”.

„Începe criza economică reală (nu cea cântată propagandistic de BNR, de libertarienii din PNL şi de #rezistenţi). În primele trei luni ale anului 2018 au intrat în insolvenţă 2.305 societăţi comerciale, mai mult cu 19,31% decât în perioada corespunzătoare a anului 2017. Pentru cei ce nu cunosc acest «amănunt», trebuie spus că, statistic, 96% din numărul total al dosarelor de insolvenţă sunt falimente, deci aceste întreprinderi urmează să dispară în scurt timp, cu tot cu locurile de muncă pe care le furnizează”, a scris pe pagina sa de Facebook, avocatul Gheorghe Piperea.

Potrivit acestuia, în primele luni ale anului 2018 au intrat în procedura de dizolvare de drept (care este urmată automat de lichidare) 9.793 de societăţi comerciale, cu 60,83% mai mult decât în perioada corespunzătoare a anului trecut. Dizolvarea de drept, care este declanşată de registrul comerţului pentru diverse motivaţii din care rezultă că o societate este fantomatică, înseamnă faliment non-judiciar (în termeni tehnici, se numeşte lichidare „administrativă”).

„Analiza empirică a listei societăţilor care au intrat în insolvenţă sau în dizolvare judiciară ne arată foarte multe firme din domeniul comerţului (ceea ce reprezintă efectul nociv al concentrării retailului românesc în mall-uri şi lanţuri de hipermarket-uri), dar şi îngrijorător de multe societăţi din construcţii (în condiţiile în care analiştii şi dezvoltatorii imobiliari se lăudau, mai abitir decât în 2007-2008, că totul este minunat în domeniul imobiliar), precum şi multe firme de hotelărie, turism rural şi ecologic, servicii şi transporturi, agricultură şi pescuit etc., adică mai tot ce înseamnă oportunităţile reale pe care le au IMM-urile într-o economie concentrată aproape exclusiv pe granzi economici, mega-retaileri, corporaţii agro-alimentare, BigPharma şi bănci. Curând, economia noastră va deveni una dominată de monopoluri, exclusivităţi şi rente. Or, s-a văzut cât de liberali sunt aceşti mega-actori economici, atât în domeniul cartelurilor bancare cât şi (surprinzător şi nu prea) în domeniul utilităţilor şi al medicamentelor. De notat că în luna aprilie, după 3 ani de anchetă, Consiliul Concurenţei a descoperit că facturile la energia electrică pe care le-am achitat în ultimii 10 ani au fost umflate cu multe zeci de milioane de euro de actorii monopolişti din domeniu, care s-au comportat cartelar. Amenzile dispuse sunt colosale (peste 10 milioane de euro), dar acestea nu vor fi suportate de granzii domeniului, ci tot de noi, urmând a fi incluse în facturi, cu titlu de costuri, în doze mici, infinitezimale, că să nu le percepem şi să protestăm”, susţine specialistul în insolvenţe, adăugând că cifrele pe care le-a prezentat sunt oficiale, putând fi regăsite pe site-ul oficial al Registrului Naţional al Comerţului, în schimb, concluziile şi conjuncturile îi aparţin.

„Precizez că nu există date statistice care să arate câte persoane care exercită profesii liberale sau independente (PFA, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, freelanceri) au tras oblonul în această perioadă. Ştim doar că în acest domeniu au prăvălie cca. 500 de mii de persoane, care dau de muncă la alte 600 de mii de persoane. De statistici, predictibilitate fiscală, disciplină contractuală şi mediu economic prietenos sau de siguranţa locului de muncă în acest domeniu nu se ocupă nimeni, nici în politică, nici în presa mainstream, nici în catedralele sau templele macro-prudenţialilor. Cu atât mai puţin nu se ocupă de profesiile liberale şi independente PNL sau celelalte aşa-zise partide de dreaptă, care nu mai prididesc să apere cele 15 vaci sacre ale sistemului financiar, băncile care încă mai contează în economie întrucât catadicsesc să dea credite, plus cele 20-30 de corporaţii care covârşesc 2/3 din economia naţională şi dau de muncă unui număr de cca 300 de mii de salariaţi. Restul, adică adevărată coloană vertebrală a economiei şi a societăţii, clasa de mijloc, nu contează pentru aşa-zisă dreaptă românească. Dar orbirea asta fariseică şi lehamitea sfinţilor economiei vor fi sancţionate curând, atunci când milioanele de salariaţi şi întreprinzători care fac economia şi societatea să fie vii se vor putea reuni în jurul unei platforme civice sau chiar politice care să le promoveze interesele şi să propună măsuri pentru pansarea rănilor cauzate de abuzul de putere economică sau administrativă”, a completat Gheorghe Piperea.

Citiți și:

O nouă criză financiară este doar o problemă de timp

Legea offshore a fost adoptată, am fost trădați în proporție de doar 65%!

Institutul Național de Statistică: Nu mai stăpânim nici 10% din România!

yogaesoteric

2 octombrie 2018 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More