Semne care îţi spun că trebuie să renunţi urgent la pâine!

 

Pierdere inexplicabilă în greutate, carenţă de fier şi dureri abdominale sunt câteva dintre simptomele intoleranţei la gluten, o proteină care se găseşte în boabele de grâu, orz şi secară şi care dă consistenţă pâinii, supelor şi sosurilor.

Sensibilitatea la gluten este întâlnită în boala numită celiachie, o afecţiune ereditară şi necontagioasă, dar mai este întâlnită şi în intoleranţa la gluten de cauză alergică-autoimună, care nu este ereditară şi care este din ce în ce mai frecventă în prezent, ca urmare a consumului preponderent de alimente modificate genetic.

Cele mai frecvente simptome ale intoleranţei la gluten includ:
– diaree cronică;
– pierde inexplicabilă în greutate;
– balonare;
– dureri abdominale;
– deficienţă de fier, acid folic sau vitamina B12.

Potrivit unui studiu publicat în Annals of Internal Medicine, persoanele care au celiachie şi nu evită glutenul au un risc crescut de a face limfom. Limfomul este o formă de cancer care afectează sistemul limfo/reticular, şi care se caracterizează printr-o proliferare anormală a celulelor reticulare şi a limfocitelor.

Permis şi interzis în cazul intoleranţei la gluten

Aspectul cel mai important în cazul intoleranţei la gluten este menţinerea unui regim alimentar fără gliadină (molecula din gluten faţă de care apare reacţia organismului).
Imediat ce se restricţionează gliadina în alimentaţie, apare ameliorarea bolii. Practic este necesar să se excludă din alimentaţie grâul, secara, ovăzul, orzul. Chiar simpla contaminare a făinii utilizate de persoana bolnavă cu resturi de făină cu gliadină, la moară sau acasă, poate declanşa toată pleiada de simptome caracteristice. În momentul în care se exclud toate sursele de gliadină, intestinul subţire începe să se regenereze şi să funcţioneze normal.

Când se trece la abordarea practică a dietei încep să apară problemele. Sursele evidente de gluten, cum ar fi produsele de panificaţie, spaghetele, tăieţeii etc. sunt uşor de îndepărtat, dificil este în cazul alimentelor la care în procesul de fabricaţie se adaugă făină de grâu în cantităţi minime – brânzeturi, mezeluri, fasole în conservă, legume conservate, dulciuri, ciocolată, sosuri, salate, îngheţată, iaurt cu fructe, muştar şi multe altele. În mod normal, pe eticheta produselor ar trebui menţionată prezenţa glutenului.

În alimentația celor care prezintă intoleranță la gluten, se recomandă utilizarea de substituenţi alimentari pe bază de porumb, orez, soia, tapioca, mei, roşii, hrişcă, care vor fi integrate în alimentaţie după reţete speciale şi nu prin simpla înlocuire a făinii de grâu.
În primele săptămâni de regim fără gluten se recomandă suplimentarea cu minerale, vitamine şi proteine. De asemenea, se recomandă o reducere a consumului de grăsimi.

Alimente permise:

– lapte proaspăt, lapte praf, frişcă, iaurt, lapte bătut;
– brânză (orice fel);
– ouă;
– legume;
– fructe;
– cereale: hrişcă, orez, porumb, mei;
– pâine din făină fără gluten;
– produse de panificaţie pe bază de porumb, orez, hrişcă, mei;
– grăsimi – unt, ulei vegetal presat la rece, nuci, maioneză;
– condimente – sare de Himalaya, coriandru, chimen, fenicul;
– dulciuri – cu condiţia să nu conţină ingrediente nepermise.

Alimente ce este necesar să fie evitate:

– făină de grâu, orz, secară;
– carne preparată cu făină de grâu, orz, secară;
– brânzeturi cu gumă de ovăz;
– paste făinoase obişnuite;
– semipreparate din orez;
– piureuri de legume din comerţ;
– legume în sos;
– semipreparate şi unele salate de legume din comerţ;
– sosuri pentru salate din comerţ;
– dulciuri din comerţ;
– unele tipuri de gumă de mestecat;
– unele tipuri de muştar.

Următoarele ingrediente pot avea derivate de cereale interzise: sirop de orez brun, colorant caramel, dextrina derivată din porumb şi grâu, făină de cereale, malţ sau aromă de malţ, amidon alimentar modificat, arome naturale şi artificiale, sos de soia.


Citiţi şi:

5 alimente minune care conţin probiotice, bacteriile care ne protejează sistemul imunitar!

Pâinea cea de toate zilele a românului – este deja plină de otrăvuri

 

yogaesoteric
19 februarie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More