Serbia, furioasă de «dublele standarde» ale UE în privința secesiunii Cataloniei și a Kosovo


Premierul Brnabić: „Există un drept internațional pentru țările UE și altul pentru cele non-UE?”


Președintele și Guvernul Serbiei au adresat o scrisoare Comisiei Europene în care solicită răspunsuri la o serie de întrebări.

Scrisoarea a fost transmisă CE după ce aceasta a anunțat că situațiile în cazul Cataloniei și al Kosovo nu pot fi comparate. Potrivit primului ministru, scrisoarea abordează „chestiuni importante – Există un drept internațional pentru țările UE și altul pentru cele non-UE?”.

Premierul Ana Brnabić a făcut aceste declarații după o consultare prealabilă cu președintele Aleksandar Vučić.

„Am fost cu adevărat foarte surprinși de poziția Comisiei Europene și de tot ceea ce purtătorul de cuvânt a declarat. Am vrut să vedem cum să reacționăm, în termeni de ceea ce ar trebui să cerem mai departe Comisiei”, a declarat Brnabić reporterilor.

„Printre aceste chestiuni se numără dacă legea internațională este valabilă pentru UE, sau dacă există o altă lege internațională aplicabilă tuturor celorlalte țări din afara UE”, a mai spus premierul.

Brnabić a mai spus că scrisoarea va fi transmisă tuturor țărilor care nu au recunoscut așa-numitul stat al Kosovo – „să le mulțumim și să le spunem cât de important este că nu au făcut-o și cât de bine a fost atunci când au apărat legea internațională și au crezut în ea”.

Premierul a spus că scrisoarea va fi trimisă, de asemenea, celor care au recunoscut Kosovo – pentru a pune aceleași întrebări – „și, probabil, vor avea câteva răspunsuri pentru Serbia”.

Și președintele Aleksandar Vučić a avut o reacție legată de acest aspect.
„Întrebarea pe care fiecare cetățean al Serbiei o are astăzi pentru Uniunea Europeană este: cum se face că, în cazul Cataloniei, referendumul asupra independenței nu este valabil, în timp ce în cazul Kosovo secesiunea este permisă chiar și fără referendum?”, a declarat și președintele Vučić.

„Cum proclamați că secesiunea din Kosovo este legală, chiar și fără referendum, și cum 22 de state membre ale Uniunii Europene legalizează această secesiune, distrugând în același timp legislația europeană și bazele dreptului european pe care se bazează politica europeană și politica UE?”, întreabă Vučić.


Citiți și:

În spatele războiului din Kosovo s-au aflat interese economice şi politice importante

Uniunea Europeană – federalizare sau fragmentare?

 

yogaesoteric
27 ianuarie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More