Sesizare adresată CNA pentru sancţionarea postului Antena1

Către CONSILIUL NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI,
Domnului Preşedinte FILIP Ralu

 
Stimate Domn, supunem încă o dată atenţiei instituţiei pe care o coordonaţi faptul că postul de televiziune Antena 1 a încălcat reglementările în vigoare privind emisiunile cu caracter informativ.
 
Ne referim la Decizia 40/ 9 martie 2004 privind asigurarea informării corecte, art. 8, care precizează că, în România, radiodifuzorii trebuie să respecte regula de a prezenta informaţiile cu rigoare şi exactitate, astfel încât sensul ştirilor să nu fie deformat prin modul de formulare sau procedee tehnice (Art.8, a).
De asemenea, între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul trebuie să existe o conexiune reală (Art.8, b).
 
Astfel, în emisiunea „Observator” de Joi, 13 Iulie 2006, ora 19,00, într-un moment de maximă audienţă, a fost prezentată ştirea eliberării condiţionate a infractorului fost deputat PSD Gabriel Bivolaru.
Surprinzător şi fără absolut nici o legătură cu comentariul, imaginile care însoţeau ştirea nu îl înfăţişau pe fostul deputat, ci pe mentorul spiritual al MISA, dl. Gregorian Bivolaru.
 
Imaginile cu Gregorian Bivolaru, în lanţuri şi înconjurat de mascaţi, peste care apărea textul „Aproape liber” (deşi Gregorian Bivolaru este în libertate, el fiind acum azilant politic în Suedia) au fost folosite cu intenţia de a crea o atmosferă ostilă împotriva acestuia, dar şi a tuturor cursanţilor yoga, sugerând opiniei publice ideea că mentorul MISA este un infractor.
 
Stimate Domn, sunteţi cu siguranţă la curent cu campania de denigrare şi discriminare a practicanţilor yoga din România, acţiune care se desfăşoară în surdină de mulţi ani şi susţinută intens de trusturile mass-media.
Prin această campanie s-au adus prejudicii de imagine nu numai practicanţilor yoga sau lui Gregorian Bivolaru, ci chiar credibilităţii justiţiei şi mass-mediei din România, concluzie la care a ajuns încă de anul trecut şi justiţia suedeză.
Încălcarea de către radiodifuzori a prevederilor Deciziei 40/2004 se sancţionează potrivit dispoziţiilor art.91 din Legea audiovizualului nr. 504/2002.
 
De aceea, vă rugăm să sancţionaţi postul amintit, ţinând cont şi de faptul că nu este prima oară când Antena 1 întreţine o atmosferă de instigare la ură, discriminare şi prezentare tendenţioasă a unor ştiri.
Amintim următoarele situaţii anterioare rămase fără soluţionare:
 
– Cu nr.1464 / 21.11.2005 s-a solicitat intervenţia CNA pentru refuzul  Antenei 1de a prezenta un drept la replică, ca urmare a unor ştiri false.  Cererea noastră nu a fost rezolvată favorabil deşi au fost întrunite toate condiţiile legale.
 
– Cu nr.1344/ 27.10.2005 au fost aduse la cunoştinţă CNA  pentru   faptul că Antena 1 a încălcat dispoziţiile legale privind respectarea prezumţiei de nevinovăţie. Cererea noastră nu a fost rezolvată favorabil.
 
– Cu nr. 5952/28.04.2005 Asociaţia NATHA din Danemarca, filială a MISA a adus la cunoştinţa CNA şi a solicitat sancţionarea Antenei 1 pentru prezentarea unor ştiri false, bazate pe declaraţii imaginare, fabricate,  ale unor aşa-zişi lideri NATHA, cu prilejul organizării unei tabere internaţionale de yoga. Cererea nu a fost rezolvată favorabil şi nu s-a luat nici o măsură pentru rezolvarea corectă a acestei situaţii.
 
– Cu nr. 3620/21.04.2005 s-a adus la cunoştinţă CNA modul discriminant şi plin de ostilitate în prezentarea ştirilor referitoare la MISA, promovarea unei atitudini de instigare la ură şi dispreţ faţă de practicanţii yoga. S-a solicitat luarea unor măsuri de sancţionare a postului Antena 1. Cererea noastră nu a fost rezolvată favorabil.
 
– Cu nr. 5241/13.04.2005 s-a solicitat intervenţia CNA şi sancţionarea postului Antena1 pentru folosirea de filmări vechi, de arhivă, în prezentarea unor ştiri noi, lăsând impresia că acele acţiuni tocmai s-au petrecut, căutând să obţină efecte mai spectaculoase în prezentarea unei emisiuni de ştiri. Cererea noastră nu a fost rezolvată favorabil nici de această dată, iar legislaţia audiovizualului a fost ignorată.
 
– Cu nr. 9991/24.06.2004, prin memoriul înaintat CNA s-a solicitat sancţionarea Antenei 1 pentru incitare la ură împotriva MISA, pentru nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie şi întreţinerea unei atmosfere ostile şi discriminatoare în legătură cu practica yoga în cadrul MISA. Cererea noastră nu a fost rezolvată nici de această dată favorabil.
 
Recent, (22.05. 2006) acelaşi post de televiziune a ilustrat o declaraţie a purtătorului de cuvânt MISA cu imaginea gurii unei alte persoane, persoană care în ştiri anterioare a dat declaraţii false, tendenţioase, calomnioase, despre Gregorian Bivolaru şi MISA
Acest gen de ştiri fabricate caracterizează Antena 1 de o lungă perioadă de timp.
 
Având în vedere cele arătate mai sus, apare evident că măsura CNA  de a formula de fiecare dată doar recomandări de atenţionare Antenei 1 pentru ca aceasta să respecte cadrul legal pentru radiodifuzori reprezintă o atitudine mult prea blândă faţă de încălcarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale, reglementate prin legislaţia audiovizualului.
 
De aceea, rugăm Consiliul să adopte atitudinea potrivită şi să sancţioneze corespunzător de această dată, potrivit legii audiovizualului postul de televiziune Antena 1, fără a mai trimite invariabil aceleaşi recomandări, ignorate total de altfel de către radiodifuzor.
 
Având în vedere faptele, efectele acestora asupra unei mase de zeci de mii de persoane, impactul social, ostilitatea întreţinută şi discriminarea în modul de prezentare precum şi încălcarea cu obstinaţie a legislaţiei audiovizuale pe o perioadă mai mare de doi ani, sperăm ca de această dată sancţiunea să fie corect aplicată.
 
În conformitate cu legislaţia în vigoare, încălcarea de către radiodifuzori a prevederilor Deciziei 40/2004 art.8 a şi b se sancţionează potrivit dispoziţiilor art. 91 din Legea audiovizualului nr. 504/2002.

Anexăm transcrierea ştirii pentru care facem prezenta sesizare.

Biroul de Presă MISA

Bucureşti,
17.07.2006

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More