Sfârșitul abundenței? Când a fost abundență, vreodată, până și în bogatul Occident?
„Momentul pe care îl trăim și pe care compatrioții noștri îl trăiesc alături de noi poate fi structurat de o serie de crize, unele mai grave decât altele, și am putea vedea destinul nostru ca unul în care este necesar să gestionăm permanent crize și urgențe. Din punctul meu de vedere, cred că ceea ce suntem pe cale să trăim este mai degrabă o mare schimbare, o mare bulversare. Mai întâi, pentru că trăim asta nu numai din această vară sau din ultimii ani, finalul a ceea ce pare ca abundență, aceea a lichidităților fără costuri, și vom suporta consecințele în ceea ce privește finanțele publice, dar lumea se reorganizează pentru sfârșitului abundenței, a produselor tehnologiei care ni se păreau disponibile pentru totdeauna. Am trăit asta în timpul perioadei covidului și o retrăim acum și mai puternic, ruperea lanțurilor valorice, raritatea unora sau altora dintre materiile tehnologice reapare, sfârșitul abundenței pământului sau a materiilor prime și aceea a apei, și aici avem de luat decizii pentru a trage toate concluziile”, a precizat Emmanuel Macron la prima reuniune a Consiliului de miniștri. (RFI)
Sfârșitul abundenței? Când a fost abundență, vreodată, până și în bogatul Occident? Abundență pentru cine? Că după prăbușirea „comunismului” sărăcia a crescut dramatic și în Vest, odată cu dezindustrializarea, delocalizarea producției, degradarea serviciilor publice, dereglementării și privatizărilor sălbatice.
Ce trăim acum este revanșa capitalului față de muncă, revanșă începută în Estul european unde orice înseamnă „stat social” a fost distrus cu metodă, iar exploatarea celor care trăiesc din muncă a atins cote demne de „capitalismul sălbatic”. Discursul lui Macron este semnul că revanșa se extinde și în Vestul Europei. Ce s-a petrecut dramatic de în câteva luni de zile se trece de la „abundență” la lipsuri acute? Nimic! Nu am trăit un dezastru tehnologic. Nici unul climatic. Nici unul energetic. Nu poate nimeni afirma că pe piața energiei este lipsă de ofertă, din cauze naturale. Criza ofertei este artificială. Cum artificială este și criza „alimentelor”. Sau cea a îngrășămintelor și a fertilizatorilor.
Totul este premeditat. Pentru că, ei bine, dincolo de delirul celor care vor cât mai mulți bani, cu orice preț, nu se întrevede alt proiect. Banii au tulburat judecata multora. Crede cineva că în Ucraina este vorba despre valori, democrație, libertate? Nu! Este vorba despre bani! Acum! Imediat! Nicio grijă față de viitor, nimic! Acum! Nimeni nu-și pune probleme despre ziua de mâine! E ca și când viitorul a fost anulat!
În aceste condiții este ridicol să crezi că există vreun stat capabil să țină sub control mulțimile furioase, dacă se strânge prea mult cureaua. Cu toate astea, delirul se accentuează. Să spui că epoca abundenței s-a încheiat, iar asta să apară alături de statistica miliardarilor și analiza despre cum a crescut numărul lor în doi ani de zile, ei bine, este ca și când ai agita o capă roșie sub nasul unui taur deja furios. Dar cui îi pasă?
Citiți și:
Nu e o criză mică, nu e o Criză Mare: Este o Mare Revoluție Socialistă
Ec. dr. Ilie Şerbănescu: „Aşa-zisa criză energetică din țara noastră este creată artificial”
yogaesoteric
8 noiembrie 2022