Și vai, nebunilor, nu există libertate în afara celei din sufletul vostru!

 

Dar ce rost are să vă spun ce fel de om creează ei? Nebunilor! Nu sunteți voi oare fiii sau nepoții acelor nebuni care au fost atât de uluiți, în vremea când eu eram doar un copil, de acel Bazar gigantic, așa numita Expoziție Universală de la 1900, care se dădeau în vânt după nobila emulație născută din concurența comercială, după pașnicele bătălii ale Industriei?… Ce rost are să vă vorbesc când experiența lui 1914 nu a fost de ajuns pentru voi? Probabil că nici experiența lui 1940 nu vă va fi nici ea de vreun folos.

Of! Nu pentru voi, nu pentru voi scriu! 30, 60, 100 de milioane de morți nu vă vor convinge să vă lepădați de ideea voastră fixă: „Viteză! Este nevoie să merg mai repede cu orice preț!”. Să mergi mai repede, dar unde? Nebuni blestemați, nu vă pasă vouă unde mergeți! În timp ce citiți „Mai repede” oricât v-aș insulta spunându-vă nebuni blestemați, atenția voastră începe să se evapore; ochii încep să vă pâlpâie, iar o privire vagă, încăpățânată își face loc, precum aceea a unui copil vicios care așteaptă să se întoarcă la reveriile lui solitare…

„Micul dejun în Paris, cocktailurile în Chandernagor, cina în San Francisco, gândiți-vă numai!…” Of! În următorul război inevitabil, din punctul vostru de vedere, aruncătoarele de flăcări pot să arunce foc la 2000 de metri în loc de 50, fețele copiilor voștri pot fierbe pe loc iar ochii pot să le fie smulși din orbite, câini murdari ce sunteți! Când va veni pacea vă veți felicita din nou unii pe alții pentru progresul științei mecanice. „De la Paris la Marseille într-un sfert de oră! Prea minunat…” Fiii și fiicele voastre pot să putrezească. Singura problemă care vă frământă pe voi este cum să vă mișcați mai repede leșul dintr-un loc în altul.

Nebunilor! De cine fugiți? Vai! Fugiți de voi înșivă – fiecare dintre voi încearcă să scape de el însuși ca și cum ar crede că printr-o viteză mai mare și mai mare ar putea, în cele din urmă, să scape din strânsoarea pielii… Nu vei pricepe nimic din civilizația modernă dacă nu vei realiza că, în primul și în primul rând, este o conspirație universală pentru a distruge viața interioară. Și vai, nebunilor, nu există libertate în afara celei din sufletul vostru!

Fragment din eseul „La France contre les robots”


Citiţi şi:

Libertatea și fațetele ei mai puțin înțelese

Distrugerea culturii ancorate în Adevăr – Despre «societatea demoralizată»

 

yogaesoteric
28 noiembrie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More