Sindromul Xi: Valul de Libertate care bate în lume este mai puternic decât ne imaginăm

Autoritățile din Beijing au impus la începutul lunii iulie măsura vaccinării obligatorii anti-covid. După 48 de ore, măsura a fost anulată. Așa ceva nu s-a mai văzut în China comunistă.

În China se află încă în vigoare dementa politică Zero Covid. Aceasta înseamnă că dacă un singur caz de infectare cu covid-19 se înregistrează într-o comunitate – indiferent cât de mare – cele mai draconice restricții intră automat în vigoare pentru TOATĂ comunitatea.

Așa au fost posibile scenele de coșmar de la Shanghai, din primăvară, deși numărul de decese zilnice era sub 20 la o populație de peste 26 de milioane de oameni.

Tot în acea perioadă s-au înregistrat și primele proteste împotriva restricțiilor, ceea ce, într-o tiranie precum cea chineză, reprezintă un eveniment cu totul excepțional.

La începutul lunii iulie părea că, după Shanghai, coșmarul este pe cale să se repete și la Beijing.

Potrivit Bloomberg, autoritățile din capitală au instituit măsura vaccinării obligatorii pentru anumite categorii profesionale, în timp ce accesul în locuri publice, precum săli de sport, evenimente sportive sau culturale, a devenit permis exclusiv vaccinaților.

Însă locuitorii Beijingului au luat cu asalt rețelele de comunicare virtuală, manifestându-și nemulțumirea față de măsura luată și reclamându-și drepturile furate.

Probabil că reacția cetățenilor din capitală a fost într-adevăr foarte agresivă și masivă, prevestind tulburări sociale care amenințau să scape de sub control, astfel încât – fapt nemaivăzut pentru autoritățile comuniste chineze – acestea au dat înapoi, după mai puțin de 48 de ore.

Guvernul local a anunțat că locurile publice vor fi accesibile TUTUROR, este drept, cu obligația prezentării unui test covid nu mai vechi de 72 de ore și a verificării temperaturii.

Potrivit unui interviu din Beijing News cu un oficial a cărui identitate nu a fost făcută publică, municipalitatea va continua să promoveze măsura vaccinării, însă numai pe bază de voluntariat.

O idee care, cu un an în urmă, ar fi fost de neimaginat, nu doar în China, ci și în multe țări occidentale cu regimuri pretins liberale.

Hu Xijin, fost redactor șef al ziarului chinez de stat Global Times și o voce influentă în China, a comentat pe contul de pe rețeaua de comunicare virtuală Weibo:

Societatea chineză este dominată de guvern. Acesta a dat înapoi în timpul oportun în fața reacției publice. Ceea ce înseamnă că acceptă punctul de vedere al opiniei publice că vaccinarea obligatorie este ilegală.”

Evident că Hu Xijin nu poate spune TOT adevărul. Cu doar câteva luni în urmă, nu mai putea regimul chinez de ce gândesc supușii despre politicile sale.

Este limpede că ceva s-a modificat. Ceva foarte important. Ce anume, deocamdată putem doar să bănuim.

Ar putea fi vorba despre lupta internă pentru putere de la vârful Partidului Comunist Chinez, unde poziția lui Xi Jinping este tot mai contestată. Cel mai important rival al său este premierul Li Keqiang, care dorește o serie de reforme economice liberale și descentralizare, opunându-se politicilor maoiste ale actualului lider.

„Challengerul” lui Xi s-a pronunțat ferm împotriva măsurilor dure covid (inclusiv Covid Zero). Nu de dragul oamenilor, evident, ci pentru că afectează economia.

Cum Congresul XX al PCC este programat pentru la toamnă, probabil că Xi Jinping a considerat mai înțelept să evite tulburarea inutilă a apelor înainte de confruntarea finală. Mai ales când i se clatină tronul.

O altă posibilitate (care nu o exclude pe prima) este ca, după scenele de coșmar de la Shanghai, de acum câteva luni și care au făcut înconjurul lumii, regimul de la Beijing să dorească evitarea altor tulburări sociale care să îi șifoneze și mai mult imaginea în plan internațional.

Mai ales într-o perioadă de nou Război Rece cu Occidentul, când factorul Propagandă este mai important ca oricând. Și când Beijingul pare că se pregătește tot mai intens pentru atacul decisiv asupra Taiwanului.

Indiferent care este motivul, gestul regimului de la Beijing de a renunța la vaccinarea obligatorie va avea consecințe uriașe asupra Occidentului.

Care țară „democratică”, „apărătoare a drepturilor omului”, va avea curajul să ia măsuri mai draconice și represive decât China comunistă?

Poate că vântul de libertate care s-a ridicat din Olanda este mult mai puternic decât ni se pare nouă.

Poate că așa se explică și pașii înapoi făcuți de cei doi apologeți ai vaccinării, Fauci și Rafila.

Primul a recunoscut: „Vaccinurile nu protejează prea bine…….

Iar al doilea a făcut valuri pe Dâmbovița cu declarația: „Vaccinul nu mai este eficient. Eu nu am niciun motiv să mint.

Poate că la fel se explică extragerea strategică din vizorul public a colonelului Gheorghiță și punerea lui în conservare la SRI.

Poate că așa se explică și conul de umbră în care a intrat (a fost băgat?) Arafat. Atât de adânc, încât nu l-a putut reactiva nici măcar creșterea numărului de cazuri de covid. Are și Războiul Rece binefacerile lui…

Marea Trezire pare că este mai rapidă decât Marea Resetare.

Citiți și:
Când guvernele se tem de oameni, există libertate. Când oamenii se tem de guvern, există tiranie
O campanie de vaccinare în stil comunist și ce înseamnă aceasta pentru oameni
„Libertatea, ce coșmar!” – Ce este în capul nebunilor care vor o cenzură ca în China

 

yogaesoteric
11 septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More